Mozilla (Firefox) allierer seg med Soros for å «avsløre fake news» i sanntid

30

Mozilla, som er den organisasjonen som driver nettleseren Firefox, sier at de skal begynne å bruke en programvare for å bekjempe «fake news» i sanntid. Denne programvaren er utviklet med støtte fra eBays grunnlegger Pierre Omidyar og spekulanten George Soros.
Dette skriver Activistpost.

Mozilla har opprettet noe de kaller “Mozilla Information Trust Initiative,” eller MITI. Mozilla skriver følgende på sine nettsider:

Imagine this: Two news articles are shared simultaneously online.
The first is a deeply reported and thoroughly fact checked story from a credible news-gathering organization. Perhaps Le Monde, the Wall Street Journal, or Süddeutsche Zeitung.
The second is a false or misleading story. But the article is designed to mimic content from a credible newsroom, from its headline to its dissemination.
How do the two articles fare?

Her settes altså main stream media opp som referansepunkt, fordi de er «credible». Dette er medieorganisasjoner som har spredd omtrent det som er av propagandaløgner som USA har brukt for å markedsføre sine kriger. Så skal de liksom utgjøre «benchmark» for nettleseren Firefox?
The Guardian har fått presentert hvordan programvaren virker og skriver om dette her.

The Guardian skriver også:

It is being developed by researchers at the Full Fact organisation in London with $500,000 (£380,000) of funding from charitable foundations backed by two billionaires: the Hungarian-born investor George Soros, and the Iranian-American eBay founder Pierre Omidyar.

En talsmann for Omidyar Network sier: “These tools will expand the reach and impact of fact-checkers around the world, ensuring citizens are properly informed and those in positions of power are held accountable.»

Activistpost kommenterer denne utviklinga og sier at man her har folk som har gått i spissen for et fritt internett og så lanserer de noen av de mest orwellske sensurmaskiner som noen har tenkt ut. Activistpost spør hvordan denne programvaren vil behandle propaganda fra CIA som er plantet for å hisse til krig? Eller den såkalte «Russiagate»? Spørsmålene er retoriske. Alle vet at løgnene i main stream media vi bli godkjent som sannhet i en programvare som setter de samme mediene som sannhetskriterium.

Eller hva med Soros og Omidyar sjøl? De har store organisasjoner som sprer «fake news». Og begge sponset den såkalte «fargerevolusjonen» i Ukraina i 2014 sammen med CIA og US State Department.

Det er litt vemodig. Firefox er en av de beste nettleserne og den kommer ut av et miljø som har kjempet for fri programvare. Og så slår de seg sammen med eksperter på psykologisk krigføring for å etablere et system som Orwells «Big Brother» ville ha gitt dem utmerkelser for. Men det betyr bare at kampen hardner, og det er ikke gitt at «programvaresannhetene» til Soros og Omidyar vil lykkes. Diktaturer har prøvd dette med total meningskontroll før, og det har ikke hindret dem fra å falle.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


30 KOMMENTARER

 1. Det er kanskje bedre å overlate til leseren å bedømme hva som er sant og hva som er løgn. Da unngår man at lugubre personer får bestemme hva som skal være sant, og hva som skal være usant.

 2. Dette blir altså realtime sensur hvor hvem som er avsender avgjør om saken blir publisert eller ikke (sammen med visse keywords i saken)?

 3. Har alltid använt Firefox, men vad är alternativet, finns det någon webläsare som inte är korrupt?

  • DuckDuckGo er en svært bra søkemotor. Der kan du søke uten å bli sporet. De har også en funksjon som gjør at du kan søka via DDG på andre søkemotorer eller youtube. Som eksempel: Skriv inn !g for å søke på google, eller !yt for å søke på Youtube eller !y for å søke på yahoo. Suveren nettleser.

   • Suveren søkemotor, mener du. Den kan du bruke i alle nettlesere. Valg av nettleser er et annet spørsmål. Hold begrepsbruken på sporet her, ellers blir folk bare enda mer forvirret. Det finnes i tillegg en DDG Android-app som er en slags browser, men det er egentlig en søke-drittapp med sosialt fjas og kuratert feed innebygget, ikke DDG verdig i det hele tatt, og trenger tilgang til en annen, ordentlig browser for å vise alle typer innhold. Det er definitivt ikke den du mener.

  • Ja Mozilla Firefox er kjøpt og betalt av Googles «donasjoner» som sto for mesteparten av selskapets inntekter på 330 millioner dollar i 2014. Dette ved å kjøpe «søkene» som har gått gjennom Firefox (!)… I tillegg inngikk Firefox en lukurativ avtale med IBM der de ansatte (ca 400.000) ble bedt om å sette Firefox som Deafult browser. By the Way: NBIM/Oljefondet har ved utgangen av 2016 investert 11,6 mrd i IBM 😉 – Vår Google gidder jeg å ikke å nevne i denne sammenheng.

   • Ja, som jeg skrev i en kommentar om denne saken her i natt i en annen tråd, antakelig der Steigan fant saken, siden den er omtalt tredve milliarder steder på nettet og han tilfeldigvis linker til nøyaktig samme side som meg; Firefox var en gang de kule. Det er en stund siden nå, men dette er spikeren i kista.

    Uten at jeg foreløpig har prøvd å etterforske det nærmere, har det også gnagd en liten tanke hos meg ifbm. akkurat når Firefox virkelig mista dyden til fanden og hvilke nettverk der som primært skræva så flott i Mozilla-systemet, men jeg har en uggen følelse av at det kanskje var rundt et tidspunkt da Mozilla sleit og omstrukturerte og Firefox-developerne i stor grad var identiske med norgeskontoret deres. Mulig jeg må rekapitulere Mozillahistorikken grundig for å finne det ut snart.

    • «Forpliktelser» tok vel form i 2012 ser det ut som. Firefox sine inntekter var i 2005 på 55 mill. dollar. De neste fem årene hadde inntektene steget ca 10-11 mill. dollar pr år – og i 2010 var de på 125 mill. dollar. I 2011 var resultatet nesten 170 mill. dollar. Så kom det et byks:
     2012 – 315 mill. dollar
     2013 – 318 mill. dollar
     2014 – 330 mill. dollar
     2015 – 421 mill. dollar.
     Når Google har betalt mesteparten av inntektene vil vel 2012 bli stående som det året da «dyden» ble solgt til Google 😉

     • Takktakk, Economyscape Navigator. Jeg gjør litt for mange ting samtidig akkurat nå til å prøve å grave etter det, men etter hukommelsen kan det godt ha vært i 2010 eller 2011 at noe skjedde, og videre kodeutvikling av Firefox for en periode i hovedsak ble gjort av folk som inntil da hadde vært friville utviklere i Mozilla Norge (ikke del av konsernet Mozilla Foundation). Kommer tilbake med mer.

     • JAP, jepp, det sier den sånn sett. Nå er jeg ute etter hvorvidt det faktisk var mens nordmenn i stor grad dreiv butikken rent praktisk/ teknisk, og om det har noen sammenheng med dette hersens syndefallet.

     • Når vi nå er så nær hjemmets lune arne kunne det vært greit å gå enda mer i dybden på denne organisasjonen, Mozilla Norge. Her står vi nærmest til å utføre research for resten av internett-samfunnet. Hvorfor ble denne organisasjonen opprettet og utskilt fra Mozilla Foundation? Hvem tok initiativ til det? Hvem leder og jobber i dette norske selskapet? Hva er deres bakgrunn? Osv.

    • Min «teori» er at når programvareselskapene slipper inn djevelen, dvs. psykologer, da går det til helvete med dem. Det gikk trolig slik med Opera som omtrent forsvant, og som skulle selges til kineserne ifølge det siste jeg har lest.

     Selskaper som produserer sikkerhets og antimalware programmer har det også godt nedenom med. Psykologene sørger nemlig for å sabotere koder som vil lage problemer for produsent, og kunder som etterhvert vil kvitte seg med programmene. Noen programvareprodusenter har stanset psykologene i døra og ikke sluppet dem inn. Dem har det godt bra med, ifølge det jeg har «hørt» og «sett».

     Jeg installerte en hel del sikkerhets og anti malware programmer, og lot dem sjekke hverandre. De som ble kastet ut av mer enn ett program, kasserte jeg; de andre beholdt jeg. Enkel måte å bli kvitt problemprogrammer på.

     Opera lagde også mange problemer, så det ble også kassert.

     • Kult! Jeg pleier å kvitte meg med problemtanker på akkurat samme måten. Det blir ikke alltid så mange igjen til meg, men skitt au. Kvalitet over kvantitet.

 4. Ufattelig , at Soros ikke er arrestert og bura inn på livstid.. Istedet er han fri og har tonnevis med papirlapper å bruke på å kvele ytringsfrihet og valgfrihet og støtte nynazister, antifa, BLM og andre destabiliseringsorganisasjoner. Mens folket engasjeres i idiotisk agurkmentering om dilldall og vås og cheerleading på politiske marionetter med delusions grandeur og verbaldiare

 5. Brave browser er ett godt alternativ. Laget av fyren som skapte JavaScript, og blant annet, eliminerer reklame, og reduserer tracking så godt som mulig. Eller for de som går «all inn», så har man Tor Browser …

  Chromium på Linux skal også være bra da …

  • Aldri sett nærmere på Brave, men har brukt Pale Moon mye de senere årene. TOR browser … tja. Fint å kunne besøke .onion-sider og deep web, men til vanlig bruk blir det ofte for mye begrensninger i fart og funksjonalitet. Systemet har også vært kompromittert av myndighetsinstanser; egne femtekolonist-noder har vært i bruk, og derfor muligens mer kompromittert enn vi vet helt sikkert også.

 6. Utfra det som er kommet fra gjennom steigan-artikkelen og de artiklene den bygger på, er det foreløpig nokså uklart hvordan vår tilgang til informasjon skal bli tuklet med dersom vi fortsetter å benytte Firefox. Det det er snakk om er et dataprogram som heter ‘Full Fact’ som kan sjekke en løpende tekst (f.eks. en pågående tale som blir løpende transkribert) og så kommentere informasjon i den som ikke matcher de fakta-basene programmet benytter. Her vil det altså ikke handle om sensur men om merking av tekst som kan være ukorrekt. Det skrives også at dette i utgangspunktet lages som et verktøy for journalister og ikke er tiltenkt vanlige brukere.

  Det er veldig uklart hvorvidt ‘Full Fact’ skal kunne integreres i Firefox.

  • Jeg så også dette etter litt nærmere sjekking. Og rent personlig var jeg egentlig aldri spesielt bekymret for at et raskt, effektivt og velsmurt verktøy av denne typen skulle bli en uunngåelig del av det å bruke Firefox, ikke på en temmelig god stund, i hvert fall. Det er prinsippet, viljen til å la seg nære av Soros og i det hele tatt snuse på noen form for deltakelse i moderne heksejakt. Den bekymrer meg.

   Rent teknisk, hvis de legger en del arbeid i det, kan de antakelig klare å implementere noe som er et veldig umodent, og, i praksis for journalister og andre, foreløpig ubrukelig verktøy til instant sjekk av visse typer leksikalske fakta, da som en default plugin som det ikke finnes noe vanlig menyvalg for å deaktivere eller avinstallere, dersom de skulle ønske å prøve å tvinge brukeren til å la den kjøre til enhver tid. En slik implementering, eller egentlig tilleggsfunksjon, vil det imidlertid være vanskelig å hindre at brukeren klarer å skru av, selv om de ikke legger inn noen lett synlig stor, grønn knapp å klikke på i innstillingene. Som du sikkert vet er det masse ting du kan gjøre for å bestemme hvordan Firefox skal fungere utover de helt basale og fremhevede valgene i «Configurations for Average Joe».

   Skal de sikre verktøyet ytterligere mot å deaktiveres, tror jeg de må skrote mye kodebase og gå tilbake til tegnebrettet og lage en helt ny nettleser. Det vil jo sikkert måtte skje før eller siden uansett, men skal de forsere den avgjørelsen med flere år, måtte be om enda mer spenn fra Soros, og så lynimplementere et verktøy som foreløpig bare ville komme til å bli en kilde til mange komiske AI-misforståelser, og sikkert føre til at hele browseren haltet en del i tillegg? Tviler.

  • Det vil jo være litt «interessant» dersom man begynner å filtrere ut sannheten og godkjenne løgnene som «fakta». Da finner man fort ut hvor djevelen/løgneren befinner seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.