USA erklærer full handelskrig mot Russland

44
Russlands statsminister Dmitri Medvedev

Stikk imot ønskene til president Donald Trump og med stemmetallene 98-2 har Kongressen i USA vedtatt en full handelskrig mot Russland. Vedtaket vil få vidtrekkende negative konsekvenser for verdensøkonomien, og det vil også ramme Europa med full tyngde.

Russlands statsminister Dmitri Medvedev

Den russiske statsministeren Dmitri Medvedev understreker alvoret i situasjonen og skriver at med dette er et hvert håp om forbedringer i forholdet mellom USA og Russland ødelagt. Han skriver på Facebook:

The US President’s signing of the package of new sanctions against Russia will have a few consequences. First, it ends hopes for improving our relations with the new US administration. Second, it is a declaration of a full-fledged economic war on Russia. Third, the Trump administration has shown its total weakness by handing over executive power to Congress in the most humiliating way. This changes the power balance in US political circles.

Kongressen har tatt makta over utenrikspolitikken

Medvedev har helt rett i dette. Vedtaket betyr at det nå er Kongressen som har tatt over styringa av utenrikspolitikken i USA. Presidenten ønsker normalisering av forholdet til Russland og neocons i begge partier sørger for et lovvedtak som både erklærer full handelskrig og som gjør enhver normalisering umulig.

Det er svært oppsiktevekkende at det bare var Rand Paul (R) og Bernie Sanders (D) som stemte imot, og Sanders gjorde det fordi sanksjonsvedtaket også rettet seg mot Iran. Hadde Kongressen nøyd seg med å sanksjonere Russland, hadde han stemt for. Så for den som måtte ha store forhåpninger til Bernie, kan det være lurt å justere dem ned et par hakk.

Lovvedtaket har tittelen H.R.3364 – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act

Lovvedtaket er et neocon-dokument fra ende til annen. Det er John McCains ekstremistiske utenrikspolitikk i lovs form, inklusive den ytterliggående Ukraina-politikken hans. Det er interessant å legge merke til, men også nokså sært for en stat, at stiftelsene til folk som George Soros og oljeoligark Mikhail Khodorkovskij får status i lovs form:

“…nongovernmental or international organizations, such as the Organization for Security and Co-operation in Europe, the National Endowment for Democracy, the Black Sea Trust, the Balkan Trust for Democracy, the Prague Civil Society Centre, the North Atlantic Treaty Organization Strategic Communications Centre of Excellence, the European Endowment for Democracy, and related organizations.”

Den kalde krigen 2.0

Dette er ikke «bare» handelskrig, det er også full mediakrig. Det skal opprettes et Countering Russian Influence Fund  med 30 millioner dollar i første omgang, og det skal brukes penger og bygges organisasjoner for mediakrig mot virkelig eller innbilt russisk innflytelse.

I seksjon 255 slås det fast at presidenten hvert år skal rapportere om medieorganisasjoner som er under russisk innflytelse eller er finansiert av Russland. Dette er ikke noe mindre enn den kalde krigen 2.0. Loven gir, som en kommentator sa, USAs president rollen som global sjefsanklager, som vilkårlig kan forfølge hvilket selskap, hvilken person og hvilket land han måtte ønske. Og Kongressen skal påse at han gjør det.

I seksjon 256 gis det instrukser for å rapportere om enhver russisk påvirkning av valg, partier, kandidater, lobbyist eller liknende ved valg eller valgkamper i et hvilket som helst europeisk land. Dette er en fullmakt til storstilt amerikansk innblanding i demokratiske valg i alle europeiske land.

President Donald Trump har sagt at han er uenig i denne loven, men at han kommer til å signere den, og dermed er ulykken skjedd.

En dramatisk ny epoke

Verden går nå inn i en epoke med full handelskrig mellom USA og Russland og den kalde krigen er i gang igjen for fullt. Neocons tapte valget i USA, nå har de slått tilbake og tatt makta over USAs utenrikspolitikk via Kongressen.

Vedtaket er virkelig ekstremistisk og ikke en moderne stat verdig. Skribenten The Saker kaller det en «barnehage på LSD» og latterliggjør det hele. Og det er latterlig, men fordi det skjer i verdens sterkeste militærmakt er det likevel svært alvorlig.

Vedtaket rammer Russland, men ikke verre enn at Russland kan takle det. Russisk økonomi er i framgang og landet har lært seg å leve ganske godt med sanksjonene. Men det kommer til å ramme USAs «allierte» i Europa med full tyngde.

Folker Hellmeyer, som er sjefanalytiker i Bremer Landesbank, sier til DWN at vi nå er «midt i en handelskrig».  Den tyske regjeringa har via økonomiminister Birgitte Zypries erklært at de anser sanksjonene som folkerettsstridige.

«Vi ønsker ingen handelskrig,» sa ministeren, men sa også at Europa er forberedt på å ta mottiltak.

EU-kommisær for handel Cecilia Malmström sier at EU forbereder tiltak for å slå tilbake mot USA, og da ganske drastisk.

Dette gjaldt straffetoll, men det økonomiske artilleriet rulles også på plass i forbindelse med sanksjonene. EU-president Jean-Claude Juncker sier at EU «vil slå tilbake i løpet av dager» dersom USA-sanksjonene rammer EU.

De kretsene i USA som ønsker handelskrig med Kina har neppe oversikt over konsekvensene. Dragen sier: «Takker så mye for advarselen. Bare et kajpt spørsmål: Tok du med badebukse?»

Handelskrig mot Kina?

Som om ikke dette var nok, så drar det seg også til mot en handelskrig mellom USA og Kina. Selv i USA innser en del kommentatorer at mange amerikanske selskaper vil tape stort dersom en slik handelskrig skulle bli utløst.

Analytikere i USA har visst i minst åtte år at dersom det blir en handelskrig mellom de to landa, så vil Kina vinne «uten å løfte nevene».

I august 2009 gjenomførte Pentagon sitt første økonomiske krigsspill. Krigsspill er en vanlig metode for å simulere militære konflikter. Det nye denne gangen var at det ikke var generaler og militærstrateger som gjennomførte krigsspillet. Det var økonomer, fondsforvaltere og bankfolk. Etter to intense dager var oppsummeringa klar: Kina vant, uten så mye som å trekke våpen!

Vi går inn i et globalt politisk terreng som ikke er kartlagt. USA har for egen hånd klart å påføre seg så mange skader bare i løpet av det siste året at landets posisjon globalt ikke er til å kjenne igjen. Kina og Russland har brukt denne tida godt og står bedre rustet enn tidligere. Et problem er naturligvis Europa, som er et lydrike under USA, militært, politisk og økonomisk kontrollert fra Washington som vi er. Og de politiske lederne er menn og kvinner uten egenskaper som har de posisjonene de har fordi de er de lydigste i klassen. Det er vanskelig å se for seg at noen av dem er i stand til å takle dette. Men de har i hvert fall innsett at nå er det alvor.

I Norge vil vi naturligvis merke den kalde krigen på det politiske og ideologiske området. Mediene har danset etter USAs fløyte så lenge at de har melodien i nervesystemet. Men det er en kamp som det er fullt mulig å ta. Å juge på USAs vegne kan være bra for bankkontoen, men det blir stadig mer problematisk for omdømmet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


44 KOMMENTARER

 1. Men det tar i hvertfall oppmerksomhet bort fra seth rich, pedogate og deepstate/clinton/bush crime syndicate for en stakket stund.. Var kansje det som var hensikten bak tilsynelatende «barnehage på lsd» oppførselen..

 2. Selv Tulsi Gabbard, demokrat fra Hawaii, har stemt for dette. Skuffende. Må revidere min oppfatning av Gabbard.

  • Har også hatt tro på Tulsi Gabbard, og det var veldig skuffende. Har sett at hun kritiseres for å være «kommunist» – og det er kanskje noe sannhet i det. Venstresiden er jo som kjent i sync med neocons agenda.

  • Norge forholder seg nå ikke til det offisielle USA.
   NRK radio meldte d.d. at Californias guvernør mener Klimakrisen er farligere enn 2.verdenskrig.Derfor forhandler Caifornia med bl.a. Norge om klimapolitikken-mot USA.Entusiastisk bejublet av USA-korrespodenten.
   Minister Helgesen mente dette var viktig og bra,i den globale konkurransen.Det er altså Bilderbergere og andre WEF -folk som er Norges allierte.Det grønne skiftet ser altså ut til å være direkte underordning under krefter som ikke unnslår seg deltakelse i borgerkrigs-og separatisme liknende aktiviteter.

   De grønne fingrene kan komme til å bli kraftig forbrennt.
   Finn fram sårsalven.

   • Jeg stusset også på dette. Man skal høre mye osv.
    Hver gang txt tv refererer om Trump skriver de også «Donald Trumps presidentperiode» over. Akkurat som det er noe forbigående.

 3. «USA erklærer full handelskrig mot USA
  av Pål Steigan»
  Siden avslutningen på artikkelen din kan gå i den retningen at her skader USA ikke minst seg sjøl i lengden, er kanskje denne overskriften bevisst?

 4. Heddingen på artikkelen; «USA erklærer full handelskrig mot USA» kan vise seg å være mer sann enn ment? Kanskje vi skulle få en forkortet leksjon av «Romerrikets vekst og fall», føler det er mange likhetstrekk. Det skal bli interessant å se hvordan norsk/vestlig presse vil fremstille konflikten utover å være blåkopi av amerikanske media.

 5. Fins en del artikler og yt videoer allerede om romerrikets vekst og fall, slik som denne https://m.youtube.com/watch?v=qh7rdCYCQ_U
  Det er interessant å merke seg at hovedårsakene til verdensrikenes fall virker å ha vært det samme, moralsk forfall og korrupte ledere får imperiet til å råtne på rot. Tusener av år med historie og menneskeheten lærer aldri noen ting. Kansje folk rett og slett bare driter i om vi kjører alt i grøfta så lenge de tror de kan tjene på det eller kan være kongen av askehaugen?

 6. Har veldig liten tro på at Trump er imot disse sanksjonene, sanksjonene gir jo amerikanske selskaper store konkurransefordeler her i Europa. Trumps motstand er nok bare spill for galleriet!

  Amerikanske etterretningsorganisasjoner svært god oversikt over hva EU-politikere mener, og hadde det vært fare for en handelskrig mellom EU og USA, ville vi ikke fått disse sanksjonene.

 7. Et svar Russland kan gi tilbake er å slutte samarbeidet med USA når det gjelder romfart (og det skal visstnok ramme USA ganske hardt). Norge må forberede seg på at alt av oljesamarbeid med Russland kan bli lagt på is fremover.

  Det er mulig at norsk olje og gass vil tjene på konflikten. Men får MDG igjennom sine krav til ny regjering vil eksport av bla norsk gass til EU bli trappet ned. Hvordan vil et energi desperat avhengig land som Tyskland reagere på noe slikt?

 8. «Mediene har danset etter USAs fløyte så lenge at de har melodien i nervesystemet.»

  Godt formulert!

  Jeg lurer litt på bærerakettene og rom samarbeidet ellers? Her må jo USA tape noe enormt. Etter hvert ser jeg for meg dypstaten tåpelige atørere som en fullstendig sinnsforrvirret gjeng som må gå på et eller annet dop for å være så i utakt med virkeligheten rundt seg. Slike fortjener å bli straffet hardt og burde aldri ha hatt makt.

 9. «USA erklærer full handelskrig mot Russland»

  Sært av USA. – Det eneste usikre her er om USA har skutt seg selv i foten eller i tinningen. Det får vi se og vite når blødningen er over. §-)

 10. Umiddelbart etter Trumps signering erklærer Housespeaker Ryan omgitt av andre cowboys til hest på grensen til Mexico: «Its time for the wall!»

  Det er rimelig å anta at muren mot Mexico er gjenytelsen for Trumps signering av loven. På den måten et resultat av Trumps «forhandlingsgeni.» Så sikrer han seg ryggdekning mot Putin ved å påstå seg uenig i loven. Ren manipulering og sikring av senere forhandlingskort.

  Man kan anta at Trumps velgere er enige i denne prioriteringen. USA har tross alt vært i krig i 214 av sine 235 års eksistens som nasjon. Slik er vel et USA i krig en hverdagslig ting for amerikanerne. De føler seg vel usårbare der borte på den andre siden av Atlanteren.

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/08/01/speaker-ryan-posts-video-of-visit-to-southern-border-its-time-for-the-wall/

 11. Det er vel ikke annet å vente av artikkel og kommentarer på denne web-siden. All fokus er på det negati e ved USA’ nye sanksjoner mot Russland. Og ikke ett spørsmål eller refleksjon rundt hvorfor dette kommer – og hvorfor senat/kongress strammer inn fullmakten til den ukyndige presidenten. Det suer litt om hvor usaklig denne bloggen er. Det sier også mye om Steigan og hans menighet som lakeier til Putin – uten evne til å åpne øynene for hvordan Putin og hans hoff fører Russland inni et fascistisk diktatur, med klare imperialistiske holdninger og ageringer. Velbekomme!

  • Hah. Hva slags refleksjon skulle vi ha på de totalt manglende opplysninger om hva slags forferdeligheter Putin har gjort?
   Å lansere full handelskrig uten at det har skjedd noe er bare ett nytt nivå av maktarroganse fra lissom demokratiet.

   • Jeg beklager din inkompetanse om hva Russland gjorde med Krim i 2014, med Donbas fra og med 2014, og med sine massemord overfor sivilbefolkningen i Syria. Men som trofast Putin-lakei, vil du sikkert benekte disse historiske hendelser. Og i tillegg vil vel du som alle andre lakeier benekte russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Det er jo bare personer som sverger til Russlands fortreffelighet, som ikke forstår hva som skjer i verden i dag (eller som ikke forstår at selv propaganda i hovedsak må baseres på realiteter og ikke bare løgnaktige luftslott).

    • Du kan jo forklare hva som skjer i verden. Har for øvrig ikke fått med meg at Russland har drevet med massemord av den Syriske befolkning.
     Det har vel ikke engang vestlig media hevdet meg bekjent.. mulig jeg har sovet i timen.

     • Du har kanskje fått med deg russisk flyvåpen som utførte teppebombing, og pekte seg spesielt ut sykehus. Hva gjelder syrisk flyvåpen – med støtte fra russerne – så har du kanskje fått med deg at de fyrte av kjemiske våpen mot sivilbefolkningen. Så spørs det hva du legger i begrepet massemord. Er det 10 drepte eller 10000 drepte?

     • Og hvorfor nevner du ikke at IS hadde barrikadert seg i nevnte sykehus og brukte lokalbefolkninga som levende skjold? Er greit å argumentere men da bør du sørge for å ikke bevisst utelate opplysninger du ikke liker.. Men det er vel det troll bruker å gjøre?;)

    • «benekte russisk innblanding i den russiske valgkampen» du mener SETH RICH , berniefan som leaka dnc emailene som viste hele verden hvor korrupte sadistiske og pervers hillarygjengen var? For øvrig om så var at det var russerne som hjalp ham å få ut disse opplysningene hvilket det ikke var, burde vi være glad til at hun ble avslørt. For det tredje er usa (cia) selv inne å prøver å påvirke valg over hele planeten inkludert i russland hvor dem støtter motstandere av putin regimet økonomisk.. Men det har du vel liten interesse av å ta opp i denne sammenhengen. Olaf er du betalt av Soros? Eller bare en hjernevasket sau? Begynner Steigan.no å nå ut til litt for mange folk? Heh?

 12. «Neocons tapte valget i USA,»

  LOL. Du har fortsatt full tillit til «anti establishment»-presidenten Trump, ser jeg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.