Mosul: 40.000 fryktes drept

11
Ødeleggelsene i Mosul er enorme, men de er sjelden blitt vist i vestlige medier

Kampen om Mosul har vært svært brutal. Det hersker det ingen tvil om, men ifølge etterretningsrapporter som avisa The Independent har lest, tyder alt på at slaget har vært enda mer brutalt enn tidligere antatt. I en artikkel i avisa 19. juli 2017 skriver journalisten Patrick Cockburn at 40.000 mennesker kan ha blitt drept.

More than 40,000 civilians were killed in the devastating battle to retake Mosul from Isis, according to intelligence reports revealed exclusively to The Independent – a death toll far higher than previous estimates.

Residents of the besieged city were killed by Iraqi ground forces attempting to force out militants, as well as by air strikes and Isis fighters, according to Kurdish intelligence services.

Hoshyar Zebari, until recently a senior minister in Baghdad, told The Independent that many bodies “are still buried under the rubble”. “The level of human suffering is immense,” he said.

“Kurdish intelligence believes that over 40,000 civilians have been killed as a result of massive firepower used against them, especially by the federal police, air strikes and Isis itself,” Mr Zebari added.

Cockburn mener at det kan være grunn til å feste lit til disse tallene, fordi den kurdiske regionale regjeringa visstnok har et rykte for å være ekstremt nøyaktig og velinformert.
Tidligere har Airwars anslått tallet på ikke-kjempende drepte til 5.805. Men de har muligens undervurdert tap som skyldes artilleri og bakke-til-bakke raketter.

Kampene om frigjøringa av Øst-Aleppo og frigjøringa av Mosul er blitt dekket på totalt ulik måte i vestlige medier. Den syriske regjeringas kamp for å nedkjempe jihadistene i Øst-Aleppo ble stort sett fordømt og sjølve frigjøringa nærmest tiet i hjel. I Mosul er det krigens brutalitet som er blitt tiet i hjel, mens frigjøringa er blitt rost i høye toner. USAs president Donald Trump utstedte en uttalelse fra Det hvite hus som gratulerer de irakiske myndighetene der uttrykkene “frigjøring” eller “frigjort” dukket opp tre ganger.

Hvis tapstallene fra kurdisk etterretning skulle være noe i nærheten av sannheten, er det flere enn mediefolk som bør gå i seg sjøl. Amnesty International har krevd at det iverksettes en internasjonal granskning av slaget om Mosul, og sjøl om AI har påført seg sjøl ganske mange riper i lakken, er det ikke vanskelif å støtte kravet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Det er påtakelig hvor stor forskjell det er på pressedekningen av «frigjøringen» av henholdsvis Mosul og Aleppo. Det er bare et tidsspørsmål om når den jevne leser begynner å reflektere over dette. Spørsmålet blir i så fall om pressen fortsatt vil bli oppfattet som fri og uavhengig, eller som et propagandaredskap for «myndighetene».

 2. Dette høres ut som et sivilisasjons sammenbrudd på flere ulike måter.

  Først støtter USA organisasjonen IS og opprettelsen av et kalifat i Irak og Syria som bla har som mål å nedkjempe Assad og svekke Iran (og noe ang rørledninger). Deretter når planene svikter, blir IS og kalifatet nedkjempet på den mest brutale måte. Tenk om IS isteden hadde vært stoppet da organisasjonen over en lengre periode på rundt et år holdt på med å bygge seg opp i ørkenen i Øst-Syria, da kunne alle disse forferdelige lidelsene ha vært unngått. Nå er man ikke bare tilbake ved nulpunktet, mange er døde og skadet, og det er oppstått dyptgående splittelser, ødeleggelser og mistillit i disse samfunn.

  Troen på at IS kan klare å bygge opp et sunnimuslimsk kalifat i Midt-Østen må nå ha avgått ved døden. Troen på at Saudi Arabia, Emiratene, Kuwait og Qatar kan klare å beskytte kalifatets eksistens må også ha fått seg en alvorlig knekk. USA, Tyrkia og vestlige land støttet i først omgang IS og kalifatet, for deretter å ombestemme seg og aktivt nedkjempe IS (spesielt under Trump). IS kan ikke lenger regne med støtte fra disse land. Det blir som Henry Kissinger sier: USA har ingen venner, USA har bare interesser (og disse interesser skifter). Hvis IS i den nåværende situasjon forsynes med nye våpen og støtte, så er det kanskje ikke helt utenkelig at IS isteden vil rette sin aktivitet mot slikt som Saudi Arabia og også mot vestlige land og Russland fremfor å fortsette kampen i Irak og Syria?

 3. Etter hva jeg har klart å plukke opp rundt omkting, er tapene til de irakiske styrkene sterkt underrapportert. Det var selvsagt et ledd i propagandaen, for irakiske soldater var ikke så veldig interessert i denne krigen. Skal vi tippe at soldater med krigserfaring holdt seg unna kampene og at det til dels var nye rekrutter som ble sendt fram i förste linje. Sivile tap må nödvendigvis ha värt store, pga. at det brukes bomber/missiler og granatbeskytning mot vanlig sivil bebyggelse der det også var IS-krigere. Skulle man gå inn i gatekamper, ville tapene blitt mye större. Sannsynlig vil vi aldri få vite de virkelige tap, det sörger seierherrene for.

 4. Bykrig er ikke vakkert nei. Tvert imot er det helvete på jord. Under kampene om Stalingrad ble opp mot 500 000 sivile drept, utallige såret.
  En tommelfingerregel er at for hver drepte fiende må man trø over minst tre drepte sivile, ikke minst kvinner og barn.

  Og det finnes ingen human måte å drive bykrig på. Byen kan riktignok omringes og blokkeres for forsyninger, vann, strøm, osv, men også dette vil frembringe massedrap på sivile.

 5. Eg har ikkje føresetnad for å vurdere tapstala frå det krigshelvetet i Mosul som USA la grunnlaget for med okkupasjonen av Irak i 2003. Den okkupasjonen laga grobotnmen som IS vaks ut av.

  Ut frå artikkelen i Independent ser det ut som tryggingstenesta i Den kurdiskie regionen er ei viktig kjelde. Eg stussar på at Cockburn skriv at «the intelligence service of the Kurdistan Regional Government has a reputation for being extremely accurate and well-informed.» Så vidt eg skjøner er dette den tidlegare finansministeren si vurdering.

  På besøk i Den kurdiske regionen i Irak, har eg i ein del år høyrt mangt om denne tryggingstenesta. Men aldri at dei har omdøme for å vere «extremely accurate».

  Tidlegare finansminister Hoshyar Zebari som har vorti eksklusivt intervjua i Independent, stelte med statsfinansane i Irak fram til 21. septenmber 2016. Etter ei omfattande korrupsjonsgransking vedtok parlamentet da å avsette han, med 158 mot 77 røyster. Dette seier i seg sjølv ingenting om kven som er mest korrupt..

  Hoshyar Zebari er onkel til klan- og partileiaren Mesud Barzani. Sistnemnde kallar seg framleis president sjølv om den lovlege presidentperioden gjekk ut for to år sia. Denne «presidenten» er far til Masrour Barzani som er sjef for den tryggingstenesta som ifølgje presidentonkelen har rykte på seg for å «extremely accurate.»

  Dette seier ingenting om kor høge tapstala verkeleg er. Men tryggingstenestesjef Masrour Barzani er i likhet med far sin ein politisk aktør. Og forholdet mellom Bagdad og den regionale kurdiske regjeringa er for tida eit stykkje under nullpunktet.

  Men som sagt: Det eg har skrivi her, seier ingenting dei forferdelege tala på døde i Mosul. Og det hjelper jo heller ikkje om det finst meir truverdige kjelder.

   • Interessant artikkel. Ikke så mange vestlige journalister er så grundige.

    Svært mange i Den kurdiske regionen i Irak (Sør-Kurdistan) støtta USA-invasjonen i 2003. Men ikke alle. Da hadde dette området vært et amerikansk protektorat siden 1991.

    I 2004, dvs. et år etter den amerikanske invasjonen besøkte jeg hovedkvarteret til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i en av fjelldalene i Kandil, lengst nord i Irak. Der møtte jeg Cemil Bayik, som i dag er med-leder i PKK. Jeg ba han gi meg en kortversjon av PKKs langsiktige mål:

    «USA har sitt prosjekt for et nytt amerikansk århundre i Midtøsten, svarte Bayik. Vi ønsker i stedet å utvikle demokratisk konføderalisme. Det betyr at folka i Midtøsten kan bygge opp sine egne styringssystemer i hver sine land. Disse to framtidsprosjektene for Midtøsten er uforenlige. Vi taper viss USA vinner fram. Viss vi og den demokratiske konføderalismen lykkes, betyr det nederlag for USA. »

    President George W. Bush hadde brukt andre ord. Like etter at okkupasjonsstyrkene var på plass i Bagdad, holdt han i mai 2003 sin «mission accoplished-» (oppdrag fullført-) tale til amerikanske soldater:

    «I denne kampen har vi kjempa for frihetens sak. Og for fred i verden. Vår nasjon og vår koalisjon er stolte av dette resultatet. (…) På grunn av dere har tyrannen falt, og Irak er fritt.»

    Orda var nye, men innholdet likna på Englands og Frankrikes løfte under første verdenskrig. Da skulle folka i Midtøsten få den «fulle og endelige frigjøring».

    Det er sjelden dekning for å si at «at kurderne», dvs. alle kurdere, mener sånn eller sånn. I den kurdiske delen av Tyrkia (Nord-Kurdistan) var det våren 2003 massiv motstand den amerikanske invasjonspolitikken

 6. Ser de fleste forsatt omtaler IS som en terrorist gruppe og NRK mm omtaler dem som humanitære organisasjoner, men alt det der er så feil som det kan bli, IS er først og fremst en dommedagssekt. De bygger sin eksistens på en profeti, der de nå kjemper de siste kampene mot ikke-troende før apokalypsen. Profetien sier at Antikrist vil slå ned deres hærer til de bare er 5 000 soldater igjen. De skal så slå Roms hærer ved den syriske byen Dabiq. Når slaget er over vil kalifen spre islam til hele verden. Tilbakeslag vil derfor være forutbestemt. For hver fiende som dør vil de være nærmere målet. Alt blir tolket som tegn på at endetiden er forestående, og martyrdøden vil gi evig frelse.

  Mao så går alt etter dommedagssektens lære som forutsagt. De som tror at IS sine dager er talte tar feil, veldig feil.

  • Ja , det høres sikkert ut som en ‘konspirasjonsteori’…..men faktum er at dette som du peker på med Antikrist , de siste dager , apokalypsen , det messianske verdensrike ; ALT DETTE har sin rot i eksisterende religioner og har trigget mange kriger de siste 2000 år .
   Dette ‘krigerfolket’ overgår de stolte vikingene mange ganger !
   ‘Trist som faen’ , men dette er faktum !!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.