Jan Myrdals 2CV

0

Lasse Diding, som er den fremste støttespilleren for Jan Myrdalbiblioteket i Varberg i Sverige, forteller på Facebook om at den Citroën 2CVen som Jan Myrdal og Gun Kessle reiste med til Afghanistan, nå er rekontruert, og har funnet en plass på garasjetaket til biblioteket. Dette skjedde i anledning Myrdals 90-årsdag.

Vi tar med denne historien her fordi den er et morsomt stykke samtidshistorie og fordi den kanskje kan lære oss noe om en svært jordnær intellektuell granskning.


Jan Myrdal med 2CVen i Afghanistan

När Gun Kessle för 60 år sedan fick Jan Myrdal att ta Lillcittran ut i världen, så förändrades svensk litteraturhistoria. Som den självklaraste sak i världen for de söderut och österut med destination Afghanistan. Vägarna där var ofta högst provisoriska och förutom att fixa ett oändligt antal punkteringar, så lärde Jan sig snabbt montera ner bilen i bärbara delar, när vägen plötsligt upphörde och bilen därför fick bäras över den korsande floden. Om detta har Jan berättat och då liknat det i svårighetsgrad med låda åtta i Meccano, vilket för honom är den självklara referensramen.

Gun Kessle som oftast körde den uthålliga 12,5 hästars starka bilen berättade en gång för mig om dess många finesser och jag skrattade gott när hon visade hur hon i 45-gradig ökenvärme satte på ventilationen, som bestod i en öppning på panelen bakom ratten, och för att få full effekt på denna kylanordning hade brukat trä kjolen över ratten för att leda luftstrålen rätt.

Afghanistan kom att förändra Jans och Guns syn på världen och inse att nästan allt vi fått lära oss om världen utanför Europa, var impregnerat av en kolonial och ofta i grunden rasistisk syn på dessa länders folk och historia. Om detta berättade han i den enligt Sven Lindqvist bästa bok, som skrivits om Afghanistan, «Kulturers korsväg». Härifrån kom Jan och Gun till Indien och Kina, där läsandet, resandet och skrivandet fortsatte.

Från Kina kom «Rapport från kinesisk by», med ett underifrånperspektiv som sen under 60-talet kom att bilda skola för resenärer i Myrdal/Kessles fotspår. I Indien kom de att tillbringa mer än fyra år och standardverket «Indien väntar» kom först många resor senare 1981 och har sen dess givits ut både här i Sverige och i Indien ett otal gånger och där lästs av nya generationer revolutionärer, vilket fått till följd att Jan efter sin senaste uppviglarresa till Indien som 80-åring på elefantrygg genom gerillans områden, blivit portad av indiska regeringen.

När Jan nu firar sin 90-årsdag som resenär, skriftställare och samhällsdebatterande bråkstake är det få som kan se tillbaka på ett livsverk av hans dimensioner. I Jan Myrdalbiblioteket i Varberg finns förstås hans nästan 100 egna böcker med översättningar till fler än 25 språk och därtill de 50 000 böcker som format honom och till hans ära har Arne Andersson och jag nu, likt Jan med sitt Meccano, återskapat den bil, som en gång tog honom och Gun ut i världen. Från och med idag pryder den garagetaket till biblioteket och till Jan säger vi stort tack och stort grattis och vi är övertygade om att han länge än kommer att köra så det ryker. Allt före 90 år bara förberedelser, som de visa och uthålligt tålmodiga kineserna brukar påpeka.

Den rekonstruerte 2cven blir heist på plass. Lasse Diding til venstre.

 

Forrige artikkelMosul: 40.000 fryktes drept
Neste artikkelPentagon: – USAs imperium kollapser
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).