– Vestlige sanksjoner gir landbruksboom i Russland

0

Russisk landbruk går så det griner. Årsaken er blant annet at Russland har forbudt import av vestlig mat, som svar på vestlige sanksjoner. Men landets myndigheter mener også det er viktig at landet er selvforsynt i en urolig verden.

Dette skriver NRKs Moskva-korrespondent Morten JentoftNRK.no.

Russland stoppet importen av vestlige matvarer i august 2014 etter at EU og mange andre land hadde innført straffetiltak mot Russland etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøyen.

Jentoft har snakket med blant annet Viktor Logvinov, som er landbruksansvarlig i Voronezj by 500 km sør for Moskva. Han sier:

– Sanksjonene har gitt oss muligheten til å utvikle vår egen produksjon av mat, sier Logvinov.

Han viser til at mens man tidligere importerte epler fra Polen, så har man de siste årene fått fart på nyplanting og egenproduksjon av epler.

– Men jeg mener at vi må forberede oss på at situasjonen kan endre seg og at vi igjen må konkurrere med utenlandske varer. Men nå står vi mye sterkere til å møte en slik konkurranse.

Og han har snakket med Stefan Dürr, som er leder for EkoNiva, Russlands største melkeprodusent, og han forteller at at både russiske og utenlandske investorer har stått i kø for å gå inn i prosjekter som han og EkoNiva setter i gang.

Dette stemmer godt med andre rapporter.

Financial Times skriver at jordbruksprodukter har gått forbi våpeneksport og blitt Russland nest største eksportsektor.

Russia last year became the world’s biggest exporter of grains, at more than 34m tonnes. Total Russian grain production hit a record 119m tonnes. The turnround is striking since as recently as 15 years ago — and for a couple of decades before during the Soviet era — Russia was a net importer. The success goes beyond grain. Russia has fully substituted imports with domestic production of pork and chicken. It has become a top producer of sugar beet; greenhouse vegetable production last year was up 30 per cent on the year before.

Det samme har skjedd med fiskeoppdrett og andre sektorer. I en annen FT-artikkel, som er gjengitt i pro-Maidan-avisa Kyiv Post i Ukraina, heter det:

Russian agriculture thrives as sanctions close off imports.

Sanksjonene rammet Russland i første omgang, men i det lange løp har de i hovedsak vært en fordel for russisk økonomi. Landet har blitt tvunget til å erstatte eksportvarer med egenproduksjon, samt å inngå langsiktige og fordelaktige avtaler med Kina.

Som vi har vist tidligere, er krisa over i russisk økonomi. Verdensbanken har publisert en rapport i 2017 om russisk økonomi med tittelen From recession til recovery, og har som hovedkonklusjon ar resesjonen er over og at russisk økonomi er i ferd med å ta seg opp igjen.

De virkelige taperne på de USA-styrte sanksjonene er fransk og italiensk landbruk, samt tysk industri. Det kan være noe å tenke på for de USA-lojale politikerne i Europa som har latt seg tvinge til å følge denne politikken – og ikke minst for de europeiske arbeiderne som har mistet jobben fordi deres ledere er slike USA-lojale vasaller.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.