Generalenes kupp i Washington

0

Det er liten tvil om at krigshaukene har tatt kontroll over Afghanistan-politikken til president Donald Trump. Etter at Trump i årevis har raljert over Obamas mislykte politikk i Afghanisten og krevd umiddelbar tilbaketrekning fra en «meningsløs krig», gjør presidenten helomvending og beslutter å sende 4000 soldater for «å drepe terrorister». Neocons som Lindsey Graham og John McCain er i ekstase over enda mer krig.

For eksempel skrev Trump i august 2012: “Afghanistan is a complete waste. Time to come home!”

Så seint som 19. juli 2017 sa en rasende Trump til staben sin at «Vi taper!».
New York Times skriver:

President Trump’s skepticism about America’s involvement in Afghanistan was no secret to his staff. But his top national security officials were still taken aback at a meeting in the Situation Room on July 19, when an angry Mr. Trump began ripping apart their latest proposal to send thousands of additional American troops to the country.

Også utenriksminister Rex Tillerson var skaptisk til den nye opptrappingsplanen, men det ble general McMaster og hans kolleger som vant ti slutt.

Men forslaget deres skal opprinnelig har gått mye lengre. Tidligere sjef for leiesoldatfirmaet Blackwater, Eric Prince, er blitt intervjuet at Beritbart, der eks-rådgiver Steve Bannon nå føler seg fri til å fortsette sin egen krig mot neocons i regjeringa. Der sier Prince at det opprinnelige forslaget gikk ut på å sende 70.000 – 80.000 soldater til Afghanistan. Hvis dette stemmer, betyr at det krigspartiet i Washington har hatt nokså ekstreme planer. De vant, men de ble nødt til å skalere voldsomt ned for å i det minste få noe krig.

Prince har ingen tro på den nye offensiven eller at den vil oppnå noe som man ikke har gjort med mange flere soldater tidligere. Hans eget foslag er å «privatisere krigen». Som nevnt her tidligere har Prince foreslått at USA setter ut denne krigen på anbud til private firmaer. Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academi. Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia, og som for sikkerhets skyld har Kina som hovedaksjonær!

Derfor er det all grunn til at Prince er ute etter å «mele sin syke mor» når han refser Trumps vedtak. Likevel er det all grunn til å tro at han har rett. Light-utgaven av McMasters plan vil ikke bety noen framgang for USA i «kampen mot terrorister». Det blir mer dreping, flere amerikanske soldater sendt hjem i «body bags» og enda flere milliarder ut av vinduet. Men den har vist hvem som har tatt over showet i Det hvite hus.

 

 

 

 

Forrige artikkelSyria frigjør store områder fra grepet til IS
Neste artikkelStoltenberg jubler over mer krig i Afghanistan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).