Slik «sikrer» USA Europa

0
U.S. Army-kjøretøyer passerer den polske grensa ved Olszyna 12. januar 2017 på vei til sin nye base i Zagan

Av Manlio Dinucci.

Det Er Helt Sant: ren altruisme motiverer USA til å finansiere utplassering av sine styrker i Vest-Europa og Sentral-Europa for å beskytte Europa mot en russisk invasjon. Denne umiddelbare faren er imidlertid opphevet av Historien: Russiske tropper har aldri invadert Europa. Mens den motsatte operasjonen dessverre har blitt gjennomført; først av keiser Napoleon Bonaparte og deretter av Føreren Adolf Hitler.

Napoleon i Moskva 1812

I virkeligheten er det eneste målet for denne øvelsen å beskytte USAs jord. På hvilken måte? Gjennom å flytte den mulige scenen for konfrontasjon vekk fra USAs jord og plassere den i Europa, der den potensielt kan bære frukt som vil forgifte Europas folk – som USA hevder å støtte.

I skatteåret 2018 (som begynner 1. oktober 2017) vil Trump-administrasjonen øke bevilgningen til «Initiativet for europeisk sikkerhet» (Eri) med mer enn 40 prosent. Eri ble lansert av Obama-administrasjonen i kjølvannet av «Russlands illegale invasjon i Ukraina i 2014». Dette ifølge general Curtis Scaparotti. Han leder USAs europeiske kommando, en posisjon som automatisk gjør ham til øverstkommanderende for de allierte styrkene i Europa.

Fra oppstarten i 2015 med 985 millioner dollar, har finansieringen av Eri skutt i været til 3,4 milliarder dollar i 2017 og vil klatre videre til skyhøye 4,8 milliarder i 2018 (ifølge betingelsene i balanseregnskapet). Det betyr at i løpet av fire år vil USA bruke 10 milliarder dollar for «å øke vår kapasitet til å forsvare Europa mot russisk aggresjon». Nesten halvparten av utgiftene for 2018 – 2,2 milliarder dollar – vil bli brukt til å forsterke USAs «strategiske forhånds-utplasseringer» i Europa. Med USAs «strategiske forhånds-utplasseringer» mener vi deponering av våpen som, plassert i framskutte posisjoner, vil tillate «rask utplasseringen av styrker i en krigssituasjon». En annen enorm sum – 1,7 milliarder dollar – har blitt fordelt for «å øke tilstedeværelsen av den roterende basen av USA-styrker i Europa».

De resterende beløpene, hvert av dem i klassen flere hundre millioner dollar, vil bli brukt til å utvikle infrastruktur til baser rundt om i Europa, for «å øke beredskapen for US-aksjon» og til å muliggjøre militærøvelser og trening for «å øke beredskapen og interoperabiliteten til Nato-styrker». Eri-bevilgningene – spesifikt USAs europeiske kommando – mottar bare en del av pengene som er øremerket for «Operasjon Atlantisk Besluttsomhet, hvis hensikt er å demonstrere USAs kapasitet til å respondere på trusler mot allierte».

Som en del av denne operasjonen ble det væpnede Brigade 3a (bestående av 3500 mannskaper, 87 tanks, 18 selvgående Howitzer-kanoner, 144 Bradley kampkjøretøy, ytterligere 400 Humvee-kjøretøy og 2000 transportkjøretøy) flyttet fra Fort Carson, Colorado, til Polen sist januar. I løpet av et år vil 3a-brigaden bli erstattet av en annen enhet, for å sikre at USAs væpnede styrker permanent er klar til aksjon på polsk territorium.

Derfra blir enhetene overført for øvelser og eksersis til andre land i øst, hovedsakelig Estland, Latvia, Litauen, Bulgaria Romania og antakelig også Ukraina. Med andre ord, enheter blir konstant oppmarsjert langs den russiske grensen.

En del av den samme operasjonen innbefattet også overføringen av Luftbrigade 10a fra Fort Drum, New York, til Illesheim-basen i Tyskland – mer enn 2000 mannskaper og rundt 100 militærhelikoptre. Fra Illesheim blir spesialstyrker sendt til «framskutte posisjoner» i Polen, Romania og Litauen. På basene Ämari (Estland) og Graf Ignatievo (Bulgaria) er det stasjonert bombefly både fra USA og Nato, inkludert italienske «Eurofighters» for «luft-patruljering» av de baltiske landene.

Videre forventer operasjonen «en standhaftig tilstedeværelse i Svartehavet», med luftbasen i Kogalniceanu (Romania) og treningsbasen i Novo Selo (Bulgaria).

Planen er klar. Etter å ha satt i gang Maidan-opprøret for å provosere fram en ny konfrontasjon med Russland, følger Washington (til tross for skifte av administrasjon) den samme strategien: å forvandle Europa til frontlinjen for en ny kald krig. Dette vil være til fordel for USAs interesser og deres styrkeforhold til de største europeiske maktene.

De ti milliarder dollar som USA har investert for å «sikre» Europa, bidrar i virkeligheten til å gjøre Europa enda mer usikkert.

 

***

Oversatt fra italiensk til engelsk av Anoosha Boralessa

Oversatt fra engelsk til norsk av Anne Merethe Erstad

Ruinene av Stalingrad i 1943 etter at Sovjetunionen hadde knekt den tyske offensiven

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEtter møtet om krig og fred på Eidsvolls plass
Neste artikkelEnergieffektiviteten faller og har passert «point-of-no-return»