Hvordan verden kan gå under

18
Melbourne som den siste byen i verden. Fra On the Beach (1959)
John Pilger

Av John Pilger:

Republikanere og demokrater – sammen med medskyldige hovedstrøms-medier – styrter hodestups framover mot krig med Russland. Dette er en sinnssyk gruppetenkning som kan gjøre slutt på alt liv på jorden, observerer John Pilger.

Den amerikanske ubåtkapteinen sier, «Vi kommer alle til å dø en dag, noen først og noen litt senere. Problemet har alltid vært at du aldri er klar, fordi du ikke vet når tiden har kommet. Vel, nå vet vi det, og det er ingenting å gjøre med det.»

Melbourne som den siste byen i verden. Fra On the Beach (1959)

Han sier at han vil være død før september. Det vil ta omtrent en uke å dø, men ingen kan være sikker. Dyr lever lengst.

Krigen var over på en måned. USA, Russland og Kina var hovedaktørene. Det er ikke klart om den ble startet ved et uhell eller en feiltagelse. Det var ingen seierherre. Den nordlige halvkula er nå forurenset og livløs.

Et radioaktivt teppe beveger seg sydover mot Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Sør-Amerika. I september vil de siste byene og landsbyene bli rammet. Som i nord, vil de fleste bygningene forbli uberørte, noen opplyst av de siste flimrene av elektrisk lys.


Denne artikkelen av John Pilger ble først publisert på hans egen nettside. Oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen


Fred Astaire (venstre), Gregory Peck og Ava Gardner mens de venter på atomskyen i On the Beach (1959)

This is the way the world ends/

Not with a bang but a whimper

Man kan lese dette sitatet fra T.S. Eliots dikt The Hollow Men i begynnelsen av Nevil Shute sin roman Den siste bredd, som etterlot meg på gråten. Anbefalingene på omslaget sa det samme.

Boka ble publisert i 1957, på høyden av den kalde krigen, da mange forfattere enten var brakt til taushet eller kuet. Den er et mesterverk. Først tyder språket på en kultivert dannelse; Men ingenting jeg har lest om atomkrig er like ubøyelig i sin advarsel. Ingen bok haster mer.

Noen lesere vil huske svart/hvitfilmen fra Hollywood, der Gregory Peck er kapteinen som styrer sin ubåt til Australia for å avvente det stille, formløse spøkelset som sakte blåser ned mot den siste delen av den levende verden.

Jeg leste Den siste bredd for første gang her om dagen, og fullførte den da USAs Kongress vedtok en lov for å begynne en økonomisk krig mot Russland, verdens nest dødeligste atommakt. Det var ingen begrunnelse for denne vanvittige beslutningen, unntatt muligheten for framtidig plyndring.

Målet er en varm krig

«Sanksjonene» er også rettet mot Europa, hovedsakelig Tyskland, som er avhengig av russisk naturgass, og mot europeiske selskaper som utfører lovlig virksomhet med Russland. I parodien på en debatt på Capitol Hill, etterlot de mer snakkesalige senatorene ingen tvil om at embargoen hadde til hensikt å tvinge Europa til å importere dyr amerikansk gass.

Deres hovedmål ser ut til å være krig – en virkelig krig. Ingen provokasjon som er så ekstrem kan antyde noe annet. De synes å hige etter den, selv om amerikanere ikke har noe aning om hva slags krig det vil være. Borgerkrigen mellom 1861-65 var den siste på deres jord. Krig er hva USA utfører mot andre.

Den eneste nasjonen som har brukt kjernefysiske våpen mot mennesker har siden ødelagt bråter av regjeringer, mange av dem demokratier, og ødelagt hele samfunn. Den millionen som døde i Irak var en brøkdel av blodbadet i Indokina, som president Reagan kalte «en edel sak» og president Obama reviderte som tragedien til et «enestående folk.» Han henviste ikke til vietnameserne.

Da jeg filmet i fjor ved Lincolnmonumentet i Washington, overhørte jeg en offisiell guide holde et foredrag til en gruppe skolebarn, unge tenåringer. «Hør etter,» sa han. «Vi mistet 58.000 unge soldater i Vietnam, og de døde mens de forsvarte din frihet.»

Ordene snudde lettvint opp-ned på sannheten. Ingen frihet ble forsvart. Friheten ble ødelagt. Et bondeland ble invadert og millioner av folket der ble drept, mishandlet, bortført, forgiftet; 60 000 av inntrengerne tok sine egne liv. Ja, hør bare etter.

En lobotomi utføres på hver ny generasjon. Fakta fjernes. Historien er utelatt og erstattet av det Time Magazine kaller «en evig nåtid.» Harold Pinter beskrev dette som «Det har utøvd en absolutt klinisk maktmanipulasjon over hele verden, samtidig som de gitt seg ut for å være en makt i det universelle godes tjeneste. Det er ett lysende, ja virtuost og utrolig framgangsrikt hypnose-nummer.[..] Selv mens det skjedde, skjedde det ikke. Ingenting har noengang skjedd. Det var ikke interessant.»

De som kaller seg liberale eller tendensiøst «venstresida» er ivrige deltakere i denne manipulasjonen og dens hjernevasking, som i dag dreier seg om et navn: Trump.

Trump er gal, en fascist, en marionett for Russland. Han er også en gave for «liberale hjerner syltet i formaldehydet av identitetspolitikk», som Luciana Bohne skrev med minneverdige ord. Besettelsen med Trump som person – ikke Trump som et symptom og karikatur av et varig system – utgjør en stor fare for oss alle.

Selvopptatte media

Mens de følger sin fossiliserte anti-russiske dagsorden, undertrykker selvopptatte medier som Washington Post, BBC og Guardian selve kjernen av den viktigste politiske historien i vår tid. Samtidig ivrer de for krig, på en skala jeg ikke kan huske så lenge jeg har levd.

The Guardian har brukt uendelige mengder spalteplass til vrøvlet om at russerne konspirerte med Trump (som minner om den ekstreme høyresidas sverting av John Kennedy som en «sovjetisk agent»).Den 3 august, begravd på side 16, presenterte den nyheten om at presidenten i USA ble tvunget til å undertegne et lov som erklærer økonomisk krig mot Russland.

I motsetning til alle andre lover Trump har undertegnet, ble denne signert nesten i hemmelighold, der Trump selv la til en advarsel om at dette var «klart grunnlovsstridig».

Et kupp mot mannen i Det hvite hus er på ferde. Dette er ikke fordi han er et ekkel person, men fordi han har konsekvent har gjort det klart at han ikke vil ha krig med Russland.

Dette glimtet av tilregnelighet, eller enkel pragmatisme, er fullstendig uakseptabelt for lederne av «nasjonal sikkerhet» som vokter et system basert på krig, overvåkning, opprusting, trusler og ekstrem kapitalisme. Martin Luther King kalte dem «de største fremmerne av vold i verden i dag.»

De har omringet Russland og Kina med missiler og et atomvåpenarsenal. De har brukt nynazister til å installere et ustabilt, aggressivt regime i Russlands «grenseområde» – veien som Hitler brukte for å invadere og forårsake 27 millioner døde. Deres mål er å skjære i stykker den moderne russiske føderasjonen.

Som svar er «partnerskap» et ord som brukes uopphørlig av Vladimir Putin – hva som helst for å stoppe det evangeliske hardkjøret for krig i USA. Vantroen i Russland kan nå ha blitt forvandlet til frykt, og kanskje en viss bestemthet. Russerne har nesten helt sikkert øvd på krigsspill med kjernefysiske motangrep. Luftvernøvelser er ikke uvanlige. Deres historie forteller dem at de bør gjøre seg klare.

Trusselen skjer på samme tid overalt. Russland er først, Kina er neste. USA har nettopp fullført en stor militærøvelse med Australia, med navn Talisman Saber. De øvde på en blokade av Malakka-stredet og Sørkinahavet, der Kinas økonomiske nervetråder går gjennom.

Admiralen som har kommandoen over den amerikanske stillehavsflåten sa at «hvis nødvendig» ville han bruke atombomber mot Kina. At han sier en slik ting offentlig i den nåværende spente stemningen, begynner å gjøre fakta av Nevil Shute sin fiksjon.

Knebling av dissenterende journalister

Ingenting av dette betraktes som nyheter. Ingen forbindelse til dette ble gjort da blodbadet ved Passchendaele for et århundre siden ble minnet. Ærlig rapportering er ikke lenger velkommen i store deler av media. Tomme tønner, kjent som eksperter, dominerer. Redaktører er bestyrere av tanketom infotainment eller portvoktere for partilinja. Der det en gang var kvalitetskontroll i redaksjonene, er det et frislipp av hatske klisjeer. De journalistene som ikke overholder disse kravene, hives ut vinduet.

Hastverket har mange presedenser. I filmen min ‘Den kommende krigen mot Kina‘, snakket jeg med John Bordne, Han var medlem av et missil-team basert i Okinawa i Japan. Han fortalte hvordan han og hans kolleger i 1962, under Cubakrisen, ble «fortalt å avfyre alle missilene» fra deres siloer.

Missilene hadde kjernestridhoder og var rettet mot både Kina og Russland. En underoffiser stilte spørsmål ved dette, og orden ble til slutt omgjort – men først etter at de ble gitt tjenesterevolvere og beordret å skyte på de andre i missil-teamet dersom de ikke fulgte ordre.

På høyden av den kalde krigen var det anti-kommunistiske hysteriet i USA så sterkt at amerikanske tjenestemenn som var på offisielt ærend i Kina ble anklaget for forræderi og fikk sparken. I 1957, året Shute skrev Den siste bredd, kunne ingen tjenestemenn i utenriksdepartementet snakke språket til verdens mest folkerike nasjon. De som kunne snakke mandarin ble utrensket i henhold til restriksjoner, som nå har et ekko i loven som nettopp har blitt vedtatt, rettet mot Russland.

Loven ble vedtatt av begge partiene. Det er ingen grunnleggende forskjell mellom demokrater og republikanere. Begrepene «venstre» og «høyre» er meningsløse. De fleste av Amerikas moderne kriger ble startet, ikke av konservative, men av liberale demokrater.

Da Obama forlot embedet, hadde han oppnådd en rekord, med syv kriger, inkludert Amerikas lengste krig og en enestående kampanje av utenomrettslige drap – mord – med droner.

I hans siste år, ifølge en studie fra tankesmia CFR, slapp Obama, den «motvillige liberale krigeren», 26.117 bomber – tre bomber hver time, 24 timer i døgnet. Etter å ha lovet å bidra til å «befri verden» fra atomvåpen, bygde Nobelprisvinneren flere kjernestridhoder enn noen president siden den kalde krigen.

Trump er en pyse i sammenligning. Det var Obama – med hans utenriksminister Hillary Clinton ved sin side – som ødela Libya som moderne stat og ga startskuddet til den menneskelige flodbølgen til Europa. På hjemmefronten, kjenner immigrantgrupper Obama som mannen utviste folk i rekordstort antall.

En av Obamas siste handlinger som president var å undertegne et lov som ga rekordbeløpet 618 milliarder dollar til Pentagon, noe som gjenspeiler den meget kraftige opphøyelsen av fascistisk militarisme i styret av USA. Trump har godkjent dette.

Begravd i detaljene var etableringen av et «Senter for informasjonsanalyse og respons.» Dette er et sannhetsministerium. Senterets oppgave er å forsyne oss med en «offisiell fortelling om fakta» som vil forberede oss på den reelle muligheten for atomkrig – hvis vi tillater det.

 

Med vellvillig tillatelse fra John Pilger. Han er en australsk/britisk journalist og forfatter, som kjent for sitt meget omfattende arbeide over hele verden, særlig i Vietnam, Øst-Timor og Kambodsja. Han har mottatt en rekke priser og æresbevisninger for sitt arbeide, og er blant annet en av bare to som to ganger har mottatt den britiske prisen Journalist of the year.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. .
  I dag er det 37 dager igjen til «AURORA 17»

  «Aurora 17» – enorm NATO-øvelse. Store deler av Sverige blir øvelsesområde. Prislapp 600 millioner kroner. 20 000 soldater fra USA, Finland, Frankrike, Estland, Danmark – og Norge
  Sveriges militære ledelse vil ikke gi noen formelle garantier for at styrken ikke medbringer atomvåpen.

  Norge ut av NATO! NATO ut av NORGE!

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/aurora-17/
  http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/aurora-17-enorm-nato-%C3%B8velse-store-deler-av-sverige-blir-%C3%B8velsesomr%C3%A5de-prislapp-600-millioner-kroner-20-000-soldater-fra-usa-finland-frankrike-estland-danmark-og-norge-1.954937

 2. .
  I dag er det 37 dager igjen til «AURORA 17» ..

  «Aurora 17» – enorm NATO-øvelse. Store deler av Sverige blir øvelsesområde. Prislapp 600 millioner kroner. 20 000 soldater fra USA, Finland, Frankrike, Estland, Danmark – og Norge
  Sveriges militære ledelse vil ikke gi noen formelle garantier for at styrken ikke medbringer atomvåpen.

  Norge ut av NATO! NATO ut av NORGE!

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/aurora-17/
  http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/aurora-17-enorm-nato-%C3%B8velse-store-deler-av-sverige-blir-%C3%B8velsesomr%C3%A5de-prislapp-600-millioner-kroner-20-000-soldater-fra-usa-finland-frankrike-estland-danmark-og-norge-1.954937

  .

 3. Hvis det smeller, hvor vil det i så fall smelle først?
  En krig kan feks starte med en krig mellom USA og Nord-Korea.

  Det kan virke som om Trump egentlig ikke ønsker krig, men blir presset til krig av the war-party.
  En krig mellom USA og Nord-Korea kan betraktes som å være en advarsel til Russland og Kina om hva de har i vente hvis de ikke underkaster seg. Dessuten gir en atomkrig med Nord-Korea også USA en sjanse til å kunne observere konsekvensene av en (begrenset) atomkrig med Nord-Korea.

  En slik krig med Nord-Korea kan bli verre for USA enn hva mange i USAs maktelite forestiller seg. Man skal huske på at det under Yellowstone i USA ligger en supervulkan som for tiden viser tegn til økt aktivitet. Hvis den eksploderer vil det lamme hele USA fullstendig på lik linje med et stort atomangrep (men uten radioaktivitet). En enkel atombombe fra feks Nord-Korea som treffer Yellowstone kan være nok til å slå ut hele USA (og skape finbul vinter og økonomisk krise i store deler av verden). Et annet svakt geologisk punkt for USA er Kanariøyene, en av øyene er på grensen til å skli ut i Atlanterhavet og vil skape en stor tsunami som i så fall vil drukne hele østkysten i USA. To atombomber er altså nok til å kunne slå ut USA fullstendig. Etter dette vil løpet være kjørt for USA, USA vil ikke klare å gjenreise seg økonomisk på lenge. USA har allerede i dag avtaler med andre land (bla Australia) om midlertidig stortsilt folkeforflytting fra USA i tilfelle supervulkanen under Yellowstone skulle få utbrudd (så dette er altså en helt reell trussel som USAs myndigheter allerede har lagt planer for). Og hva så hvis feks Russland og Kina tilbyr USA hjelp i en slik situasjon, vil USA da fremdeles være negative til disse land?

  • Det er ingen automatikk i at et liten atombombe ville kunne utløse den store eksplosjonen i Yellowstone, men det er en mulighet og en skremmende tanke.
   Militær «logikk» og trenkesettet hos de nåværende lederne i nord Korea ville kanskje inspirere dem til å forsøke, en totaleksplosjon i kalderaen i Yellowstone (krateret har vel en diameter på nærmere 1000 miles ville stille alle verdens atomvåpen fullstendig i skyggen.
   Det er en katastofe med potensiale til å utrydde 99% av alt liv på planeten, ikke eksplosjonen aleine med i den etterfølgende istiden som utløses….
   Så militær logikk sier muligens at et kilotonnsvåpnen, som er det nord Korea rår over foreløpig, kunne få sin effekt multiplisert med ikke tusen, heller ikke en million, men kanskje en milliard…. det er verdt å «kaste vekk» et atomvåpen i ødemarken på, selv om man bare har 10 kanskje 15 kilotonnsvåpen klare.

  • Hvor det vill smelle først,det vet jeg ikke.
   Men i norges type fjorder.Renner vann i kryss.Som motorveier i flere etasjer.
   Sjøvann blandes med ferskvann,fra utallige bekker og elver.
   Kaldt vann treffer varmt og motsatt.
   Dette gir u båter gode muligheter til å skjule seg.
   Om det er en større by i nærheten,så er det da enda bedre.Støy fra verksteder,kloakk,tunneller med pompestasjoner osv..
   Så her vill de gjemme seg,u båtene.
   Både russiske og nato u båter.
   De vill være prioriterte mål.
   Grunnet atom våpen.
   Så her,mellom bakkar,berg,elver og små byer (oslo?)
   Vill himmelen lyse opp.

  • Hvis USAs maktelit redan idag har handlingsplaner relaterade till supervulkanen möjliga eksplosion er vel möjligen Nord-Koreas kärnvapenuppbyggnad ett hot och anledning nog att redan idag be Russland og Kina om hjelp, att på något («bästa diplomatiske») sätt avvärja denne atombomb-aspekt på supervulkanens reelle trussel…?

   Alternativt – hvis ikke den erbjudna diplomatiska hjelpen från Russland og Kina passer us – er muligens, som i regel; «anfall beste forsvar».

   I en slik sitution, vil da makteliterne i Syd-Korea, Japan, Sverige, Norge, etc da fremdeles vare «för eller mot us» ?

   Jeg vet ikke… men jeg vet at jeg er drygt 72 år gammel, att mor å far döde vid 78, å lurer för egen del på om den apokalyptiska fölelsen inför världens framtid bare er en projektion av min egen snare händanfärd… muligens?

   • «Jeg vet ikke… men jeg vet at jeg er drygt 72 år gammel, att mor å far döde vid 78, å lurer för egen del på om den apokalyptiska fölelsen inför världens framtid bare er en projektion av min egen snare händanfärd… muligens?»

    Jeg vet ikke … Jeg er tretti år yngre enn deg og har akkurat den samme følelsen. Det kommer ikke «bare» av trusselen om WW3 (som vel strengt tatt virket vel så overhengende et par ganger under «den kalde krigen» selv om jeg da var for ung til å få det med meg?), men også av at vi er i ferd med å utrydde arter i svimlende tempo. Noen snakker om «den sjette utryddelsen».

    I det siste har man dessuten sett en halvering av flere typer pollinerende insekter mange steder i Vesten på svært kort tid. I Norge er den allerede jevnt synkende bestanden av humler (gjennom de siste 12 år) flere steder plutselig halvert bare fra i fjor. Bier sliter generelt både i USA og i Europa. Antallet sommerfugler er også halvert i Europa. Likeledes er bestanden for mange sjøfuglarter halvert. I Norge er tre av sju måkearter dessuten utrydningstruet. Noe er veldig galt i naturen nå. Vi er i ferd med å utrydde mye biologisk liv i hurtig tempo, og dermed det økosystemet vi selv er totalt avhengig av.

 4. Dette er en dødsens viktig advarsel fra fremtiden, fremtiden uten fremtid, da tiden stoppet for menneskesamfunnet.

  Vi har valget, vi kan velge krig, eller vi kan velge fred.
  I dette spørsmålet eksisterer det ikke noen politisk venstreside eller høyreside. Det eksisterer bare mennesker – som fortjener å leve.

  Gjør opprør mot krigshisserne, velg LIVET!

  • Eisenhowers advarsel mot det militære industrielle komplekset i USA var ingen overdrivelse. Denne totalt skruppelløse klanen av krigs-hauker, har fra 1945 villet gå til angrep med atomvåpen uansett om milliarder vil omkomme. Kun for å få resten av verden til å underkaste seg USA, og tilrane seg alle verdens ressurser.

   Nå vil de alvor, de er ute etter den minste lille unnskyldning for å gå til storkrig. Får de ikke unnskyldningen, vil de fabrikkere den. Det er selvfølgelig tøv at russerne påvirket valget i USA slik at Trump vant, for hva slags valgsystem har USA hvis et fremmed land kan få en kandidat til å vinne? Måten deres propaganda apparat, amerikansk presse og media, har fått hauset dette opp for å få en unnskyldning til først å gå til en full økonomisk krig er skremmende.

   USA vil ha storkrig, og Russland forsøker å unngå det. Russland må tåle stadige alvorlige provokasjoner og USA har omringet Russland med atomvåpen og massive invasjonsstyrker. Det er vannvittig at en admiral i den amerikanske stillehavsflåten sa at han «vil bruke atomvåpen om nødvendig» mot Kina, når Kina ikke på noen måte bedriver krigshissing.

   USAs hegemoni er nesten over, har 19 Trillioner dollar i gjeld, er egentlig teknisk konkurs, og petrodollaren henger i en tynn tråd. Enten skal verden tillate at USA utplyndrer den, ellers skal USA ta alle sammen med seg i en atom apokalypse.

   Dette mens underbruket av amerikansk presse, den europeiske presse, avleder oppmerksomheten med agurknytt året rundt. Den vestlige befolkningen forstår ikke alvoret i hva plutokratene og krigs-haukene i USA driver med, overgangssummene til fotballspillere er viktigere, enda situasjonen er like alvorlig som på 60 tallet.

   • Jeg tror vi har en mer dramatisk situasjon må enn på 60-tallet. Jeg tror at den gangen var også makteliten faktisk redd for følgene av atomkrig og ønsket det ikke. I dag er det tydelig at mange elementer faktisk ønsker å dra verden inn i en større krig, inkludert bruk av atomvåpen. Men dette er usynlig for de fleste som forholder seg til main stream media. Der sover de mer enn noe annet sted, kanskje med unntak av akademia. Tenkende kritiske mennesker er forlengst skviset ut. I dag har vi «journalister».

    Alt-media er viktigere enn noensinne, og alle kan bidra ved å støtte opp. Dette vet selvsagt psykopatene og de har flere prosjekter på gang for å fjerne Internett slik vi kjenner det. Se feks her; https://act.eff.org/action/don-t-let-congress-censor-the-internet

    Derfor viktig å støtte organisasjoner som arbeider for å holde nettet fritt.

 5. Ja det er underlig at en praktisk talt samlet amerikansk politisk elite innfører straffesanksjoner rettet mot Russland, uten å opplyse hvorfor, og hva Russland eventuelt må foreta seg for å få hevet sanksjonene.

  Kan det være, som antydet, at USAs elite går for dette i samlet tropp med tanke på å selge dyr gass til Tyskland? Altså bruker straffesanksjoner som markedsregulerende middel?

  Man kan nesten ikke tro det, men samtidig må man forholde seg til realitetene, og de gir ikke noen annen god forklaring på de faktiske omstendighetene. I tilfelle dreier det seg helt åpenbart om en ulovlig handling, i forhold til alt av internasjonal lov og normal oppførsel stater imellom. Det er helt klart en fiendtlig handling ovenfor Russland.

  Og at denne typen fiendtlige handlinger kan lede mot krig kjenner vi godt til fra historien. Jeg tror imidlertid hverken Trump eller Putin vil la seg lede ut i en væpnet konfrontasjon, som kan ende i et kjernefysisk selvmord på begge stater, samt mord på resten av kloden.

  Men dette er selvsagt en så betent og farlig situasjon at tro og meninger må vike for selv den minste risiko. Det eneste svar vanlige folk har på dette er å komme seg ut i gatene og protestere på galskapen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.