Norske Skog: La spekulantene blø!

0

Av Øyvind Andresen.

Norske Skog er like bankerott som den greske staten. Selskapet er blitt slaktoffer for internasjonal finanskapital. Selskapet har nå frist til 11. august med å bli enige med kreditorene. Forhandlingene om restrukturering av gjelda med diverse gribbefond i England, vil uansett resultat ikke være bra for arbeidsfolk i Norge og utlandet.

De to norske papirfabrikkene på Skogn og i Halden går med overskudd.  «En parasittisk finansøkonomi kan ta livet av vertsdyret» (Erik Reinert)  De «frie» markedskreftene har igjen ført en virksomhet ut i katastrofen. Og da roper man plutselig på Pappa Stat. 

Det er valgår i år, og plutselig vil politikerne vise handlekraft til tross for at de systematisk gjennom flere år har gitt fra seg de politiske virkemidlene som skal til for å styre økonomien. Dette gjelder ikke minst Arbeiderpartiet som har konvertert helt til nyliberalismen.

Men la oss ta dem på ordet. Det eneste rette nå er å kjempe for at fabrikkene ikke blir plukka fra hverandre og solgt som skrapgods. Vi må redde vertsdyret. Spekulasjonene truer ikke bare de ansattes arbeidsplasser, men også alle som eier, hogger og leverer tømmer til fabrikkene.

Men hva kan staten gjøre?  Det eneste rette er å la spekulantene betale prisen.

Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagens Næringsliv 2/8:

– Regjeringen må sette i stand virkemiddelapparatet til eventuelt å kjøpe gjelden, selvfølgelig til markedsprisen som er på gjelden. Det er snakk om konkursprising, så gjelden er verdt en tidel av det den var i utgangspunktet, sier han og understreker at det ikke er hedgefondene som har investert i gjelden han vil redde.

Vedums forslag er interessant fordi det betyr en konfrontasjon med hedgefondene. Typisk nok har Arbeiderpartiet med Giske avvist dette forslaget.

 

Først publisert på Øyvind Andresens blogg.

Les også: Norske skog mot stupet

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.