Kampflybasen på Ørland blir enda et gigantisk pengesluk

5

Norges satsing på å være først i klassen når det gjelder å kjøpe USAs «flygende kalkun», kampflyet F35, vil ikke bare koste ufattelig mange milliarder i innkjøp og vedlikehold. Også flybasen for F35 på Ørland ser ut til å bli norgeshistoriens største kostnadssprekk.

Ørland ble valgt som kampflybase foran Bodø blant annet på grunn av pris. Beregninger i 2014 viste at Ørland-utbygging ville bli minst like dyrt som anslaget for Bodø-alternativet. Det var Aftenposten som skrev dette etter en bekymringsmelding i fagbladet Forsvarets Forum. Ifølge magasinet ville kostnadene bli 3–4 milliarder kroner høyere enn rammen på fem milliarder. Men det var den gang!

Nå ser det ut til at kostnadssprekken kan bli på 25 milliarder – eller veldig mye mer. I et innlegg i bladet Vestrålen skriver Cato Monrad, som er sikkerhetsrådgiver GSS As:

Totalkostnaden er nå kommet opp i 27 milliarder 685 millioner. Mange av tilleggskostnadene er unndratt offentlighet, så det totale kostnadsbilde vil nok med klar margin passere en overskridelse på 25 milliarder kroner.

Når alle flyene har landet og den siste prydbusken er plantet vil vi nok se samlet kostnader, statlige og kommunale, på nærmere 40 milliarder.

Det har aldri vært noen åpenhet eller ærlighet fra politikernes side, verken de rødgrønne eller de blåblå, om de reelle kostnadene med innkjøp av et fly Norge ikke trenger, så hvorfor skulle vi gå ut fra at det ville være noen ærlighet knyttet til flybasen?

Hvis det dreier seg om fødestuer eller kommunale tjenester mangler det ikke på nedskjæringsvilje fra politikerne. Men en slik sparevilje er ikke noe sted å spore når det gjelder investeringer til fordel for USAs militær-industrielle kompleks. Da spar man ut milliarder med høygaffel og overlater til neste generasjon å føle koneskvensene, når regningene virkelig skal betales.

Og ikke noe av dette har noensinne vært gjenstand for noen valgkamp. Men det er fortsatt full mulighet til å endre på dette. Det er fortsatt noen måneder igjen til valget.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Ja når det gjelder mere krig er det ikke snakk om sparing! Den «kristne» nestekjærligheten gjelder ikke for fattigfolk slik som alenemødre, arbeidsledige, syke gamle som trenger sykehjemsplass og lignende. Vi trenger folk som Korbyn her i landet også. Vi trenger folk som setter mennesket først!

  2. Hva ligger i setningen: Mange av tilleggskostnadene er unndratt offentlighet ?
    Er det feks snakk om bygging av rakettskjold og/eller utskytningsrampe for atomraketter rettet mot Russland?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.