NATO slår sprekker – Tyskland trekker seg fra Incirlik-basen i Tyrkia

0

Den tyske regjeringa har bestemt seg for å trekke sine soldater tilbake fra Incirlik-basen i Tyrkia. Dette er hittil siste skritt i en økende konflikt mellom de to NATO-allierte.

Tyskland har hatt 260 soldater stasjonert i Incirlik, rett nordvest for grensa til Syria. De har vært utstyrt med overvåkingsfly av typen «Tornado» og et fly for tanking i lufta.

Grunnen til denne splittelsen mellom Tyskland og Tyrkia er at forbundsrepublikken har gitt asyl til offiserer som Tyrkia har erklært som delaktige i kuppforsøket i juli 2016.

Utenriksminister Sigmar Gabriel var i Tyrkia 5. juni 2017 for å prøve å løse floken, men uten resultat. Tyrkia har lagt hindringer i veien for tyske besøk på basen, og til slutt så ikke forsvarsminister Ursula von der Leyen andre muligheter enn tysk tilbaketrekning, enda det betyr en helt uvanlig splittelse mellom to angivelig allierte i NATO.

Konflikten har pågått i månedsvis, og skjerpet seg spesielt forut for den tyrkiske folkeavstemninga om grunnlovsendringer. På et møte i Istanbul 19. mars 2017 sa  Recep Tayyip Erdoğan til sine tilhengere at «nå er maskeballet over». Presidenten fordømte tyske myndigheter for å ha tillatt en demonstrasjon som ble gjennomført av kurdiske tilhengere av den forbudte organisasjonen PKK i Frankfurt.

Han beskyldte europeiske myndigheter for å innføre «nazibestemmelser» rettet mot tyrkerne og muslimene. Han gjentok sin tidligere appell til tyrkere i Europa om å formere seg og ha mange barn, gjerne tre eller fem. Og han sa om sine angivelig allierte i NATO, at «hvis de ikke hadde skammet seg for å gjøre det, hadde de gjeninnført gasskamrene» for å redusere antall tyrkere i Europa.

Tyrkias utenriksminister snakket om «kommende regligionskriger» i Europa og presidenten sa at Europa vil få merke konsekvensene.

De tyske soldatene vil bli flyttet til al-Asrak-basen i Jordan. Taktisk og operasjonelt er det en forverring for disse troppene, og det betyr at Tyskland antakelig vil bli trukket mer direkte inn i den krigen USA-koalisjonen nå fører mot Syria i grenseområdene mot Irak.

Det er ikke klart om andre NATO-land vil følge Tyskland i en form for sympati, men uansett er det alvorlig for NATO at alliansens to største europeiske medlemsland er i en så skarp konflikt.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorges krig mot Syria bryter mot folkeretten – og mot UDs juridiske vurdering
Neste artikkelDen islamske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å være ansvarlig for terror i Tehran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).