Visa går til krig mot kontanter

0

Kredittkortselskapet Visa har lenge sett på kontanter som en av sine viktigste konkurrenter. Nå har selskapet innledet sin krig mot kontantene ved å lage et lokketilbud for små næringsdrivende. Selskapet tilbyr et utvalg restauranter tusenvis av dollar i tilskudd til oppgradering av sine betalingssystemer mot at de samme restaurantene gir avkall på å ta i mot kontanter.

Det er Wall Street Journal som skriver dette. 

The company unveiled the initiative on Wednesday as part of a broader effort to steer Americans away from using old-fashioned paper money. Visa says it is planning to give $10,000 apiece to up to 50 restaurants and food vendors to pay for their technology and marketing costs, as long as the businesses pledge to start a «journey to cashless.» Consumers at those stores would be able to pay for goods or services only with debit or credit cards or with their cellphones. In exchange, Visa is offering to pay for upgrades to merchants’ technology at the checkout line so that they can accept contactless payments, such as Apple Pay. The $10,000 incentive can also help cover some of the merchants’ marketing expenses.

Storbankene har for lengst innledet sin egen krig mot kontanter. Både den franske og den tyske sentralbanken har gjort det klart at de ønsker å avskaffe kontanter. Det samme har DNB gjort. Og bankene har på ingen måte gitt seg … deres krig mot kontanter fortsette.

9. november 2016 gjennomførte India med umiddelbar virkning en dramatisk avskaffelse sedler med verdiene 500 og 1000 rupi. Dette skjedde angivelig for å bekjempe korrupsjon, som jo er svært utbredt i India.

Dette førte til panikk og kaotiske tilstander foran bankautomatene, skriver Hindustan Times.

I India er det USAID og Bill Gates som står i spissen for kampen mot kontanter.

Bill & Melinda Gates Foundation er ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

EU-kommisjonen har vedtatt å innføre «restriksjoner mot kontant betaling» (pdf) Argumentet som brukes (som alltid når man skal begrense innbyggernes friheter) er naturligvis terrorisme:

“Payments in cash are widely used in the financing of terrorist activities… In this context, the relevance of potential upper limits to cash payments could also be explored. Several Member States have in place prohibitions for cash payments above a specific threshold.”

Kommisjonen innser at dette begrenser privatlivets fred, men mener at kampen mot terrorismen trumfer alt:

Cash has the important feature of offering anonymity to transactions. Such anonymity may be desired for legitimate reason (e.g. protection of privacy). But, such anonymity can also be misused for money laundering and terrorist financing purposes. The possibility to conduct large cash payments facilitates money laundering and terrorist financing activities because of the difficulty to control cash payment transactions.

Akkurat som om ikke de kriminelle vil infiltrere de elektroniske betalingssystemene og akkurat som om det er noen grunn til å ha tillit til banker som sjøl organiserer hvitvasking av penger i gigantskala.

Og nå er altså turen kommet til Visa som vil lokke bedriftene inn i det «kontantfrie samfunnet» der vi alle er prisgitt selskaper som Visa. Og dette gjør de naturligvis bare til menneskehetens beste uten så mye som et ørlite sideblikk til egen fortjeneste og markedsandeler. Tro det den som vil.

 

Forrige artikkelPodesta til Arendalsuka med valgkamptips
Neste artikkel– Saudi-Arabia bruker henrettelser som politisk våpen mot sjia-minoriteten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).