Norsk partidebatt: Påfugldans eller ballbinge?

27
Edwin Austin Abbey: Pavane

Den norske valgkampen er offisielt i gang, og det må innrømmes; den overrasker ikke. Partilederne spiller sine vante roller på en svært snever scene. Det kan minne om en prosesjonsdans fra europeisk hoffliv på 1600-tallet, en såkalt pavane. (En tolkning av navnet er at det kommer av pavone, påfugl, og det passer godt.) Deltakerne følger et rituale og viser seg fram som andre påfugler og så blir det opp til publikum, eller kommentariatet i våre dager, å kåre en vinner.

Edwin Austin Abbey: Pavane

Eller debattene kan sammenliknes med en ballbinge, altså ikke en virkelig stor arena, men en nøye avgrenset en, der det meste av virkeligheten faller utenom. Det passer godt på offisiell norsk valgkampdebatt.

Noen eksempler:

Norge er i en folkerettstridig krig i Syria. Ikke tema.

Norge har gitt enorme beløp til jihadistorganisasjoner i Syria. Ikke tema.

Norge har deltatt i de aller fleste av USAs kriger de siste 20 årene. Ikke tema.

Norge deltar i ulovlige sanksjoner som rammer særlig barn, gamle og sjuke i Syria. Sanksjonene dreper. Ikke tema.

Norge støtter Saudi-Arabias hensynsløse krig mot Jemen, som fører til enorme lidelser for sivilbefolkninga. Ikke tema.

Regjeringa har åpnet landet for US-Marines og gitt dem en militærbase for første gang, og på den måten gjort oss til en spydspiss i krigsforberedelsene mot Russland. Ikke tema.

Det såkalte Statens pensjonfond – utland, eller Oljefondet, er blitt en integrert del av Wall Street og er indirekte eier både i våpenindutri og selkaper som driver med barnearbeid. Ikke tema.

Norge har gitt hundrevis av millioner til det korrupte og naziinfiserte regimet i Ukraina. Ikke tema.

Norge har et økologisk fotavtrykk som er to og en halv gang så stort som jordas bæreevne. Ikke tema.

Norske politikere har overlatt kontrollen over norsk lovgivning til byråkratene i Brussel. Ikke tema.

Norsk økonomi bygger på en vekstmodell som har framtida bak seg. Ikke tema.

Nytt av året er at partiene har ansatt journalister som har jobbet i NRK i årevis og i VG TV og TV 2 som skriver for seg, og slik er man sikret enheten mellom politikere og medier på et enda mer intimt plan enn tidligere.

Så lenge de holder seg unna de virkelig store spørsmålene kan politikerne oppføre sine forhåndsprogrammerte prosesjonsdanser som de vil. Så kan kommentarietet kaste terning og fortelle oss hvilken påfugl som var best.

 

Les også:

Det norske Kartellpartiet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. Ja, de vigtigste tema de hopper man like gott bukk over. Men de det skulle jo bli så utrivelig om man da også skulle komme inn på de virkelige årsakene til at barnen i Jemen dør i tusentall av sult eller at barn i Syria dør i kreft på grunn av sanksjoner som i stort sett alle de snakkesalige politikerne er enig i.

 2. Takkar til Steigan!! Takkar for presisjon og perspektiv! Vår tid er merkt av mangel på politisk presisjon og perspektiv!! Partileiarordskfte er det ultimate provet på det. Ynkeleg og trist!!

 3. På denne meget gode listen over viktige saker som unngås for enhver pris, kan jeg legge til følgende:

  – Norsk økonomi er sterkt eksponert i US-dollar, og krakker dollaren så vil Norge tape store deler av oljeformuen.

  – Et tap av hele eller betydelige deler av oljeformuen vil bli en katastrofe for fremførbare forpliktelser staten har til pensjoner, asylanter og generell dekning av statsbudsjettets løpende underskudd.

  – EU overstyrer det norske demokratiet via EØS-avtalen og unionens lovverk innføres i et land som ikke engang er medlem i unionen.

 4. Kan dette fortsette det vi opplevde i partidebatten?
  Kan vi, Folket, godta et slikt politisk system som overser Folkets & nasjonens virkelige utfordringer?

  Eller for å si det på en annen måte: hvor lenge får de holde på før ‘høygaflene ‘ kommer frem?

 5. Ja det er sannelig ikke å lett å avgi stemme her til lands, de er jo nesten indentiske med hverandre. Imperialismens droner inntar talestoler for å spy ut løgner den ene værre enn den andre. Hipp hurra for det demokratiske valget, her kan virkelig forsider selges.

 6. Ja, det er galskap satt i system.. ikke fan om jeg stemmer i år.. dem er ikke verdt min stemme.
  Er de for seint å melde seg på den enveisreisen til Mars?

 7. Jeg ser at slikt som TISA avtalen ikke har blitt nevnt med et eneste ord i Arendalsuken frem til nå. Viktige saker kan man tydeligvis ikke snakke om.

  Husk at slikt som TISA-avtalen er en sak som krever avståelse av suverenitet og da må saken vedtas med 3/4 flertall på Stortinget (ref saken om tilslutning til EUs finanstilsyn).

  Pga Senterpartiets store vekst mm, så er det nå for første gang innenfor rekkevidde å få stoppet slikt som TISA-avtalen. Det trengs 43 representanter på Stortinget som sier NEI (dette er litt over 1/4 eller 25% av representantene, og dette er altså nok for å få stoppet saker som krever 3/4 flertall for å bli vedtatt). Hvis partiene Rødt, SV, Sp, MDG og Krf alle sier NEI til TISA vil det ikke bli noe av avtalen. Men det er usikkert om Krf vil gjøre dette, de kan evt inngå en hestehandel etter valget ved å si JA til TISA-avtalen hvis de til gjengjeld får gjennomslag for sine kjernesaker slik som feks kontanstøtten (og kanskje regjeringsdeltakelse). Denne hestehandel vil nok gå helt under radaren, men mange stusser jo på at Ap ønsker å samarbeide med Krf istedenfor med SV. Årsaken kan rett og slett være TISA-avtalen (og kanskje også avtaler med EU).

 8. Som å se maling tørker. Og jeg er fryktelig spent på det store og skjebnesvange spørsmålet: Får jeg 50 kroner mer eller 50 kroner mindre i skatt etter valget?

 9. KAFFE MED GRATIS PÅFUGL

  Det snubler seg frem
  i hoffnarredansen
  uten den helt store
  musiske sansen

  Tramper på folkets
  ømmeste føtter,
  røsker opp Norge
  med frukter og røtter

  Hva er det for trollete,
  skruppelløst vesen
  som tar oss så innmari
  ved polynesen

   • Jeg saksøker aldri noen for noe som helst, det kan du ta deg f***n på, kjære deg. Det måtte i så fall være gud eller staten eller noen politikerspirer på prinsippielt grunnlag. Her passérer det aller meste er jeg redd, jeg har intet å frarøves, lar meg knapt motivere av penger, og passérer det ikke, finnes det gjerne bedre ting å finne på med den saken enn å plage ordensmakt og erstatningsrettsadvokater med tøvet vårt. Så regn med besøk på døra en dag snart, for å si det sånn. Detta bli’kke billig. Kødda. Jeg er da for svarte forfengelig nok til å ta sånt som en kompliment. Flink gutt.

 10. Årets stortingsvalg er et skjebnevalg. Stortingsvalget kommer til å avgjøre om Norge blir medlem av TISA-avtalen og av EU/ACER-avtalen. Hvis 43 av representantene stemmer mot TISA og ACER blir IKKE Norge medlem av disse avtaler. Rødt, SV, Sp, Mdg og Krf utgjør tilsammen nå nesten 43 representanter. Stemmer disse NEI kan det meget godt hende at disse to avtaler (og mer til) blir stoppet. Problemet er imidlertid hva Krf akter å stemme.

 11. Hmm, hva om at vi øker pengermende hinsidig i et pengersystem som bygger på tillit og så videre… Venstresiden bør fokusere mer på at festen er over om litt (se øvrige verlden). Mennesker, ikke alle men mange fokuserer på seg selve og den eigne lommeboken er min hypotese og for øvrig leser de VG 🙂 🙂

 12. Jeg har dessverre hørt noen minutter fra en av disse debattene, og utenrikspolitikk ble ikke nevnt i det hele tatt. Det virker som det ikke er et tema. Alle partier er vel samstemte i fortsatt full underkastelse overfor USA, med alt hva det medfører av støtte til «moderate opprørere», samt invasjoner og bombing av de land Trump finner det for godt å ødelegge på vegne av [sensurert].

 13. Herlig artikkel. Det gjentar seg valg etter valg. Det være seg stortingsvalg eller kommunevalg. Det er :
  » Løgn og Lygenytt».
  Nå tar vi dem ikke i de store løgnene riktignok,-men den største løgnen er alt som ikke blir nevnt.
  Og den har Pål Steigan laget en fortreffelig liste over.
  Nå er ikke dette noe nyhet under himmelen for det gjentar seg hele tiden. Myndighetene er herskere og vi er deres undersåtter. Vi ser tydeligheten av dette også i denne valgkampen. De tar oss ikke på alvor i det hele tatt. Og vi har også selv ansvar for det. Even, over her, spurte om når høygaffelen kommer frem. Ja si det. Vi er så loyale med de tre mektigste partiene at de tror og vet at de er herskere. Høyre,Ap og Frp er trillingbrødre. De er blitt så like at ikke en gang landsmoderen hører forskjell på dem lenger. Og der ligger makten. Og de samarbeider for å ha den. De er alle tilhengere av EU,eøs og schengen tildels.

  Og hva kan vi gjøre ? Vel hadde jeg hatt innflytelse hadde jeg foreslått følgende :
  Vi trenger 100.000 frivilige. Vi melder oss inn i Ap. Deretter sparker vi dem ut fra kontorene og fratar dem partikassen.
  Vi gjør det samme med Høyre og Frp. Og vips så er vi kvitt dem. Er det så enkelt ? Ja i en forneklet storry er det faktisk det. Hele samfunnet er opp ned. Vi kan snu det ned opp. Vi må ha folkemøter som organiserer de store temaene.
  Folkemøter hvor undersåttene holder møter. Begynner vi med det er vi i gang.
  De viktigste tema i dag må være å fjerne alliansen til EU. Det er en blåkopi av USA og målet er at alle landene blir stater i EU. Ned med det norske flagget. Innlevering av norske pass og utlvering av EU pass. Når det er skjedd er veien tilbake smertelig lang. De som ikke ser at Frp,Høyre og Ap samarbeider om dette følger ikke med i timen. De nye herskerne. Blandt undersåttene er også partier som Rødt,Senterpartiet og Sv. Men de er desverre preget av miljøet og «sleiker trillingene oppetter ryggen»… for å stjele en fersk uttalelse i en annen sammenheng.

  Her ligger svakheten i eksempelvis Rødt. De vil ha innflytelse og inn på stortinget. Skal de ha stemmer og være seriøs må de være sterke, klare og tydelige i språket sitt. Vi har tre ord som er viktige i enhver situasjon hvis man vil bli tatt seriøs. Det er : sier, mener og gjør. Det tragiske er at de mektigste partiene aldri selv holder seg til dette. Og hva får de som takk ? Jo lojalitet som grenser til galskap og religon. De har på en glimrende måte overtatt Gudstroen og er hyllet som stjerner.
  Jeg er tilhenger av Kongehuset. Og det handler om symbolverdien. De tre nevnte partier ønsker alle at Kongehuset forsvinner. Årsaken er at det er et av hindrene for at EU blir fullstendig kopi av USA. De fratok Kongehuset makt i 2011 når statskirken ble fjernet. Grunnlovens § 2 ble endret i ordlyden av stortinget(herskerne). Norge var ikke lenger verdens eneste land med en protestantisk statskirke. Ordlyden ble endret til at Noreg er et «kristent og humant» land. Og vips mer makt til Vatikanet. EU flirte i skjegget og tenkte at nordmenn er de enkleste å lure rett på ræv……
  Jajja Norge ble et «kristent og humant land,. men de sørget for at det var kun en person i Norge som var pålagt å være protestant. Kong Harald……kanskje vår siste Konge ?

 14. Norsk «valgkamp» dreier seg stort sett om hvem som skal samarbeide med hvem og hvem som har sagt hva. I tillegg diskuteres det om det blir flere arbeidsplasser om de rikeste betaler mindre skatt. Og – med noen få hederlige unntak – prates det om «vekst»; dette magiske ordet som skal løse alle problemer. Pressen sitter og gir terningkast som om det hele var et teaterstykke eller en bokanmeldelse.

  Ideologi og visjoner glimrer med sitt fravær. Demokrati, anyone?

 15. Jepp! Agurknytt om bananpolitikere i en bananrepublikk! Og etterpå deler agurkmedia ut terningkast til deltakerne etter hvem som var best i klassen til å komme med uviktig tåkeprat, selvmotsigelser og meningsløs oraldiare. Og sauene breker i kor i beundring ! Heia norge
  Takk at det fins noen stae geiter som tar til motmæle..

 16. Jeg vil gjøre et lite unntak for De Grønne, selvom jeg ikke kommer til å stemme på dem. Selv Rødt er bare ynkelig. hvorfor ikke kjøre for fullt mot EØS og NATO og en lang rekke andre spørsmål. ikke minst atomvåpen. Som nevnt av Pål. det banale er at de ikke tør. Jonas og Erna og Espen og Siv og alle andre våpendragere er jo imperialsimens fremstre forsvarere hele året. Men Kåre Willoch har kommet litt til fornuft. (Og har Gro sett noe?)

 17. Valgkamp er viktig.
  Dette blir ltt for enkelt og billig. Heilt greit å etterlyse mange viktige saker i valgkampen. Hvis en ønsker dem på dagsorden, må en delta i kampen for å få dem inn på dagsorden. I et parlamentarisk system er valgkamp viktig for at velgerne skal kunne få en best mulig forståelse av hva de politiske partiene står for. Disse 4-5 ukene er nesten den eneste direkte kontakt mellom en stor del velgere og politikere. At enkelte politikere velger å være påfugler eller seriøse politikere får være opp til dem. Min oppfatning er at kan du argumentere godt og konkret for en sak, så kan du nå fram til både velgere, politikere og media. Valgkampen i et parlamentarisk system er både OL og 17.mai for politikere og like viktig, det er den tiden kvart 2.år når vanlige folk synes det er ok å følge med på politikk. Så min klare oppfordring til deg, hiv deg inn i valkampen og delta i debatten. Finn det partiet som du trur vil løfte flest av dine viktige saker og gjennom dem få dem til å løfte dem videre. Politikerforakt skaper ikke politisk interesse, like lite som påfugldans. Godt valg.

  Mvh
  Kjell Oldeide

 18. Fikk tips i dag om at pensjonist-partiet ikke var med i politisk parti debatter i massemedia til tross for det store antall pensjonister i Norge, jeg følger ikke med propagandaen i kriminelle massemedia, er det med pensjonistpartiet som med sivilforsvaret, planlagt uvirksomt? Lojalitet og fornuft forut for og under kommende skammens valgdag https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154872545475658&set=a.10151774184815658.1073741835.698760657&type=3&theater

  1. Ingen støtte til og oppmerksomhet overfor kriminelle massemedia

  2. Ingen støtte til og oppmerksomhet overfor kriminelle ettpartisystemet og medsammensvorne

  3. Ignorer valgdagen og gjør noe for andre og deg selv

  4. Utgi tabubelagt informasjon om kriminalitet til flest mulig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.