EU truer nå USA: Underskriver Trump Russlandsanksjonene kan vi få handelskrig

0
Macron, Merkel og Trump har problemer med å unngå handelskrig

 

Det spisser seg til. Vasallene truer nå imperiets senter med fullt opprør. En handelskrig er ingen bagatell. Det ligger i ordet. Hvis USA vil gjøre seg stor igjen på sine europeiske alliertes bekostning kan de ha forregnet seg. For bak Russland sitter Kina med fete kontrakter og en voksende økonomi. De vokser mens USA er på hell.

Knut Lindtner, Derimot.no

Handelskrig?  EU er klare til økonomiske mot-sanksjoner dersom USAs anti-Russland-loven blir undertegnet. 

Av Stefan Klein.

Top-tjenestemenn i flere EU-stater sier at de ikke vil nøle med å slå tilbake mot USA dersom sanksjonene, som både vil gå ut over russisk energisektor og deres europeiske partnere, blir undertegnet av Donald Trump.  Noen antyder også at EUs sanksjoner mot Russland kan bli hevet.


Denne artikkelen av Stefan Klein ble først publisert på norsk av Derimot.no. Oversatt av Ingunn Kvil Gamst


Sanksjonsloven er blitt godkjent av senatet i USA, og er nå sendt over til president Trump for at han skal undertegne den.  Det vil øyeblikkelig gå ut over Russland-EU-prosjektet, Nordstream II – gassrørledningsprosjektet.

Selskapene som driver handel med russisk olje og gass-firmaer inkluderer slike som BASF, Shell, Engie, OMW  ,Wintershall og Uniper.

Macron, Merkel og Trump har problemer med å unngå handelskrig

Moskva utelukker ikke tiltak for å ‘få USA til å komme til fornuft’.

Den tyske økonomiministeren Brigette Zypries antydet på torsdag muligheten av en full handelskrig mellom Europa og USA dersom USA håndhever sanksjoner som berører europeiske selskaper.

«Det er en mulighet for mot-sanksjoner, noe Verdens Handelsorganisasjon kan se for seg i denne saken», sa Zypries til det tyske kringkastingsselskapet ARD, og dette er sitert i Die Welt.

Vi forstår det slik at de nye restriktive målene som USA nå prøver å komme med er i deres egen interesse når det gjelder energisektoren.  Dette sa Michael Harms, administrerende direktør for den tyske komiteen for økonomiske forhold til Øst-Europa til Die Welt.

«At de går etter sanksjoner mot rørlednings-prosjektet er designet for å fremme energi-eksport fra USA til Europa, å skape jobber i USA, og å styrke USAs utenrikspolitikk», sa Harms.

Etter at kongressen i USA hadde gått inn for denne loven som skal gå ut over Russland, Iran og Nord-Korea, kritiserte Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel på det sterkeste avgjørelsen til de amerikanske lovgiverne.

Den nye Russlands-sanksjonene er ‘helt uakseptable’, det vil skje på bekostning av jobber i EU – sier den østerrikske kansleren.

«Vår holdning er fortsatt den av vi overhode ikke vil akseptere noen form for sanksjonene fra USA mot europeiske selskaper.  President Trump vet det, og det gjør også det amerikanske utenriksdepartementet og administrasjonen i USA.  Sanksjonspolitikk er verken et passende eller et hensiktsmessig instrument for å fremme nasjonale eksport-interesser eller hjemlig energi-sektor», sa Gabriel i en uttalelse på fredag.  Han sa:»Det som kan hende nå er opp til president Trump».  Nok en gang bønnfalt han Tysklands amerikanske partnere «til å samarbeide med vår politikk mot Russland nøye».

Det er ikke noe annet enn ønsket «om å løse konflikten i Øst-Ukraina» som ligger bak de europeiske sanksjonene mot Moskva, sa den tyske ministeren.  Han understreket at «hvis det russiske lederskapet gjør noe, og vi til slutt kan gjøre noen framskritt for å iverksette Minsk-avtalen, så er det tenkelig at disse sanksjonene gradvis kan lettes».

Østerrike har inntatt en liknende holdning.  Presidenten i det østerrikske føderale økonomi-kammeret, Christoph Leitl, har sagt at «Europa må ikke la disse sanksjonene få skje».

Da han talte i den østerrikske nasjonale kringkastingen ORS på fredag, sa denne politikeren at USA ønsker å rote til de økonomiske forholdene mellom Russland og Europa, og å presse på Europa deres egne interesser i handel, økonomi og energipolitikk.  «Hvis disse sanksjonene blir innført, er det ingen tvil om at Europa vil stå fast forent mot dem», sa Leitl.

«Mot-sanksjoner er mulige, en handelskrig mellom EU og USA vil være svært ødeleggende», sa den tyske økonomi-ministeren.

USAs sanksjoner mot Russland vil skade tyske selskaper – sa økonomiministeren.

Nye sanksjoner mot Russland, slik de ble vedtatt i USAs kongress på torsdag, vil skade tyske selskaper og vanskeliggjøre Berlins forhold til Washington, sa den tyske økonomiministeren Brigitte Zypries.

Hun la til at situasjonen kan bli brukt som en mulighet til å løfte på EUs sanksjoner mot Russland, rapporterer det østerrikske pressebyrået.  Tidligere har den tyske kansler Angela Merkels talsmann og den østerrikske kansleren Christina Kern kommet med en uttalelse der de sterkt kritiserer den amerikanske loven.

Kern og Gabriel har skrevet en felles uttalelse der de konkluderer med at utfallet av sanksjonene «vil legge til et absolutt nytt og negativt aspekt i forholdet mellom USA og Europa».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMoral, migrasjon, flyktninger og imperialisme
Neste artikkelBannon vil regulere sosiale medier som tjenester