Visa går til krig mot kontanter

25

Kredittkortselskapet Visa har lenge sett på kontanter som en av sine viktigste konkurrenter. Nå har selskapet innledet sin krig mot kontantene ved å lage et lokketilbud for små næringsdrivende. Selskapet tilbyr et utvalg restauranter tusenvis av dollar i tilskudd til oppgradering av sine betalingssystemer mot at de samme restaurantene gir avkall på å ta i mot kontanter.

Det er Wall Street Journal som skriver dette. 

The company unveiled the initiative on Wednesday as part of a broader effort to steer Americans away from using old-fashioned paper money. Visa says it is planning to give $10,000 apiece to up to 50 restaurants and food vendors to pay for their technology and marketing costs, as long as the businesses pledge to start a «journey to cashless.» Consumers at those stores would be able to pay for goods or services only with debit or credit cards or with their cellphones. In exchange, Visa is offering to pay for upgrades to merchants’ technology at the checkout line so that they can accept contactless payments, such as Apple Pay. The $10,000 incentive can also help cover some of the merchants’ marketing expenses.

Storbankene har for lengst innledet sin egen krig mot kontanter. Både den franske og den tyske sentralbanken har gjort det klart at de ønsker å avskaffe kontanter. Det samme har DNB gjort. Og bankene har på ingen måte gitt seg … deres krig mot kontanter fortsette.

9. november 2016 gjennomførte India med umiddelbar virkning en dramatisk avskaffelse sedler med verdiene 500 og 1000 rupi. Dette skjedde angivelig for å bekjempe korrupsjon, som jo er svært utbredt i India.

Dette førte til panikk og kaotiske tilstander foran bankautomatene, skriver Hindustan Times.

I India er det USAID og Bill Gates som står i spissen for kampen mot kontanter.

Bill & Melinda Gates Foundation er ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

EU-kommisjonen har vedtatt å innføre «restriksjoner mot kontant betaling» (pdf) Argumentet som brukes (som alltid når man skal begrense innbyggernes friheter) er naturligvis terrorisme:

“Payments in cash are widely used in the financing of terrorist activities… In this context, the relevance of potential upper limits to cash payments could also be explored. Several Member States have in place prohibitions for cash payments above a specific threshold.”

Kommisjonen innser at dette begrenser privatlivets fred, men mener at kampen mot terrorismen trumfer alt:

Cash has the important feature of offering anonymity to transactions. Such anonymity may be desired for legitimate reason (e.g. protection of privacy). But, such anonymity can also be misused for money laundering and terrorist financing purposes. The possibility to conduct large cash payments facilitates money laundering and terrorist financing activities because of the difficulty to control cash payment transactions.

Akkurat som om ikke de kriminelle vil infiltrere de elektroniske betalingssystemene og akkurat som om det er noen grunn til å ha tillit til banker som sjøl organiserer hvitvasking av penger i gigantskala.

Og nå er altså turen kommet til Visa som vil lokke bedriftene inn i det «kontantfrie samfunnet» der vi alle er prisgitt selskaper som Visa. Og dette gjør de naturligvis bare til menneskehetens beste uten så mye som et ørlite sideblikk til egen fortjeneste og markedsandeler. Tro det den som vil.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


25 KOMMENTARER

 1. Vil minne om at de største norske svindel sakene er utført/overført elektronisk. Som oftest med overføring gjennom DNB. Kampen mot kontanter er en viktig brikke i det planlagte stor krasjet. Bankene med staten vil da foreta «bail in» av dine og mine penger. Og det fungerer best uten kontanter i omløp.

 2. Kontanta penningmedel är som en fetisch och förvisso falskeligen likt ett löfte vilket sällan håller vad det lovar… det vet vi innerst inne och kan på så vis något sånär godtyckligt agera därefter.
  Utan kontanter är kremarnas lurendrejeri fullbordat; totalt «demokratiserat» i «god, vedertagen, pluralistiskt representativ ord-ning.»
  Tro det den som vill: En representativ demokrati kan inte vara fallet utan någon form av direkt demokrati som på ett eller annat sätt utövas – lay back i basketskor – med fötterna i en eller annan soffliggande ställning.

  • Hyggelig at folk får med seg hvilke knallhardt demokratiske tilstander man kan utholde bare fottøyet og sitte-/ liggestillingen er forskriftsmessig anarkistiske!

   Sånn ellers har jeg aldri før vært så fornøyd med en ny seddelserie fra Noregs Bank som jeg er med denne siste som nettopp forlot pressa, om ikke annet så bare fordi den kom ut. Det viser at det foreløpig ikke er full konsensus på noe bakrom på at vi ikke kan bli kvitt kontanter som betalingsmiddel fort nok. De lanserer ikke nydesignede sedler til en formue i utviklings- og produksjonskostnader hvis det er bestemt at kontanter skal vekk veldig fort.

   • Jeg er også godt fornøyd med den nye serien. Torsken på 200 kr seddelen minner oss på hva som ga Norge eksport inntekter tidligere og hva som Norge må basere seg på i fremtiden.

    Poenget er hvor stor mengde av de nye seddlene som trykkes opp ?

    Akkurat det slaget er tapt.

    • Det kan absolutt virke sånn, men samtidig er det ingen gitt å si med sikkerhet i dag når eller om vi rekker å slutte med cash før et evt. mer omfattende og aksellererende sammenbrudd i diverse digitale infrastrukturer, valutaer, gjeldende penge- og finanspolitiske paradigmer og annen dramatisk moro finner sted, som gjør at det heller mer blir spørsmål om hvilke fysiske valutaer som er gyldige og til hvilke innbyrdes kurser. Det kan jo også skje.

     • Kampen for kontantene er langt på vei tapt, da det aller meste av betaling og oppbevaring av «currency»/penger er elektronisk. Kampen mot kontantene er bare et barometer på hva som skal skje. Dvs, Oppførselen/kampen er et bevis på ondskapen som planlegges. Etter det nye store krasjet, så blir den nye verdens valutaen innført. Mulig at det blir IMF sin SDR eller banco som har vært nevnt tidligere. Fremtidens rettferdige verdens valuta er crypto som lever utenfor sentralbanker, etc. Det er også en mulighet for at vinnerne: de onde sentralbanker, type federal reserve/ECB innfører sin egen kontrollerte crypto.

      De som tror at norges nye seddler er et bevis på seier over DNB/VISA, etc tar feil.
      » En X liten seddelmengde i kontanter virker beroligende på folk flest»

      Noe som planen trenger.

      Men, da dagen kommer at mange borgere plutselig bestemmer seg for å oppbevare «currency» i kontanter, ja da oppdager de at toget er gått for mange årsiden.

    • Slik sett burde det nok heller vært sik som preget den nye seddelen, da sik er hva Norge skal leve av i framtida. Sik er i dag nærmest ansett som en søppelfisk, som presser ut annen ferskvannsfisk, men ville ikke vært noe problem hvis vi anså den som en skikkelig matfisk. I Mjøsa er det enorme mengder sik som stort sett ligger i et lag på 30-40 meters dyp. Forekomstene er så store at det ikke ville vært noe i vegen for å plassere en tråler på Mjøsa, kanskje et prosjekt for Røkke?

     Men vi får håpe siken får sin rettmessige plass på en evt. ny 100-kroners seddel.

 3. Skal kontantene avskaffes i Norge så er dette noe som Stortinget må avgjøre. Visa har ingen myndighet til å kunne fatte et slikt vedtak eller presse butikker på genhånd til å nekte å ta i mot kontanter. Visse ting er det myndighetene som må avgjøre her i landet.

  I et kontantløst samfunn blir det vanskeligere med svart arbeid. Noen føler seg tvunget til svart arbeid (en msule borgerlønn kunne ha redusert en slik tvang). Istedenfor å ty til svart arbeid kan noen isteden føle seg tvunget til heller å begå ran, innbrudd, utpressing (for å få tak i naturalia). Vårt sosiale sikkerhetsnett er ikke finmasket nok til å kunne fange opp alle som sliter i en hver situasjon, og verre kan det bli.

  Fattige mennesker benytter seg ofte av kontanter fremfor å benytte elektroniske løsninger: Ved forbud mot kontanter så er vi helt prisgitt kvaliteten på IT-systemene. For de som lever fra hånd til munn kan en feil i IT-systemene som feks fører til dobbeltbelastning eller feilbelastning, gjøre at vedkommende ikke har dekning på konto for å betale slikt som husleien. Ved varsel om utkastelse må vedkommende da bevise at det har skjedd en feilaktig belastning fra en eller annen av aktørene i det totale IT-system og at vedkommende leietaker denne gang er helt uskyldig.

  Hvor god er egentlig kvaliteten på norsk betalingsformidling? VIPPS systemet til DnB stod feks stille i 3 hele dager. Både DnB og Nets har outsourcet store deler av sin utvikling og datadrift til utlandet. Og se hva som skjedde med Staoils outsourcing, ved en feil i India ble virksomheten på en av oljeplatformene feilaktig stoppet (dette førte til at Staoil nå tilbakefører store deler av sin IT-portefølje til Norge). Og er hacking av IT-systemer et helt ukjent fenomen i Norge? Kontanter fungerer som backup løsning hvis IT-systemene feiler.

  I et kontantløst samfunn kan det bli innført negativ rente i bankene. Dette for å presse folk til å bruke mer penger eller raskere for derved å få opp etterspørsel og konsum i samfunnet (feks i nedgangstider). Men dette kan også få helt motsatt effekt: de som sparer til feks pensjon eller bolig må da spare mer for å kompensere for rentetapet.

  Og selvfølgelig dette med bail-in hvor pengene til innskyterne kan bli konfiskert.

  • Negativ rente har vi.-Realrente,etter skatt og inflasjon.
   Paradokset er og hører vi stadig.:
   På SVT i kveld ble en økonomireporter spurt,om hvorfor børskursene sank,når selskapene hadde gode årsapporter,mens svensk og internasjonal økonomi var inne i gode konjunkturer.
   Svaret var,at børshandlerne kanskje trodde rentene kunne øke.
   Jaha.Det er vel strengt tatt det samme som å si direkte-at » de gode konjunkturene forutetter at de angivelige tegn på bedring-økte renter -ikke intreffer. (Som når Yellen i FED ikke klarer å si om renten virkelig skal opp)

   Og denne selvmotsigelse er nå solgt inn via banker og MSM,til de forgjeldede middelklasser.:
   Her om dagen fikk undertegnede en telefonoppringning,fra noe som kaltes Samla-el.l.(Oppringeren var av den sedvanlige typen,med hakkede norsk-språk.)Oppdragsgiveren var ute etter navneunderskrifter,for å få bankene til å sette boliglånsrentene ned .Selv med noe begrenede språkkunnskaper,forstod hun at hun hadde truffet feil.
   Midt ønske er høyere rente.Innskuddsrente.Bankenes marginer må ikke bare kunne gis til de med gjeld.De kunne gis til de solvente.Denne problemstilling er mildt sagt lite forekommende -fra MSM og forbrukerrådet.

   Så-når de har klart å selge inn troen -overtroen-på at gode tider betyr lave rentekostnader og avdragsfrie lån,så kan neste steg godt være å selge inn kontanter som noe bare kriminelle , tilbakestående gjeldfrie og gjerrigknarker og pensjonister bruker.

   Foreløpig ser det ikke slik ut,hverken i Norge eller Tyskland.Kanskje noen på toppene har forstått,at store deler av økonomien enda er uformell.Og at denne delen vil stige,med all uorganisert arbeidskraft.Alle tiggere og hjelpeorganisasjoner kan neppe forutsettes utsyrt med bærbar kortleser.Og egen kreditt med kort og kode blir neppe gitt alle nyfødte eller nyankomne.

   Det kunne kanskje være en tanke,å oppfordre partiene-til høyre og venstre-å flagge at de vil beholde kontantene.
   Og at det er en menneskerett å være gjeldfri,på egen kjøl,uten å bli bestjålet av banker og skattefut .
   «Ellers putter vi pengene i madrassen.»Der gjelder hverken PIN-kode eller andre koder.

  • Jeg mener det finnes en forening i Norge til bevaring av kontanter. Dersom Visa og Dnb gjennomfører tiltak overfor dem som frembyr varer og tjenester om at de premieres for ikke å ta kontanter som betalingsmiddel, så må denne forening gå til mottiltak. Mottiltaket bør gå på at det blir laget lister over hvem som ikke tar kontanter slik at alle som er uenig i dette overgrepet kan unnlate å kjøpe varer og tjenester fra dusse utbyderne. Da vil nok pipen raskt få en annen lyd.

 4. Det förefaller som om kampanjen även pågår i Sverige. I måndags var jag på en vägrestaurang som hade satt upp skyltar om att de blir «kontantfri restaurang» från och med vecka 30. Skylten poppar också upp om man klickar på deras hemsida http://kokstradgarden.se/
  Nästa gång jag kommer dit ska jag gå in och fråga varifrån de fått skyltarna.

 5. Og så? Hva er det som gjør kontanter til et frigjørende prosjekt, all den tid mesteparten av alle penger er virtuelle og i bankenes vold?

  • Det er allerede godt besvart i innlegg overfor. Litt mere presist: Når noen allerede har overtatt et marked eller har en løsning som eksisterer i dag og som foretrekkes. Hvorfor skal de da fronte og kreve fjerningen av den lille reserve løsningen som står utenfor ? Noe som kontanter er ? Jo for kampen dreier seg egentlig om et planlagt ran av deg og meg. Bankene må om ikke lenge foreta «bail in». Da skal færrest mulig slippe unna. Det er allerede laget Eu direktiver for dette.
   Google Eu og bail in. Google at norge blir tvunget til å sette ned grensen i bankenes sikringsfond fra 2 mil til 100.000 euro.

   Hvorfor driver vinnerne DNB/Visa og alle sentralbanker, en korridinert løgnaktig kampanje mot kontanter ? Hele greia er overkill ? Hvorfor er de så i mot friheten og personvernet som kontanter gir ? Hvorfor er ikke kontanter en god reserve når strømmen går og/eller de elektroniske betalings løsningene ikke virker der og da?

  • Kontanter er mer demokratisk og egalitært fordi de gjør at man ikke er nødt til å tilhøre en priviligert klasse for å kunne snyte på skatten. Dessuten er som kjent lastenes sum kontant.

 6. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen:

  Nordmenn bør begynne å bruke RMB og WeChat. Enkelte nordmenn med konti i begge lands banker bør operere som noder. Jeg er en.

  Jeg er interessert i kontakt med enhver som ønsker å samarbeide om å utbre RMB som betalingsmiddel og WeChat som betalingskanal i Norge. Kontakt meg på Wechat: «IngarHolst»

  Fordelene med RMB og WeChat er (1) de går under radaren på alt som kryper og går av norske myndigheter (2) de er mer motstandsdyktige mot konjunktursvingninger, som oljepris og amerikanske renter. Med penger i WeChat er man sikret mot norske skattekrav og mot bail-ins, og man er sikret mot valutakontroll ved innreise og utreise. Og kinesiske myndigheter har et særdeles avslappet forhold til borgernes private økonomi, så lenge vi snakker om summer på under 100 millioner RMB. Alt under 100 millioner RMB regnes i Kina i praksis som håndpenger. Har du noen milliarder på konto begynner de derimot å bli interessert.

 7. Hei,Jeg vil bare tipse om et viktig foredrag å få med seg til uken,nærmere bestemt tirsdag 28 August,på Litteraturhuset kl 19:30!! Foredraget heter: «Et sosialt bankvesen?» ….Er det mulig å se for seg et bankvesen som opererer etter andre prinsipper enn Profittmaksimering?? Fant info i klassekampen.
  Lederen av foreningen Ja til kontanter burde også få det med seg,pluss så mange som mulig av «vanlige» folk flest!
  Personlig er jeg møkklei banksystemet,og at de største invisterer i møkkprosjekter jeg har personlig overbevisning om er skadelige.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.