Pentagon: – USAs imperium kollapser

0
USA in the quagmire

En ny rapport fra Pentagon maler USAs framtid i dystre farger. USAs forsvarsdepartement ser at USAs hegemoni faller fra hverandre og roper på mer penger til det militærindustrielle komplekset for å hindre skuta fra å synke.

Rapporten har tittelen At Our Own Peril: DoD Risk Assessment in a Post-Primacy World, som kanskje kan oversettes med: På vår egen risiko, risikovurderinger i en verden etter hegemoniet. Nafeez Ahmad har en analyse av rapporten her.

“In brief, the sta­tus quo that was hatched and nurtured by U.S. strategists after World War II and has for decades been the principal ‘beat’ for DoD is not merely fraying but may, in fact, be collapsing.”

Rapporten ble publisert i juni 2017 av U.S. Army War College’s Strategic Studies Institute, og oppgaven besto i å vurdere forsvarsdepartementets risikohåndtering. Studien ble støttet og fikk innspill fra U.S. Army’s Strategic Plans og Policy Directorate; Joint Staff, J5 (Strategy and Policy Branch); Office of the Deputy Secretary of Defense for Strategy and Force Develop­ment; og Army Study Program Management Office.

Pentagon har også konsultert American Enterprise Institute, the Center for Strategic and International Studies (CSIS), RAND Corporation, og Institute for the Study of War. Dette er statens og djupstatens produkt med andre ord.

Rapporten mimrer over de gylne dagene da USAs hegemoni var suverent:

The order and its constituent parts, first emerged from World War II, were transformed to a unipolar sys­tem with the collapse of the Soviet Union, and have by-and-large been dominated by the United States and its major Western and Asian allies since. Status quo forces collectively are comfortable with their dominant role in dictating the terms of international security outcomes and resist the emergence of rival centers of power and authority.

Her på steigan.no har vi ikke sjelden kritisert USA for å ville diktere verdenspolitikken. Nå har vi det fra sjølveste Pentagon.

Rapporten beskriver hvordan USAs makt forvitrer og svekkes, slik at landet «ikke lenger kan stole på å ha en uangripelig posisjon som er dominerende, overlegen og gir det overtaket det nøt godt av de første 20 årene etter Sovjetunionens fall.»

Pentagon peker i første rekke på Kina og Russland som de «revisjonistiske kreftene» som vil endre den eksisterende verdensordenen.

At a minimum, they intend to destroy the reach of the U.S.-led order into what they perceive to be their legitimate sphere of influence. They are also resolved to replace that order locally with a new rule set dictated by them.

Det må jo være ergerlig for en skrantende hegemon å kunne slå fast at andre makter kan tenke seg å ha hegemoni, i hver fall i sine egne nærområder.

Spesielt er Pentagon bekymret over at USA mister kontrollen over verdensopinionen og blir utfordret av «en ukontrollert spredning av informasjon».

“Wide uncontrolled access to technology that most now take for granted is rapidly undermining prior advantages of discrete, secret, or covert intentions, actions, or operations… In the end, senior defense leaders should assume that all defense-related activity from minor tactical movements to major military operations would occur completely in the open from this point forward.”

For oss som har satt oss som mål å nedkjempe imperiet, er dette godt nytt. (Les: Vi koser oss!) Vi kjemper ikke forgjeves. Vi bidrar til å undergrave USAs meningshegemoni.

Pentagons folk klager over det de kaller «fact-toxic» informasjon, det vil si fakta som «presenteres uten kontekst» (deres egen, antakelig) og som derfor forgifter «den viktige politiske diskursen». Velbekomme, det skal vi fortsette med så lenge denne viktige politiske diskursen handler om å rettferdiggjøre kriger eller finanskapitalens herredømme. Denne «fakta-giftige» informasjonen er ille, ifølge Pentagon, fordi den

“… fatally weakens foundational security at an international, regional, national, or personal level. Indeed, fact-toxic exposures are those likeliest to trigger viral or contagious insecurity across or within borders and between or among peoples.”

Altså: Pentagon mener at en viktig grunn til at det går utforbakke med imperiet er at de blir utfordret av fakta som undergraver legitimiteten til deres eget overherredømme.
Vi tror dette er en overdrivelse, men takk likevel, dette er god inspirasjon videre. Vi tror at årsakene til at imperiet faller er å finne i økonomi og produksjon, der USA taper og taper, slik vi har argumentert for her med støtte i Financial Times.

Pentagons konklusjon på den dystre rapporten er å kreve at landet gjenvinner sin evne til å holde på overherredømmet, både militært og ikke minst ideologisk. Planleggerne gjør det klart at enhver som motsetter seg globalisering er en fiende, og at USA vil slå tilbake.

Det er ingen tvil om at DoD drømmer om å gjenvinne USAs militære og politiske kontroll, og for å gjøre det er det viktig for dem å gjenvinne kontrollen både militært, politisk og ideologisk. Det blir en seig kamp, som ikke skal undervurdres. Men det spørs om de ikke allerede er for seint ute.

Forrige artikkelJan Myrdals 2CV
Neste artikkelSyria: Våpenhvile i Ghouta
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).