NATO slår sprekker – Tyskland trekker seg fra Incirlik-basen i Tyrkia

0

Den tyske regjeringa har bestemt seg for å trekke sine soldater tilbake fra Incirlik-basen i Tyrkia. Dette er hittil siste skritt i en økende konflikt mellom de to NATO-allierte.

Tyskland har hatt 260 soldater stasjonert i Incirlik, rett nordvest for grensa til Syria. De har vært utstyrt med overvåkingsfly av typen «Tornado» og et fly for tanking i lufta.

Grunnen til denne splittelsen mellom Tyskland og Tyrkia er at forbundsrepublikken har gitt asyl til offiserer som Tyrkia har erklært som delaktige i kuppforsøket i juli 2016.

Utenriksminister Sigmar Gabriel var i Tyrkia 5. juni 2017 for å prøve å løse floken, men uten resultat. Tyrkia har lagt hindringer i veien for tyske besøk på basen, og til slutt så ikke forsvarsminister Ursula von der Leyen andre muligheter enn tysk tilbaketrekning, enda det betyr en helt uvanlig splittelse mellom to angivelig allierte i NATO.

Konflikten har pågått i månedsvis, og skjerpet seg spesielt forut for den tyrkiske folkeavstemninga om grunnlovsendringer. På et møte i Istanbul 19. mars 2017 sa  Recep Tayyip Erdoğan til sine tilhengere at «nå er maskeballet over». Presidenten fordømte tyske myndigheter for å ha tillatt en demonstrasjon som ble gjennomført av kurdiske tilhengere av den forbudte organisasjonen PKK i Frankfurt.

Han beskyldte europeiske myndigheter for å innføre «nazibestemmelser» rettet mot tyrkerne og muslimene. Han gjentok sin tidligere appell til tyrkere i Europa om å formere seg og ha mange barn, gjerne tre eller fem. Og han sa om sine angivelig allierte i NATO, at «hvis de ikke hadde skammet seg for å gjøre det, hadde de gjeninnført gasskamrene» for å redusere antall tyrkere i Europa.

Tyrkias utenriksminister snakket om «kommende regligionskriger» i Europa og presidenten sa at Europa vil få merke konsekvensene.

De tyske soldatene vil bli flyttet til al-Asrak-basen i Jordan. Taktisk og operasjonelt er det en forverring for disse troppene, og det betyr at Tyskland antakelig vil bli trukket mer direkte inn i den krigen USA-koalisjonen nå fører mot Syria i grenseområdene mot Irak.

Det er ikke klart om andre NATO-land vil følge Tyskland i en form for sympati, men uansett er det alvorlig for NATO at alliansens to største europeiske medlemsland er i en så skarp konflikt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.