– Saudi-Arabia bruker henrettelser som politisk våpen mot sjia-minoriteten

8
Halshogging i Saudi Arabia

Menneskerettighetsgrupper fordømmer henrettelsene i Saudi-Arabias østlige provins. Fire menn ble dømt til døden i en hemmelig «terrorisme»-rettsak.

En rapport i år fant menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve at 41 prosent av de som ble henrettet i Saudi-Arabia i 2017 ble drept for ikke-voldelige handlinger, som å delta i politiske protester. Dette skriver australske SBS.

Amnesty International har ifølge SBS anklaget den saudiske regjeringen for å gjennomføre en «systematisk aksjon som har fått nesten alle uavhengige menneskerettighetsaktivister og andre kritikere stanset, rettsforfulgt og dømt til lange fengselsvilkår eller tvunget til å flykte landet».

The Guardian meldte i 2016 at antallet halshugginger var på høyeste nivå siden 1995. Kongedømmet er den staten som ved siden av IS er mest kjent for denne henrettelsesmetoden.

De østlige provinsene i Saudi-Arabia har alltid vært arnested for politiske opposisjonsbevegelser. Ali Al-Ahmed, en tidligere politisk fange i Saudi-Arabia, som nå leder Institute for Gulf Affairs i Washington, sier:

«Movements from communist to pan-Arabist, to Islamist, to liberal movements have been born there, and activists from there dominate the country’s political opposition historically. So this is an area which has given the Saudi monarchy a big headache for many years.»

I mai 2017 la myndighetene byen Awamiyah under beleiring i mange dager etter kraftige sammenstøt mellom sjiaaksjonister og sikkerhetsstyrkene. Flere mennesker skal ha blitt drept.

Saudi-Arabia er under kritikk fra mange hold og på grunn av mange forhold.

Krigen de fører i Jemen har medført store sivile lidelser.

De beskyldes for å støtte jihadister i Syria med våpen.

De støtter ekstreme menigheter i vesten som undergraver samfunnene der.

På tross av dette er det lite å se av vestlige reaksjoner og sanksjoner overfor Saudi-Arabia.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Eit par leie språkfeil i sitatet frå australske SBS: (Menneskerettsaktivister) er dømt til «lange fengselsvilkår (fengselsstraffer!) eller tvunget til å flykte landet (flykte frå!)
  Jon Langdal

 2. Er det ikke slik at det er er i de østlige provinsene i Saudi Arabia at det befinner seg ganske mye olje?
  Det vi nå ser er kanskje bare første runde av Saudi Arabias sammenbrudd (jmfr Qatar, Jemen, østlige provinser, lave oljepriser mm).

 3. Saudi-Arabia er vel helt sentral i petrodollar-systemet. Antagelig derfor ingen i Vesten tør gå for sterkt imot dem.
  Dessuten er de USA’s (og dermed NATOs) strategiske allierte i Midt-Østen.

  Uten at jeg helt skjønner hvordan USA får det til å virke «logisk» for vestens politikere å samarbeide med Al Qaeda-støttespilleren, Saudi-Arabia, i den såkalte «krigen mot terror» i kjølvannet av niende september-terrorangrepet, der de fleste av terroristene dessuten var nettopp saudiske statsborgere – Eller hvorfor det er «innlysende» å samarbeide med et diktatur for å «spre demokrati og menneskerettigheter», som vel er den andre offisielle forklaringen for hvorfor USA og NATO bomber land i Midt-Østen sønder og sammen og skaffer seg (og store internasjonale korporasjoner) kontroll over naturressursene deres.

 4. Det må da for i h…. settes krav om at eksportørene forholder seg til felles gjeldende menneskerettighetsnormer nedfelt i EMK og FN`s verdenserklæring for menneskerettigheter (!)
  – Importørene skal påse at dette blir overholdt da krysseierskap mellom partene florerer – i tillegg til at distribusjon, salg og forbruk går tilbake til de landene som skrev ned – og stemte for normene. At MSM lar et slikt hykleri passere sier det meste…

 5. Saudi-Arabia er en for stor oljeleverandør og dollarprodusent til å falle ut av folden, og derfor er Big Fake forsiktig med å rette for mye søkelys på verdens største terrororganisasjon, oppkalt etter en arabisk familie som styrer landet med jernhånd.

  Saudi-Arabia speiler vår tids hykleri, med politikere, media, akademia og kulturen, som med lett hånd kritiserer andre for å være i utakt med toleransen, mens de samtidig i samme ånd kryper servilt for den saudiske intoleransen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.