It-skandale ryster Sverige

5

Sverige har fått sin parallell til den norske it-skandalen i Helse Sør-Øst, da 2,8 millioner norske pasientjournaler ble gjort tilgjengelig for ikke-klarerte utenlandske it-folk, bare for å spare penger. I Sverige har man sendt militære hemmeligheter og informasjon om mennesker med hemmelig identitet på avveier, skriver DN.

Avisa skriver videre:

Det begynte med et ønske om å sette ut it-driften hos de svenske transportmyndighetene i Næringsdepartementet for å spare penger.
Resultatet er blitt at den svenske regjeringen befinner seg i en it-skandale hvor militære hemmeligheter, navn på spioner og lister over folk med hemmelig identitet kan ha havnet på avveier.
Direktør Maria Ågren i Transportstyrelsen trosset advarsler internt og fra den svenske etterretningstjenesten Säpo da hun gjorde et unntak fra lover som skal beskytte sensitiv informasjon og lot IBM få tilgang til datasystemene i 2015.
De østeuropeiske konsulentene til IBM ble aldri sikkerhetsklarert, og allerede i fjor begynte svenske myndigheter å mistenke at noe kunne ha gått alvorlig galt. Tre administratorer i Tsjekkia hadde fått full tilgang til sensitiv informasjon og hadde muligheten til å kopiere alt materialet og slette alle spor.

Avisa Expressen skriver:

2015 bytte Transportstyrelsen it-leverantör till IBM, med elva olika dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien. För att kunna hantera Transportstyrelsens register krävdes att dessa tekniker skulle säkerhetsprövas, vilket aldrig skedde.
Tre IBM-administratörer i Tjeckien fick full tillgång till alla data och loggar. De kunde kopiera och sända data vidare för att sedan sopa igen spåren efter sig, skriver DN. …
Transportstyrelsens generaldirektör beslutade att bryta mot svensk lag och låta teknikerna få tillgång till de hemliga uppgifterna.
Under hösten 2015 och våren 2016 hade icke-säkerhetsklassade tekniker i Östeuropa högsta behörigheten till Transportstyrelsens databaser.

Statsminister Stefan Löfven har holdt seg svært taus under opprullinga av skandalen, men etter sterkt press omtaler han den nå som «et havari».

Akkurat som med Helse Sør-Øst er det ensidig jakt på billigst mulig anbud uten sideblikk til konsekvensene, som har ført Transportstyrelsen inn i denne skandalen, det og en arrogant ledelsesmodell av New Public Management-typen. Så lenge man opprettholder denne politikken, vil det bli nye skandaler av denne typen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Blir bare mer og mer umulig å trekke noen annen slutning enn at Sverige vanstyres av noen virkelig førsteklasses idioter. At idiotene som vanstyrer her hos oss ikke er stort bedre bekreftes selvsagt av «skandalen» (ingen egentlig skandale, snarere den nye «normalen hvor toppidiotene enten «tar ansvar» eller forfremmes) med de 2.8 millioner pasientjournaler på avveie. Kan det lenger være noen tvil om at det er ansvarsløshet og premieidioti som premieres nettopp fordi det bryter ned alle mulige grenser og legger alt godt og vel til rette for tilsvarende grenseoverskridende kriminalitet i både «legale» og «illegale» former ?

 2. Ja, selvdagt en kjempeskandale, men en ting jeg tenker så mye på er at det er likeve altfor mye hemmelighold i Norge. Snart kan alle og enhver smykke seg med «taushetsplikt». Det er ikke bra for demokratiet, og husk da på Lund-rapporten.

 3. Det er veldig mye å tjene på outsourcing, en halvering av IT-kostnadene eller kanskje mer. Da forsvinner tydeligvis alle motforestillinger og forstand.

  Vi har sett tilsvarende i DnB (Vipps som stoppet i 3 døgn), Statoil (platform som ble stoppet fra India) og Helse Sør-Øst. Statoil har fått kalde føtter og tar nå tilbake store deler av IT-porteføljen til Norge. Etter skandalen i Sverige blir det enda vanskeligere for Helse Sør-Øst å outsource. Det er rart at Sverige ikke har sterkere sikkerhetsklarering (i familien har vi hatt slektninger i Sverige som i sin tid utførte rutinearbeid for svenske sikkerhetsmyndigheter el og alle ble sikkerhetsklarert).

  Man snakker om det digitale skifte og oppfordrer bla ungdommen til å ta IT-utdannelse. Og da kan man ikke samtidig tillate storstilt outsourcing av IT-arbeidsplasser til utlandet. Etter oljeprisfallet ser det ut som det har skjedd en økning i mengden av outsourcing innenfor IT-bransjen og innenfor administrative rutiner (bla regnskap). Billigere og kraftigere bredbånd er også noe av forklaringen. Nå som Statoil snur kan det påvirke andre som planlegger outsourcing.

  Dette viser vel hvor destruktiv globaliseringen kan være. Det bygges opp tunge IT-miljøer i Norge som så plutselig blir flagget ut til utlandet (også til land utenfor EØS). Dette reduserer bedriftenes kostnader på kort sikt. Men samtidig kan det føre til økt arbeidsledighet i IT-bransjen og til at ungdom ikke lenger tør å satse på IT-utdannelse. Og dette samtidig som de samme bedriftene snakker om behovet for digitalt skifte og innovasjon. Det henger rett og slett ikke på greip, ledelsen befinner seg i en fantasiverden.

  Ap snakker om at outsourcing av IT-oppgaver er en naturlig prosess hvor man som samfunn hele tiden klatrer oppover i næringskjeden og flagger ut enklere arbeidsoppgaver til andre land. Men hva så når Statoil går på en smell og heller velger å ta tilbake IT-oppgaver? Kanskje er det noe feil med selve globaliseringen, feks at det ikke dreier seg om konkurranse om produktivitet men heller om konkurranse om slikt som vekslingskurs?

 4. En helt klargörande kommentar skrev Johan Croneman i sin krönika i Dagens Nyheter 22 juli

  ”Maria Ågren, generaldirektör för Transportstyrelsen, fick i januari sparken. Hon hade ignorerat och slarvat med säkerheten. Säkerhetspolisen utredde. Flera känsliga svenska register som Transportstyrelsen bland annat behöver för att godkänna och/eller dra in körkort låg tydligen öppna för insyn. Människor med skyddad identitet kunde röjas. Allvarligt. Särskilt tre tjeckiska datatekniker och en serbisk hade fått access till saker de inte borde. Ni hör själva hur det låter. Vem var de anställda av?…

  … Nåja. Transportstyrelsen hade i alla fall outsourcat sin datadrift till IBM, en multinationell jätte med mer än 400 000 anställda. För min del kunde de lika gärna ha outsourcat verksamheten till CIA – nån skillnad? Oss konspirationsteoretiker emellan.
  Statlig svensk hemlig datadrift skött av en amerikansk superjätte? «Gräjt», som norrmannen sade….
  Nu vill oppositionen, och alla andra för den delen, få reda på vad infrastrukturminister Anna Johansson visste om Transportstyrelsens datadrift. Och hur insatt är inrikesminister Anders Ygeman i outsourcningen på de statliga verken? Och vad visste statsministern?
  Hade han verkligen koll på den där serben?”

  Förkortning av Johan Cronemans text på DN Kultur 2017-07-22

  Hela texten kan inte längre nås på dn.se annat än av prenumeranter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.