USA erklærer full handelskrig mot Russland

0
Russlands statsminister Dmitri Medvedev

Stikk imot ønskene til president Donald Trump og med stemmetallene 98-2 har Kongressen i USA vedtatt en full handelskrig mot Russland. Vedtaket vil få vidtrekkende negative konsekvenser for verdensøkonomien, og det vil også ramme Europa med full tyngde.

Russlands statsminister Dmitri Medvedev

Den russiske statsministeren Dmitri Medvedev understreker alvoret i situasjonen og skriver at med dette er et hvert håp om forbedringer i forholdet mellom USA og Russland ødelagt. Han skriver på Facebook:

The US President’s signing of the package of new sanctions against Russia will have a few consequences. First, it ends hopes for improving our relations with the new US administration. Second, it is a declaration of a full-fledged economic war on Russia. Third, the Trump administration has shown its total weakness by handing over executive power to Congress in the most humiliating way. This changes the power balance in US political circles.

Kongressen har tatt makta over utenrikspolitikken

Medvedev har helt rett i dette. Vedtaket betyr at det nå er Kongressen som har tatt over styringa av utenrikspolitikken i USA. Presidenten ønsker normalisering av forholdet til Russland og neocons i begge partier sørger for et lovvedtak som både erklærer full handelskrig og som gjør enhver normalisering umulig.

Det er svært oppsiktevekkende at det bare var Rand Paul (R) og Bernie Sanders (D) som stemte imot, og Sanders gjorde det fordi sanksjonsvedtaket også rettet seg mot Iran. Hadde Kongressen nøyd seg med å sanksjonere Russland, hadde han stemt for. Så for den som måtte ha store forhåpninger til Bernie, kan det være lurt å justere dem ned et par hakk.

Lovvedtaket har tittelen H.R.3364 – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act

Lovvedtaket er et neocon-dokument fra ende til annen. Det er John McCains ekstremistiske utenrikspolitikk i lovs form, inklusive den ytterliggående Ukraina-politikken hans. Det er interessant å legge merke til, men også nokså sært for en stat, at stiftelsene til folk som George Soros og oljeoligark Mikhail Khodorkovskij får status i lovs form:

“…nongovernmental or international organizations, such as the Organization for Security and Co-operation in Europe, the National Endowment for Democracy, the Black Sea Trust, the Balkan Trust for Democracy, the Prague Civil Society Centre, the North Atlantic Treaty Organization Strategic Communications Centre of Excellence, the European Endowment for Democracy, and related organizations.”

Den kalde krigen 2.0

Dette er ikke «bare» handelskrig, det er også full mediakrig. Det skal opprettes et Countering Russian Influence Fund  med 30 millioner dollar i første omgang, og det skal brukes penger og bygges organisasjoner for mediakrig mot virkelig eller innbilt russisk innflytelse.

I seksjon 255 slås det fast at presidenten hvert år skal rapportere om medieorganisasjoner som er under russisk innflytelse eller er finansiert av Russland. Dette er ikke noe mindre enn den kalde krigen 2.0. Loven gir, som en kommentator sa, USAs president rollen som global sjefsanklager, som vilkårlig kan forfølge hvilket selskap, hvilken person og hvilket land han måtte ønske. Og Kongressen skal påse at han gjør det.

I seksjon 256 gis det instrukser for å rapportere om enhver russisk påvirkning av valg, partier, kandidater, lobbyist eller liknende ved valg eller valgkamper i et hvilket som helst europeisk land. Dette er en fullmakt til storstilt amerikansk innblanding i demokratiske valg i alle europeiske land.

President Donald Trump har sagt at han er uenig i denne loven, men at han kommer til å signere den, og dermed er ulykken skjedd.

En dramatisk ny epoke

Verden går nå inn i en epoke med full handelskrig mellom USA og Russland og den kalde krigen er i gang igjen for fullt. Neocons tapte valget i USA, nå har de slått tilbake og tatt makta over USAs utenrikspolitikk via Kongressen.

Vedtaket er virkelig ekstremistisk og ikke en moderne stat verdig. Skribenten The Saker kaller det en «barnehage på LSD» og latterliggjør det hele. Og det er latterlig, men fordi det skjer i verdens sterkeste militærmakt er det likevel svært alvorlig.

Vedtaket rammer Russland, men ikke verre enn at Russland kan takle det. Russisk økonomi er i framgang og landet har lært seg å leve ganske godt med sanksjonene. Men det kommer til å ramme USAs «allierte» i Europa med full tyngde.

Folker Hellmeyer, som er sjefanalytiker i Bremer Landesbank, sier til DWN at vi nå er «midt i en handelskrig».  Den tyske regjeringa har via økonomiminister Birgitte Zypries erklært at de anser sanksjonene som folkerettsstridige.

«Vi ønsker ingen handelskrig,» sa ministeren, men sa også at Europa er forberedt på å ta mottiltak.

EU-kommisær for handel Cecilia Malmström sier at EU forbereder tiltak for å slå tilbake mot USA, og da ganske drastisk.

Dette gjaldt straffetoll, men det økonomiske artilleriet rulles også på plass i forbindelse med sanksjonene. EU-president Jean-Claude Juncker sier at EU «vil slå tilbake i løpet av dager» dersom USA-sanksjonene rammer EU.

De kretsene i USA som ønsker handelskrig med Kina har neppe oversikt over konsekvensene. Dragen sier: «Takker så mye for advarselen. Bare et kajpt spørsmål: Tok du med badebukse?»

Handelskrig mot Kina?

Som om ikke dette var nok, så drar det seg også til mot en handelskrig mellom USA og Kina. Selv i USA innser en del kommentatorer at mange amerikanske selskaper vil tape stort dersom en slik handelskrig skulle bli utløst.

Analytikere i USA har visst i minst åtte år at dersom det blir en handelskrig mellom de to landa, så vil Kina vinne «uten å løfte nevene».

I august 2009 gjenomførte Pentagon sitt første økonomiske krigsspill. Krigsspill er en vanlig metode for å simulere militære konflikter. Det nye denne gangen var at det ikke var generaler og militærstrateger som gjennomførte krigsspillet. Det var økonomer, fondsforvaltere og bankfolk. Etter to intense dager var oppsummeringa klar: Kina vant, uten så mye som å trekke våpen!

Vi går inn i et globalt politisk terreng som ikke er kartlagt. USA har for egen hånd klart å påføre seg så mange skader bare i løpet av det siste året at landets posisjon globalt ikke er til å kjenne igjen. Kina og Russland har brukt denne tida godt og står bedre rustet enn tidligere. Et problem er naturligvis Europa, som er et lydrike under USA, militært, politisk og økonomisk kontrollert fra Washington som vi er. Og de politiske lederne er menn og kvinner uten egenskaper som har de posisjonene de har fordi de er de lydigste i klassen. Det er vanskelig å se for seg at noen av dem er i stand til å takle dette. Men de har i hvert fall innsett at nå er det alvor.

I Norge vil vi naturligvis merke den kalde krigen på det politiske og ideologiske området. Mediene har danset etter USAs fløyte så lenge at de har melodien i nervesystemet. Men det er en kamp som det er fullt mulig å ta. Å juge på USAs vegne kan være bra for bankkontoen, men det blir stadig mer problematisk for omdømmet.

 

Forrige artikkelNorske Skog: La spekulantene blø!
Neste artikkelItalia: – NGOer samarbeider med menneskesmuglere
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).