Den islamske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å være ansvarlig for terror i Tehran

0

13 mennesker ble drept i tre terrorangrep i Tehran 7. juni 2017. Terroristene slo til i parlamentsbygningen og mot imam Khomeinis grav, altså direkte angrep på den iranske staten. Den islamske staten har tatt på seg ansvaret for terroraksjonene. Noen observatører har reist tvil om IS har den etterretninga og de kontaktene som skal til for å gjøre noe sånt midt i den iranske hovedstaden, men det at terroristene ropte slagord på arabisk, og ikke farsi, peker i retning IS.

Terroraksjonene skjedde bare ei uke atter at USA og Saudi-Arabia under Donald Trumps besøk i Riyadh erklærte Iran som «hovedsponsoren av terror i verden».
Den iranske revolusjonsgarden har anklaget Saudi-Arabia for å stå bak terroren, og har lovet hevn.

Det er ikke lagt fram noen dokumentasjon for dette. Men det er vanskelig å ikke se terroraksjonene i sammenheng med møtet i Riyadh og Saudi-Arabias skarpe konflikt med nabolandet Qatar. Qatar er beskyldt for å «støtte terror». Qatar samarbeider med Iran om utnyttelsen av det enorme gassfeltet i Persiabukta som de to landene deler.

De vestlige reaksjonene på terroren i Tehran er karakteristiske. Donald Trump tok riktignok avstand fra angrepene, men holdt seg ikke for god til å anklage offeret. Den som sponser terror «risikerer å bli offer for den terroren de fremmer», sa han, vel vitende om at alle de terroraksjonene som har rammet europeiske, afrikanske og asiatisk byer har vært gjennomført av sunnimuslimske ekstremister, og slett ikke av sjiaer.

Statsminister Erna Solberg og kong Harald, som pleier å sende sine kondolanser i forbindelse med terroraksjoner, forhold seg helt tause. Det er tydeligvis så som så med medfølelsen når terroren rammer folk i Iran.

Derimot sendte Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi sine kondolanser til sin kollega Jonas Gahr Støre og det norske folket etter terroraksjonene i Norge 22. juli 2011, der han også fordømte terroren. Kommentarer overflødige.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNATO slår sprekker – Tyskland trekker seg fra Incirlik-basen i Tyrkia
Neste artikkelLondon-terroristene var godt kjent for britisk etterretning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).