Syria med betydelige seire over jihadistene

0

Disse kartene over Syria viser den enorme framgangen den syriske regjeringens styrker og deres allierte har gjort i løpet av de siste månedene.

Det grønne området i sør er der hvor USA og deres allierte står, inkludert Norge. Det rosa er under kontroll av regjeringshæren. De grå områdene kontrolleres av IS. Det gule er kurdiskkontrollert og det grønne i nord diverse jihadistgrupper, særlig al-Qaida. Det høyre kartet viser at Syria har brutt forbindelsen mellom Den islamske statens hovedområde og jihadistene i nord. Som vi kan se er USA-koalisjonen blokkert mor nord og øst. Provokasjonene fra terroristene og USAs trusler må sees i lys av dette.

I løpet av det siste halvåret holdt den syriske arabiske hæren ikke bare frigjort al-Qaida og deler av øst-Aleppo by, men også de områdene Den islamske staten holdt i østlige deler av Aleppo-regionen. Den avsluttende bevegelsen skjedde 1. juli 2017 da det siste ISIS-området i nord ble avskåret av regjeringen. Området i nord er nå fri for ISIS-krigere.
I et neste skritt vil den syriske hæren bevege seg samtidig fra nord og sør for å binde sammen de røde områdene mellom (omtrent) sør for Al-Thawrah og Palmyra. Med unntak av Eufrat-dalen er de områdene IS kontrollerer svært tynt befolket og består for det meste av ørken.

 

Forrige artikkelTerrorgrupper i Syria legger opp til det nye «gassangrepet»
Neste artikkelUSA kan komme til å droppe atomavtale og utløse et nytt rustningskappløp
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).