Mosul: 40.000 fryktes drept

0
Ødeleggelsene i Mosul er enorme, men de er sjelden blitt vist i vestlige medier

Kampen om Mosul har vært svært brutal. Det hersker det ingen tvil om, men ifølge etterretningsrapporter som avisa The Independent har lest, tyder alt på at slaget har vært enda mer brutalt enn tidligere antatt. I en artikkel i avisa 19. juli 2017 skriver journalisten Patrick Cockburn at 40.000 mennesker kan ha blitt drept.

More than 40,000 civilians were killed in the devastating battle to retake Mosul from Isis, according to intelligence reports revealed exclusively to The Independent – a death toll far higher than previous estimates.

Residents of the besieged city were killed by Iraqi ground forces attempting to force out militants, as well as by air strikes and Isis fighters, according to Kurdish intelligence services.

Hoshyar Zebari, until recently a senior minister in Baghdad, told The Independent that many bodies “are still buried under the rubble”. “The level of human suffering is immense,” he said.

“Kurdish intelligence believes that over 40,000 civilians have been killed as a result of massive firepower used against them, especially by the federal police, air strikes and Isis itself,” Mr Zebari added.

Cockburn mener at det kan være grunn til å feste lit til disse tallene, fordi den kurdiske regionale regjeringa visstnok har et rykte for å være ekstremt nøyaktig og velinformert.
Tidligere har Airwars anslått tallet på ikke-kjempende drepte til 5.805. Men de har muligens undervurdert tap som skyldes artilleri og bakke-til-bakke raketter.

Kampene om frigjøringa av Øst-Aleppo og frigjøringa av Mosul er blitt dekket på totalt ulik måte i vestlige medier. Den syriske regjeringas kamp for å nedkjempe jihadistene i Øst-Aleppo ble stort sett fordømt og sjølve frigjøringa nærmest tiet i hjel. I Mosul er det krigens brutalitet som er blitt tiet i hjel, mens frigjøringa er blitt rost i høye toner. USAs president Donald Trump utstedte en uttalelse fra Det hvite hus som gratulerer de irakiske myndighetene der uttrykkene “frigjøring” eller “frigjort” dukket opp tre ganger.

Hvis tapstallene fra kurdisk etterretning skulle være noe i nærheten av sannheten, er det flere enn mediefolk som bør gå i seg sjøl. Amnesty International har krevd at det iverksettes en internasjonal granskning av slaget om Mosul, og sjøl om AI har påført seg sjøl ganske mange riper i lakken, er det ikke vanskelif å støtte kravet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.