USAs politikk hjelper al-Qaida i Jemen

0
Det første landet Donald Trump besøkte som president var Saudi-Arabia.

Nettavisa Middle East Eye (MEE) rapporterer at Abdulmajid al-Zindani, en jemenittisk geistlig, «veteran al-Qaida-supporter» og «tidligere åndelig rådgiver til Osama bin Laden», har operert fritt i Saudi-Arabia, og at han sjøl legger ut YouTube-videoer som lovpriser Saudi-krigen i hjemlandet hans.

Tilsynelatende bryr ingen i Riyadh seg om at han har vært på USAs globale terroristliste siden 2004, identifisert som en som rekrutterer for terroristkampanjer og en sentral våpenhandler for al Qaida og andre ekstremistiske grupper. Zindani får «hjertelig mottakelse av eldre geistlige og embetsmenn», inkludert en rådgiver til det kongelige hoffet, ifølge Middle East Eye.

MEEs kilder hevder videre at «minst fem jemenitter som er utpekt som terrorister av USA, har vært rådgivere og samordnet Saudi-operasjoner i Jemen med allierte styrker på bakken.» En senior al-Qaida-supporter i Jemen, Nayif al-Qaysi, har vært intervjuet flere ganger på TV-kanaler i Saudi-Arabia.

Jonathan Marshall skriver om dette på Consortium News:

Titusener av jemenitter har dødd i kampene, historiske byer har blitt pulverisert av kriminelle saudiarabiske bombetoktene, og mer enn 400 000 mennesker har fått dødelig kolera. Nesten to millioner barn og millioner av voksne lider av underernæring på grunn av krigsrelaterte forstyrrelser av matforsyninger og en saudisk blokade av havner i Jemen.

Lidelse og kaos gir ideelle vekstmuligheter for AQAP, som hadde kontroll over en provinshovedstad og en av Jemens største havner i mange måneder. En spesialrapport i fjor av Reuters konkluderte med at «den saudiledede militærintervensjon i Jemen,. . støttet av USA, har hjulpet Al-Qaida på den arabiske halvøya til å bli sterkere enn noen gang tidligere siden den oppsto for nesten 20 år siden.»

Det eneste formelle juridiske grunnlaget USAs regjering kan vise til for sin militære støtte til Saudi-Arabia i Jemen er lovvedtaket om bruk av militære styrker mot terrorister fra 2001. Men denne fullmakten retter seg mot al-Qaida, og nå brukes den altså til å støtte al-Qaidas allierte og gi indirekte støtte til terrororganisasjonen. Dette har fått selv kongressmedlemmer i USA til å bli urolige for bruken av amerikanske skattepenger.

Kommentar:

Saudi-Arabia er utvilsomt alliert med al-Qaida i Jemen. Det hodekappende regimet i Ryiadh kjøper samtidig enorme mengder våpen fra USA og får direkte amerikansk støtte i krigen. Denne krigen er totalt ødeleggende for Jemen og den fører samtidig til at al-Qaida vokser seg sterkere enn noen gang. Denne kriminelle krigen støttes av Norge, av Erna Solberg, Børge Brende og Jonas Gahr Støre. Hvor lenge skal de få holde på med dette før det får politiske konsekvenser?

 

Les mer om krigen i Jemen på steigan.no.

Forrige artikkelSyria-sanksjonene rammer kreftbehandling av barn
Neste artikkelNorske Skog: La spekulantene blø!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).