Syria frigjør store områder fra grepet til IS

0

Meldinger fra fronten sier at den syriske hæren har lykkes i å frigjøre store områder av Homs-provinsen fra det jerngrepet IS har holdt i lang tid. Dahr Hamra, Latum Ghabiri, Souq, Qasr Hayr og Sharqi Kuwayr er befridd de siste par dagene.

Samtidig melder forsvarsdepartementet i Damaskus at IS-jihadistene flykter etter store tap, både i soldater, våpen og materiell. Mediene i regionen spekulerer på om den syriske hæren vil fortsette offensiven direkte mot den beleirede strategiske byen Deir Ezzor.

Den russiske forsvarsministeren Sergeij Shoygu sa 23. august 2017 at den «syriske borgerkrigen nå effektivt er over» på grunn av at de-eskaleringssonene har vist seg å være en suksess. Disse sonene har trukket et skille mellom IS og al-Qaida på den ene sida og de andre jihadistgruppene på den andre, og dermed kan innsatsen konsentreres om å nedkjempe IS og al-Qaida.

Han henvendte seg derfor til sine «vestlige partnere» og ba dem om å trekke et skille mellom «moderate opprørere» og terrorister, og å slutte å støtte alle gruppene under ett. Det russiske forsvarsdepartementet annonserte at det skal være møter mellom USA, Russland og Jordan for å overvåke våpenhvilen i den sørlige de-eskaleringssonen.

Syriske styrker har også stoppet et forsøk på motangrep fra IS ved Aleppo. Den syriske armeen har gitt IS-soldatene en siste sjanse til å trekke seg ut før hæren lukker gapet mellom Raqqa og Homs.

Rapportene fra Syria bekrefter inntrykket av at de jihadistiske leiehærene nå taper på alle fronter og at det kan være et spørsmål om ikke så altfor lang tid før deres viktigste baser er nedkjempet. De vil antakelig forsette med terroristangrep fra enkelte gjenværende lommer, og det kan pågå i lang tid.

Men det må ha gått opp også for USA, EU, Israel og oljediktaturene at denne intervensjonskrigen har de tapt, så nå pågår kampen om hvor mye de likevel kan gjøre for å hindre at Syria bevares som en enhetlig stat.

Syrias framgang i kampen mot terroristene kan også måles i medienes og de vestlige politikernes plutselige mangel på interesse for krigen. Det er også svært vanskelig å registrere noen jubel fra dem over nederlagene til IS.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.