Generalenes kupp i Washington

4

Det er liten tvil om at krigshaukene har tatt kontroll over Afghanistan-politikken til president Donald Trump. Etter at Trump i årevis har raljert over Obamas mislykte politikk i Afghanisten og krevd umiddelbar tilbaketrekning fra en «meningsløs krig», gjør presidenten helomvending og beslutter å sende 4000 soldater for «å drepe terrorister». Neocons som Lindsey Graham og John McCain er i ekstase over enda mer krig.

For eksempel skrev Trump i august 2012: “Afghanistan is a complete waste. Time to come home!”

Så seint som 19. juli 2017 sa en rasende Trump til staben sin at «Vi taper!».
New York Times skriver:

President Trump’s skepticism about America’s involvement in Afghanistan was no secret to his staff. But his top national security officials were still taken aback at a meeting in the Situation Room on July 19, when an angry Mr. Trump began ripping apart their latest proposal to send thousands of additional American troops to the country.

Også utenriksminister Rex Tillerson var skaptisk til den nye opptrappingsplanen, men det ble general McMaster og hans kolleger som vant ti slutt.

Men forslaget deres skal opprinnelig har gått mye lengre. Tidligere sjef for leiesoldatfirmaet Blackwater, Eric Prince, er blitt intervjuet at Beritbart, der eks-rådgiver Steve Bannon nå føler seg fri til å fortsette sin egen krig mot neocons i regjeringa. Der sier Prince at det opprinnelige forslaget gikk ut på å sende 70.000 – 80.000 soldater til Afghanistan. Hvis dette stemmer, betyr at det krigspartiet i Washington har hatt nokså ekstreme planer. De vant, men de ble nødt til å skalere voldsomt ned for å i det minste få noe krig.

Prince har ingen tro på den nye offensiven eller at den vil oppnå noe som man ikke har gjort med mange flere soldater tidligere. Hans eget foslag er å «privatisere krigen». Som nevnt her tidligere har Prince foreslått at USA setter ut denne krigen på anbud til private firmaer. Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academi. Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia, og som for sikkerhets skyld har Kina som hovedaksjonær!

Derfor er det all grunn til at Prince er ute etter å «mele sin syke mor» når han refser Trumps vedtak. Likevel er det all grunn til å tro at han har rett. Light-utgaven av McMasters plan vil ikke bety noen framgang for USA i «kampen mot terrorister». Det blir mer dreping, flere amerikanske soldater sendt hjem i «body bags» og enda flere milliarder ut av vinduet. Men den har vist hvem som har tatt over showet i Det hvite hus.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Stopper krigene, så stopper også den enormt lukrative våpenhandelen, narkohandelen og sextraffickingen som disse krigsnissene tjener penga på

    • Jo, men du glemte jo første ledd i kjeden: Stopper menneskets tid på jorda, stopper også krigene, stopper også våpenhandelen, osv.

  2. US Army / Navy / Air Force har ikke akkurat hatt en strålende statistikk etter WW2. De har tapt alle kriger av betydning. De vant ikke en gang den kalde krigen, der imploderte motstanderen nærmest uavhengig av styrkene….
    Det som imidlertid er sikkert er at de har tapt freden etter hver krig.

    Dette blir mere av det som ikke har virket tidligere….

  3. At det blir sendt 4.000 soldater istedenfor 80.000 viser vel egentlig at det finnes flere fraksjoner innenfor administrasjonen og at det har blitt inngått et kompromis. Det var vel omtrent det samme som Obama gjorde, altså å nedskalere krigshissernes mer ekstreme ønsker (bortsett fra at Hillary fikk det som hun ville i Libya). Krigshisserne får en krig som de nå kan trives med samtidig som USAs tapstall i Afghanistan vil øke og krigsmotstanden i rusbeltet i USA også øker. Og skal kanskje Norge nå dilte etter og sende flere soldater til Afghanistan? Vi skal vel egentlig være glad for at blowback-effekten fra Afghanistan krigen er såpass liten bortsett fra enn del terrorhandlinger fra afghansk ungdom i Europa. Blowback-effekten fra Libya-krigen, Irak-krigen og Syria-krigen har derimot vært mye større.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.