Børge Brende ga 268 millioner til Clinton-stiftelsen for kokeovner uten effekt

17
Se som han stråler! Det med "honorable" kan vel diskuteres ...

I 2014 øste utenriksminister Børge Brende 268 millioner norske skattekroner over i et prosjekt som var lansert og kontrollert av familien Clintons private stiftelse. Påskuddet var at det skulle gå til renere kokeovner for å redde kvinners liv i utviklingsland – og dessuten være fordelaktig for klimaet.

Se som han stråler! Det med «honorable» kan vel diskuteres …

– 4 millioner mennesker dør hvert år av skader som skyldes sot fra åpen ild eller urene ovner, sier Børge Brende når han skal begrunne at Norge skal bruke 268 millioner kroner på prosjektet over de neste fire årene.

Blant dem som dør, er de fleste kvinner og barn. 2,8 milliarder mennesker mangler gode ovner å lage mat på. Karbonutslipp fra dårlige ovner og bål til matlaging utgjør en femdel av dagens karbonutslipp.

Den alliansen som frontet prosjektet omfattet i tillegg til USAs og Norges regjeringer også Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, samt Ted Turner’s UN Foundation og Clinton Global Initiative.

Norges rause bidrag på 40 millioner dollar gjorde at Hillary Clinton kunne rekruttere flere partnere på sine PR-reiser rundt i verden. Men det hele ser mer ut som en finansiell operasjon enn som et hjelpeprosjekt.

Wahington Post siterer kilder som viser at bare 20% av disse vidunderovnene var i bruk to år etter anskaffelsen. Og ikke var de så helsefremmende at det gjorde noe heller:

“The vast majority of the stoves burn wood, charcoal, animal dung or agricultural waste—and aren’t, therefore, nearly as healthy as promised.”

Harvard-økonomen Rema Hanna har gjort en omfattende vitenskapelig studie av disse ovnene, som er publisert i rapporten Up in Smoke.

The stoves reduced smoke exposure for the primary cook in the household in the first year of the study, but after normal use they subsequently had no discernible effect on exposure. The declining effect appears to be the result of stove breakages combined with insufficient investments in maintenance, reductions in the number of meals cooked with good stoves, and inappropriate use. We found no observable effects on health, even in the early years. While households overwhelmingly claimed that the stoves used less wood, fuel use remained unchanged, and if anything, somewhat increased.

Ingen helseeffekt, og ingen reduksjon i energiforbruket, kanskje snarere tvert om. Det er fasiten på Brendes og Clintons ovnsprosjekt.

Dessuten var det et mer enn betenkelig samrøre mellom offentlige og private penger, ikke minst fordi USAs utenriksminister dirigerte blant annet norske skattepenger inn i et prosjekt som hennes familie hadde  direkte økonomiske fordeler av.

Men om det ikke førte til noen helsemessige fordeler for kvinner i utviklingsland, så ga det denne Alliansen av finanskapitalister og Clinton-stiftelsen fordelen av å kunne selge karbonkreditter. Som deres egen nettside sier:

«Voluntary buyers are interested in the story behind the carbon credits as well as the GHG reductions and may be willing to pay more to support projects that can differentiate themselves.

In addition to being one of the fastest growing offset types in the voluntary market, cookstoves credits are selling for some of the highest prices observed in the voluntary carbon market recently.»

Re «reine» kokeovnene var altså en god historie som gjorde det lettere å selge karbonkreditter til de høyeste prisene på dette markedet.

Ordet svindel ligger svært nær.

Og dette mer en tvilsomme spekulantoppleget var Børge Brende en mer enn villig deltaker i. Uten noen form for kvalitetskontroll bestemte han at 268 norske skattemillioner (som meget vel kunne bli brukt til bedr formål her hjemme) skulle pøses inn i dette prosjektet, bare fordi Hillary Clinton ba om det. Brende lot Norge opptre som bjellesau slik at Clinton kunne samle flere sauer rundt i verden.

Risrevisjonen og norske velgere burde merke seg dette og stille en del meget skarpe spørsmål til den svært gavmilde herr Brende.

Dagbladet skrev i mai 2015 med støtte i Finansavisen at Norge har gitt 441 millioner kroner til Clinton Foundation, som angivelig skulle gå til bistand. I følge avisa er bare 10% gått til bistand, mens svært mye er gått til «administrasjon, reiser, lønninger og bonuser».

Den rødgrønne regjeringa stilte en garanti på 800 millioner kroner for Clinton-stiftelsens veldedige arbeid, og Heikki Holmås fra SV sa at «– Vi jobber godt sammen med Bill Clinton og Clinton Foundation. Vi har pengene, og Clinton er knallgod til å samle folk for å skaffe bedre og billigere prevensjon til fattige kvinner.»

Så det er ikke bare Børge Brende, men også Jonas Gahr Støre og Heikki Holmås som burde få Riksrevisjonen på døra.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


17 KOMMENTARER

 1. Og vinneren av det norske godhetskappløpet er: BØRGE BRENDE

  Vi nordmenn liker å vinne, og da vår nasjon allerede er verdens godeste, og vi nå har en godhetsvinner av verdens godeste nasjon, har vi å gjøre med en verdensmester! Vi nordmenn kan slå oss stolte på brystet over å ha fostret denne storartede idrettsmannen fra Odda. Tenk at denne mannen fra denne mørke fjordarmen har klatret helt til topps og blitt verdens lys! Rio de Janeiro bør tenke alvorlig på å bytte ut Kristusstatuen med en ny versjon av Børge Brende, da fyren fra Nasaret nok må se seg slått av oppkomlingen fra Odda.

  – Godhetskappløp i evolusjonspsykologisk lys: https://resett.no/2017/08/25/godhetskapplop-i-evolusjonspsykologisk-lys/

 2. Det er svært lett å dele ut andres penger, som vi ser samtlige politikere er flinke til. Ikke rart Jesus fordømte politikerne (datidens fariseere).

  • Av og til får en lyst til å si: «Steike for noen idioter som styrer landet vårt».
   Men de er nok ikke det. En behøver ikke være idiot for å være prostituert.
   Det skal ikke alltid så mye til.- Et smil fra Hillary eller et klapp på skuldra kan være nok. En middag i fint selskap. En høy stilling, helst Internasjonalt etter politikken, er en ettertraktet belønning for å selge sine standpunkter og plikter. Høyest henger kanskje jobben som Nato sjef, men da må de trå til noe ekstra.

   • Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity. (Hanlon’s razor)

    Any sufficiently advanced incompetence is indistinguishable from malice. (Grey’s law)

    • Machiavellistiske, som tilhører den mørke triaden av personligheter, kan ha svært lav emosjonell intelligens, men allikevel gjøre minst like stor skade som sine søsken narsissistene og sosiopatene.

     «Due to their skill at interpersonal manipulation, there has often been an assumption that high Machs possess superior intelligence, or ability to understand other people in social situations. However, research has firmly established that Machiavellianism is unrelated to IQ. Furthermore, studies on emotional intelligence have found that high Machiavellianism actually tends to be associated with low emotional intelligence as assessed by both performance and questionnaire measures. Both empathy and emotion recognition have been shown to have negative correlations with Machiavellianism. Additionally, research has shown that Machiavellianism is unrelated to a more advanced theory of mind, that is, the ability to anticipate what others are thinking in social situations. If high Machs actually are skilled at manipulating others this appears to be unrelated to any special cognitive abilities as such.»

     På dette viset kan en machiavellist oppfattes direkte latterlig utenfra, uten at dette er til den ringeste trøst for de han råkjører over i sin galskap. Hybrismonster er vel en beskrivelse som kan passe på enhver som tilhører den mørke triaden, men for machiavellisten er det så altfor tydelig at han er et hybrismonster, da han grunnet sin lavere EQ kan være ute av stand til å kamuflere sin monstrøsitet.

     Machiavellistene er naturligvis sløsere, noen av dem utvikler sløsomani og er ute av stand til å kontrollere sin sløsing. De bare må sløse og må ha uhindret tilgang til alle midler. En asketisk bror kan da være et hinder som må ryddes av veien med alle midler, samme hvor sinnssvakt korrumperte de er. Dette er selvsagt et morsomt skuespill for de utenforstående, og man ser gjerne et lite smil i munnviken.

     Dumskapsfullt blir således et bedre ord.

     Forøvrig er våre onde ultimate mål og hensikter, som vi ofte ikke er oss bevisst, gjerne kamuflert av en mengde proksimate, edle argumenter, produsert av vår begrensede bevissthet.

     • Jeg leste den på KV, og kommenterte særs positivt på A. Vikens frittalenhet for en times tid siden, det var et sjeldent erfaringsunivers å få så usensurerte rapporter fra, får man si!

      Men akkurat nå er hele KV utilgjengelig. Det kommer bare opp en infoboks når man klikker linken, eller på annen måte forsøker å gå til en KV-side, med beskjed om at siden er under vedlikehold, og at man må være innlogget (formodentlig som admin på domenet), for å se noe mer.

      Vi får la det gå litt mer tid før vi begynner å spekulere for mye på om det er andre årsaker til at de er nede, men tanken har jo selvfølgelig slått meg allerede, bare sånn på autoparanoia. Det var utvilsomt en temmelig spesiell sak de kjørte på valgdagen, mht. forfatterens opprinnelige nærhet til personene han omtaler i ganske inngående vendinger slik han ser dem. Det viktigste budskapet, om gapet mellom FrPs ytre nasjonalistiske trekk og den iver de samtidg viser for å selge og privatisere nasjonalt arvesølv og felleseiet, er kjent, men kan vel ikke sies for ofte og tydelig. Det var allikevel den utleverende, personlige erfarte og fortolkede historien fra FrPs indre som sto som det potensielt mest kontroversielle.

     • Var ikke Fyrsten allerede skrevet, ville nok A. Viken skrevet den. Men du verden for en god oppfølger! Var helt fengslet og rakk nesten ikke å få jentene avgårde på bhg. og skole i dag, til stor frustrasjon fra kona.Førsteklasses innsideinformasjon fra ei nokså lukket inngruppe. Dette trenger vi mere av, fram til hele skuespillerarenaen faller og jeg får innført anarkoparlamentariseme!

  • Ja det er vel det som driver givergleden. Dem øyner et håp om å bli invitert til private VIP fester og menge seg med de rike og mektige.. hvem vet hvilke muligheter som plutselig byr seg i slikt selskap..

 3. Litt underlig at bedre ovner ikke skulle føre til mindre forbruk av ved. Fra vår egen historie vet vi jo at støpjernsoven i så måte var et stort framskritt fra den åpne grua. Hvis disse rapportene er riktige må det ha vært uvanlig dårlige ovner Clintonfamilien satsa på.

 4. I 6 måneder nå har spesialetterforsker Robert Mueller og hans team forsøkt å finne bevis for at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget, uten å finne noen ting. Tenk hvilket spetakkel det hadde blitt dersom Mueller hadde funnet at Russland ga 268 millioner til Trump.

  Det er nok av andre land som står MYE høyere på listen enn Russland når det manipulering av det amerikanske valget. Norway, for eksempel.

  • Jepp.. project veritas sin infiltrering av leftist propagandakanaler som CNN gav oss alle et veldig klart bilde på den kampanjen bunner i. De tjener masse penger selv om det bare er rent oppspinn, derfor fortsetter de utrettelig

 5. En ny god og viktig artikkel. Kan du ikke ta for deg støten til George Soros? Hvordan han på finurlig vis fordeler pengene fra Norge og EU til bl.a å undergrave folkevalgte regjeringer i Ungarn og Polen.

 6. Siden disse ovnene synes som en trussel for klimaet, er det underlig at donasjonen ikke ble supplert av en tilsvarende donasjon til Nobelprisvinneren Al Gore.
  Fint om man hadde kunnet slå to fluer i en smekk gjennom dobbeltsvindel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.