Morales i Bolivia: – Vi er uavhengige av Verdensbanken og IMF

1

Presidenten i Bolivia, Evo Morales, sa i en uttalelse 22. juli 2017 at landet hans nå regner seg som uavhengig av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Dette skriver TeleSUR.

Siden Morales kom til makta i 2006 har regjeringa økt sine investeringer i helse, utdanning og programmer mot fattigdom med over 45 prosent.

Morales sa at tidligere har Bolivia vært så avhengig av IMF at fondet hadde kontor i regjeringskvartalet og til og med deltok på regjeringsmøter. Bolovia er nå på vei til å bli medlem av Mercosur, og Morales deltok på deres toppmøte i Argentina.

Den massebevegelsen som førte opp til at Morales ble valgt i 2006 handlet i svært stor grad om kamp mot privatisering, blant annet det som er kalt «vannkrigen i Cochabamba» som rettet seg mot USA-selskapet Bechtel Corporation og deres kontroll over drikkevannet.

Nå er ikke Lantin-Amerika ukjent med store ord, men en liten faktasjekk på Bolivias gjeldsutvikling viser at landet har en langt lavere gjeldsgrad enn det som er vanlig i for eksempel Europa. I 2004 var gjeldsgraden oppe i over 89% av BNP, men under de første årene med Morales i ledelsen falt den helt ned i 35%. I 2016 er den riktignok oppe i 42%, men internasjonalt er dette fortsatt oppsiktsvekkende lavt. Bolivias samlede gjeld til Verdensbanken er falt fra 37% i 2005 til 9% i 2014.

Mercosur, eller Mercado Común del Sur, er en søramerikansk frihandelsblokk, som består av Arentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Venezuela er fullt medlem, men har vært suspendert siden 2016.

Bolivia har også styrket forbindelsene til Kina. I 2013 hjalp for eksempel Kina Bolivia med å sende opp en satellitt, som skulle forbedre landets telekommunikasjoner.

I USA regnes Evo Morales som en uansvarlig sosialistisk populist, og både den konservative Heritage Foundation og CIA-fronten National Endowment for Democracy har angrepet hans nasjonaliseringspolitikk, og NED har tatt til orde for regimeskifte.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

  1. Hyggelig med et innlegg her fra Bolivia. Den store nyheten her om dagen er at Wikileaks har kommet over noen reserverte papirer fra The US State Department og Commando Sur US som viser at USA spøttet inn rundt 4 og en halv million dollars i kupplanene og i mordforsøket på Evo Morales i 2008-2009. Som kjent var også den amerikanske ambassaden her inne i dette. Før Evo sendte Goldberg på dør. ( Les: Hjem til Miami. )

    Ellers er det forsatt god vekst i økonomien. Opp mot 5% også dette året. Den har alltid vært mellom 4,5 til opp mot 7 prosent siden Evo kom til makten. Mye skyldes naturligvis najonaliseringen av oljen , gassen, mye av gruveindustrien, elektrisiteten, og andre viktige samfunnsmessige ressurser. Videre er det laget en ny konstitusjon som er en av de mest moderne i verden, og som inkluderer slike folk som før var usynlige, som alle indianerstammene og afroamerikanere. Selv «pacha mama»-moder jord-, får sine rettigheter beskyttet i den.

    MAS ( Movimiento al Socialismo. ), som har regjeringsmakten her, har også vært flinke i å diversifikere økonomien, landet er ikke bare avhengig av oljen,. Man står derfor sterkere enn for eksempel Venezuela mot økonomisk boykott internasjonalt , som boykott fra lokalt oligarki.

    La Paz.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.