Podesta til Arendalsuka med valgkamptips

10

Av Ivar Austbø.

John Podesta, tidligere valgkampsjef for Hillary Clinton, skal gjeste Arendalsuka.

– Det er ingen tvil om at John Podesta blir hovedattraksjonen under Arendalsuka, som starter 14. august, sier lederen for programkomiteen Øystein Djupedal til Aftenposten.

Podesta har hatt en lang karriere i politikken. Han grunnla tankesmien Center for American Progress, har vært stabssjef for Bill Clinton, hatt sentrale posisjoner som rådgiver for Barack Obama og ledet altså Hillary Clintons valgkamp.

Leder for programkomiteen, Øystein Djupedal sier til Aftenposten at det nasjonale programmet for årets uke i Arendal nå har fått det internasjonale toppnavnet de manglet.

Aftenposten skriver at innsikt i Clinton-kampanjen vil være verdifullt for norske politikere som er midt inne i enn valgkamp.

Podesta, som nå er skribent i Washington Post, fikk mye oppmerksomhet i forbindelse med at Wikileaks publiserte epostene hans i fjorårets valgkamp.

Det er blitt hevdet at de lekkede epostene kom fra russiske hackere som etter ordre fra Vladimir Putin ville hjelpe Trump til å bli president.

Wikileaks grunnlegger og sjef Julian Assange har nektet for at han fikk de lekkede epostene fra Russland.

De lekkede epostene gav opphav til mange spekulasjoner om John Podesta og lyssky, kriminell virksomhet som han visst nok skulle være involvert i, og kommuniserte om gjennom kodespråk. Den såkalte «Pizzagate», konspirasjonsteorien om et nettverk av pedofile maktmennesker i Washington som ble koordinert av eieren av en pizzarestaurant, var kanskje den som vakte mest oppsikt. Når en mann begynte å skyte inne i den omtalte restauranten ble det holdt fram som eksempel/bevis på at såkalt «Fake news» var farlige ytringer, som man burde slå ned på.

Ingenting av det som sto i epostene var tilstrekkelig til å bevise anklagene om at Podesta var involvert i kriminalitet, så med mindre noen skulle avdekke noe nytt og mer konkret vil nok disse bli liggende i skuffen for spekulasjoner.

Det som kom fram var likevel høyst kritikkverdige forhold, som at Clinton visste at Saudi-Arabia finansierte IS. Dette er en stat Clinton har hatt et godt forhold til, og som ga mye penger til Clinton Foundation.

Det blir interessant å se hva slags lærdom Podesta vil formidle til norske politikere under Arendalsuka. Hans kandidat Hillary Clinton tapte tross jo alt valget, etter å ha mistet tidligere demokratisk dominerte stater som hun hadde nedprioritert i valgkampen.

Kampanjestaben kan alltids skylde på at meningsmålingene fortalte om en sikker seier, og at de måtte planlegge etter målingene, men alle som ikke var helt «ute av touch» forsto at det var noe som skjedde på grunnplanet – utenfor Washington DC-boblen av konvensjonell visdom som den politiske klassen og de store mediene befinner seg.

Trumps kampanje fanget opp hva som skjedde, og kjørte hardt på områder der Clinton var i ferd med å miste populariteten hos velgerne. At Clinton kunne bli første kvinnelige president betydde neppe så mye for folk som var bekymret for om amerikanske soldater også fremover kom til å miste livet i unødvendige kriger.

Arbeidere som så jobbene forsvinne hadde nok også problemer med å se Clintons kjønn som et vesentlig argument. Når høyst rimelig bekymringer om hva som skjer med arbeiderklassens jobber når det er høy ulovlig innvandring blir møtt med rop om «rasisme» og «hat» fra demokratisk side, så er det å gi bort velgere.

Barack Obamas appell som kandidat var opplagt også at han kunne bli den første afroamerikanske president, men hans kampanje gjorde ikke spørsmål om presidentens identitet til hovedsak, og var mye mer rettet mot å endre systemet og gi håp om noe nytt – for alle amerikanere.

Obama kunne ikke på samme måte som Jesse Jackson eller Al Sharpton sees på som aktivist på vegne av svarte først og fremst.

Der Obama skapte tro på endring og håp ble Hillary Clinton oppfattet som en systembærer, og til dels de verste sidene av systemet, som den krigerske utenrikspolitikken. Man kan si at det var lettere for Obama å komme etter Bush med et budskap om endring, med Demokratene hadde andre kandidater som ikke så til de grader ble sett på som forsvarere av status quo, som Bernie Sanders. Clinton forsøkte å selge seg inn på personlige egenskaper, men fremstod kunstig hver gang hun forsøkte å snakke om andre eller annet enn seg selv.

 

Mer om John Podesta

Om Arendalsuka 2016

KampanjeStøtt oss

10 KOMMENTARER

 1. Sitat Steigan:
  «Barack Obamas appell som kandidat var opplagt også at han kunne bli den første afroamerikanske president»

  Obama er den åttende fargede US-president, Steigan
  Hvor du har det i fra at’n er først, må du nesten forklare?

  • For det første: Det er ikke Pål Steigan som har skrevet artikkelen, men Ivar Austbø.
   For det andre: Det står: «den første afroamerikanske president«, ikke «den første fargede president«.
   For det tredje, du må gjerne liste opp de sju andre fargede US-presidenter.

 2. Det som kunne vært interessant var om Podesta kunne forklart oss om de «hackede» epostene sine, hvorfor han nektet å gi den infoen over til fbi og sine økonomiske intwresser i russland. Men har liksom på feelingen at ingen kommer til å spørre om det..

 3. Med tanke på hvordan valgkampen til Killary gikk kan heg ikke skjønne hvorfor noen som helst skulle gidde å ta i mot råd fra denne korrupte nissen! Btw Hans navn Var Seth Rich! Kansje steigan.no kan utdype mer om dette?

 4. I disse e-posten ble det selvfølgelig brukt kodeord, slik at legmenn ikke skal forstå, kun de på innsiden.

 5. Jeg ble fullstendig sjokkert over å se at dette korrupte beistet var invitert inn i vårt rike. Hvis man researcher litt på ham så er det rimelig mørke saker han lefler med. Wikileaks bekrefter hans involvering i pedofiliringene, men eliten står over lovverket og blir tiet ihjel av mainstream media. Merker jeg blir så opprørt og sint over ignoransen til den norske politiske saueflokken, men når vi er så dumme så kommer vi til å få det vi fortjener. Vi er på vei rett utfor stupet, og vi har ingen andre å skylde på enn oss selv.. Søk ordentlig opp i wikileaks e-mailene, det står rett ut flere steder hva som foregår. Nå må vi VÅKNE OPP for svarte!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.