Norske Skog: La spekulantene blø!

3
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Norske Skog er like bankerott som den greske staten. Selskapet er blitt slaktoffer for internasjonal finanskapital. Selskapet har nå frist til 11. august med å bli enige med kreditorene. Forhandlingene om restrukturering av gjelda med diverse gribbefond i England, vil uansett resultat ikke være bra for arbeidsfolk i Norge og utlandet.

De to norske papirfabrikkene på Skogn og i Halden går med overskudd.  «En parasittisk finansøkonomi kan ta livet av vertsdyret» (Erik Reinert)  De «frie» markedskreftene har igjen ført en virksomhet ut i katastrofen. Og da roper man plutselig på Pappa Stat. 

Det er valgår i år, og plutselig vil politikerne vise handlekraft til tross for at de systematisk gjennom flere år har gitt fra seg de politiske virkemidlene som skal til for å styre økonomien. Dette gjelder ikke minst Arbeiderpartiet som har konvertert helt til nyliberalismen.

Men la oss ta dem på ordet. Det eneste rette nå er å kjempe for at fabrikkene ikke blir plukka fra hverandre og solgt som skrapgods. Vi må redde vertsdyret. Spekulasjonene truer ikke bare de ansattes arbeidsplasser, men også alle som eier, hogger og leverer tømmer til fabrikkene.

Men hva kan staten gjøre?  Det eneste rette er å la spekulantene betale prisen.

Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagens Næringsliv 2/8:

– Regjeringen må sette i stand virkemiddelapparatet til eventuelt å kjøpe gjelden, selvfølgelig til markedsprisen som er på gjelden. Det er snakk om konkursprising, så gjelden er verdt en tidel av det den var i utgangspunktet, sier han og understreker at det ikke er hedgefondene som har investert i gjelden han vil redde.

Vedums forslag er interessant fordi det betyr en konfrontasjon med hedgefondene. Typisk nok har Arbeiderpartiet med Giske avvist dette forslaget.

 

Først publisert på Øyvind Andresens blogg.

Les også: Norske skog mot stupet

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Blackstone er nå i ferd med å selge mange av sine aksjer i Norske Skog:

  Et av verdens største investeringsfond, Blackstone, kvittet seg med store deler av sine aksjer i Norske Skog torsdag.
  https://www.dn.no/nyheter/2017/08/03/0924/Finans/amerikansk-oppkjopsfond-fortsetter-nedsalget-i-norske-skog

  Er det fordi de har lest uttalelsen til Vedum?

  Ap har vel ingen klar forestilling om hva Norge skal leve av etter oljen? De vil vel si noe slikt som at det er et eller annet som vi ennå ikke helt vet hva er for noe (selv om Borregaard fabrikker virker overraskende fremtidsrettet). Kikker vi imidlertid til Sverige og Finland kan vi se at treforedlingsindustrien går bra og ekspanderer i disse land. Oljevirksomheten har gjort at mye av annen næringsvirksomhet i Norge har havnet i skyggen og har slitt med en vekslingskurs og et kostnadsnivå som er tilpasset oljen. Man har her i landet prioritert oljeutvinning og oppbygging av oljefondet fremfor å bygge veier og jernbane som feks kunne ha senket transportkostnadene til treforedlingsindustrien (da hadde nok cellulose fabrikken på Tofte overlevd). Noe av poenget med oljeinntektene i sin tid var at de bla skulle gå til produktive investeringer, men når man ikke vet hva landet skal leve av etter oljen er det vanskelig å investere riktig. Ingen ting klarer å bli like lønnsomt (i stor skala) som det oljevirksomheten har vært frem til nå. Å tro at noe enda mer lønnsomt enn olje skal dukke opp er en illusjon som bare blåruss kan tro på. (Naturen har gjennom millioner av år gjort en kjempejobb med å omforme biomasse til olje, kull og gass, menneskene har gratis fått et halvfabrikata av høy kvalitet som inneholder en helt enorm produktivkraft når det gjelder å drive maskineri og den industrielle revolusjon, etter oljen kan biomasse fremdeles være et godt utgangspunkt for industriproduksjon).

 2. Blackstone bryr seg nok lite om Vedum. Blackstone og et annet amerikansk investeringsfond, Cyrus Capital sitter med nøkkelen som kreditorer. Denne posisjonen er mye viktigere enn aksjepostene. De kontrollerer i realiteten selskapet i dag.

  Mange av de andre kreditorene har usikra lån
  .
  – Det er kapitalismen på sitt mest brutale når forskjellige kreditorer og aksjonærene skal kjempe om posisjoner etter restrukturering, sier styreleder og høyremann Henrik Christensen til DN i dag, 3. august.

  – Det er ingen stor aktør her som har et langsiktig perspektiv og penger til å sette inn til å drive dette videre, sier han. – Det er ingen industrielle aktører, bare finansielle.

  – Prisen kreditorene som sitter i førersetet krever er 440 millioner euro, sier Christensen, og viser til de pantsikrede lånene som storfondene Blackstone og Cyrus Capital og andre långivere har gitt på til sammen 390 millioner euro. Den høyere prisen skyldes renter, samt at obligasjonseierne vil ha en premie for å være med på en løsning.

  Rådgivere i forhandlingsprosessen er Goldman Sachs og Evercore. Amerikanske Evercore » is a global independent investment banking advisory firm» ifølge Wikipedia.

  De skal selvsagt ha sin del av kaka. «Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs får omlag 100 millioner kroner, hvis rekapitaliseringen går gjennom, Det tilsvarer omlag 50 prosent av det egenkapitalen verdsettes til i dag»,, skriver abc nyheter 26/6.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.