NATO slår sprekker – Tyskland trekker seg fra Incirlik-basen i Tyrkia

1

Den tyske regjeringa har bestemt seg for å trekke sine soldater tilbake fra Incirlik-basen i Tyrkia. Dette er hittil siste skritt i en økende konflikt mellom de to NATO-allierte.

Tyskland har hatt 260 soldater stasjonert i Incirlik, rett nordvest for grensa til Syria. De har vært utstyrt med overvåkingsfly av typen «Tornado» og et fly for tanking i lufta.

Grunnen til denne splittelsen mellom Tyskland og Tyrkia er at forbundsrepublikken har gitt asyl til offiserer som Tyrkia har erklært som delaktige i kuppforsøket i juli 2016.

Utenriksminister Sigmar Gabriel var i Tyrkia 5. juni 2017 for å prøve å løse floken, men uten resultat. Tyrkia har lagt hindringer i veien for tyske besøk på basen, og til slutt så ikke forsvarsminister Ursula von der Leyen andre muligheter enn tysk tilbaketrekning, enda det betyr en helt uvanlig splittelse mellom to angivelig allierte i NATO.

Konflikten har pågått i månedsvis, og skjerpet seg spesielt forut for den tyrkiske folkeavstemninga om grunnlovsendringer. På et møte i Istanbul 19. mars 2017 sa  Recep Tayyip Erdoğan til sine tilhengere at «nå er maskeballet over». Presidenten fordømte tyske myndigheter for å ha tillatt en demonstrasjon som ble gjennomført av kurdiske tilhengere av den forbudte organisasjonen PKK i Frankfurt.

Han beskyldte europeiske myndigheter for å innføre «nazibestemmelser» rettet mot tyrkerne og muslimene. Han gjentok sin tidligere appell til tyrkere i Europa om å formere seg og ha mange barn, gjerne tre eller fem. Og han sa om sine angivelig allierte i NATO, at «hvis de ikke hadde skammet seg for å gjøre det, hadde de gjeninnført gasskamrene» for å redusere antall tyrkere i Europa.

Tyrkias utenriksminister snakket om «kommende regligionskriger» i Europa og presidenten sa at Europa vil få merke konsekvensene.

De tyske soldatene vil bli flyttet til al-Asrak-basen i Jordan. Taktisk og operasjonelt er det en forverring for disse troppene, og det betyr at Tyskland antakelig vil bli trukket mer direkte inn i den krigen USA-koalisjonen nå fører mot Syria i grenseområdene mot Irak.

Det er ikke klart om andre NATO-land vil følge Tyskland i en form for sympati, men uansett er det alvorlig for NATO at alliansens to største europeiske medlemsland er i en så skarp konflikt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

  1. Var det slik at kuppforsøket i 2016 mot Erdogan ble planlagt på Incirlik basen i samarbeid med offiserer fra bla USA som har opphold på basen? Et nytt kuppforsøk i Tyrkia kan kanskje planlegges på denne basen? Det er ikke sikkert at det var Gulen som var den ledende drivkraften i kuppforsøket, men hadde kuppforsøket blitt vellykket kunne USA ha satt inn Gulen som ny president i Tyrkia. Gulen kunne ha fungert som et samlingspunkt eller galionsfigur for kuppmakerne og deres tilhengere.

    I tillegg til at Tyskland trekker seg ut av Incirlik basen sender Tyrkia nå flere soldater til sin base i Qatar etter at det altså har oppstått konflikt med Qatar. Blir det kamphandlinger eller statskupp i Qatar? Både Turkia og USA har baser i Qatar og på andre siden av grensen står styrker fra Saudi Arabia.

    Skal USA innføre gass blokade av Russland (for å knekke russisk økonomi) trenger USA å få satt i gang gasseksport fra Qatar via rørledning til Europa. Mye står på spill for USA, og det kan se ut som både Tyrkia og Qatar er i ferd med heller å alliere seg med Russland og Iran.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.