Syria gjør store framganger i kampen mot jihadistene

0

Første uke av september 2017 har markert en massiv framgang for den syriske armeen og dens allierte Iran og Russland i kampen mot de jihadistiske leiesoldatene. Almasdarnews har publisert et kart som viser situasjonen 5. september, og allerede få dager etter er situasjonen antakelig ytterligere forbedret.

De lyse feltene i sør på kartet er nå sannsynligvis under den syriske armeens kontroll, særlig etter at USA-koalisjonen måte oppgi al-Tanf på grensa til Irak. Meldinger tyder på at Syria nå i hovedsak kontrollerer hele sørgrensa mot Irak.

Den lange IS-beleiringa av Deir Ezzor by er brutt, og det samme er beleiringa av byens flyplass. Dermed står syriske styrker ved Eufrat og klar til å eliminere de siste lommene under IS-kontroll.

Dette gjør at USA frykter at Syria helt vil frigjøre også området øst for Eufrat.

Meanwhile, a member of the SDF-linked Raqqa Civil Council claimed that Major General Robert Jones, Deputy Commander-in-Chief of the US-led coalition, said in a meeting that the US-led coalition will not allow the regime forces to bypass the Euphrates River.

Others even claimed that Jones threatened to strike any units of the Syrian Arab Army (SAA) if it crossed the Euphrates River. However, none of these claims have been confirmed by the US-led coalition so far.

Også sørgrensa mot Jordan er nå mer eller mindre under syrisk kontroll. Det gjenstår lommer under jihadistkontroll i nærheten av Golanhøydene. Men de er under sterkt press og ser ut til å falle en for en.

Dette er i ferd med å spolere Israels planer om å sikre seg kontrollen over områder øst for de okkuperte Golanhøydene. Diverse medier i Israel bønnfaller USA om å gå til direkte krig mot Syria.

 

 

 

 

 

Forrige artikkelBørge Brende ga 268 millioner til Clinton-stiftelsen for kokeovner uten effekt
Neste artikkelDen siste rapporten fra FNs granskingskommisjon for Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).