Saudi-Arabia – halen som logrer med hunden

0

Under valgkampen i 2016 fordømte Donald Trump Saudi-Arabia. Han sa blant annet: «Who blew up the World Trade Center? It wasn’t the Iraqis, it was Saudi — take a look at Saudi Arabia, open the documents.» I boka «Time to Get Tough» i 2011 fordømte han Saudi-Arabia som «verdens største sponsor av terrorisme».

Han latterliggjorde også Barack Obama (med rette) for hans servilitet overfor kongehuset i Riyadh. Men da Saudi-Arabia ga ham en våpenkontrakt på 110 milliarder dollar og en handelsavtale på 250 milliarder, snudde han trill rundt. Han bøyde seg eller neide for terrorkongen og tok imot sin æresmedalje og ga full støtte til terrorsponsorene.

Begivenheten i Riyadh var liksom et toppmøte av mange muslimske land. Men det var ikke noe virkelig toppmøte, ingen dagsorden, ingen dokumenter, ingen diskusjon, bare ledere som var hentet inn for å gjøre inntrykk på Trump og kaste glans over kongen.

Nesten umiddelbart etterpå iverksatte Saudi-Arabia blokaden og konflikten med Qatar, og fikk full støtte fra Trump. Så seint som 21. mai hadde Trump erklært at «vårt forhold til Qatar er ekstremt bra», og han hadde skrytt av at partene diskuterte en avtale om at USA skulle selge «lots of beautiful military equipment» til Qatar.

Saudi-Arabia og deres allierte mot Qatar beskylder landet for å støtte terrorisme, og det er jo sant. Akkurat som Saudi-Arabia støtter de terrorisme i stor stil.

I 2014 skrev Hillary Clintons nære medarbeider John Pedesta til sin sjef: «the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL and other radical Sunni groups in the region.»

Dette er vel kjent for alle som ikke er totalt hjernevasket av main stream media. Men det forhindret ikke Trump i å love Qatar massevis av «vakkert militært utstyr» – inntil Saudi-Arabia valgte blokade. Da snudde han trill rundt. Da tok han æren for konflikten med Qatar.

Problemet er at USA har satset stort på Qatar som hovedbase for US Central Command. Pentagon bekymrer seg nå stort over hva dette vil bety, og prøver å få presidenten tilbake på sporet. En artikkel i det Pentagoninspirerte nettstedet War on the Rocks (WOTR) handler om dette.

Der kommer det også fram at det ikke bare var Saudi-Arabia som presset fram en konflikt med Qatar. Det gjorde også den svært Israelvennlige tenketanken Foundation for the Defense of Democracy. De holdt en konferanse 23. mai 2017, altså to dager etter Trumps løfte om «vakre» våpen til Qatar, der de fikk tidligere forsvarsminister Robert Gates til å si at USA burde vurdere å flytte basen sin fra Qatar. Dette peker i retning av at det er ikke bare Saudi-Arabia, men også deres uoffisielle allierte Israel, som har presset fram et linjeskifte i Det hvite hus.

Al-Udeid-basen i Qatar er ifølge WOTR den største oversjøiske basen USA har med to rullebaner som kan ta ned alt hva USA har av flytyper. Det er store våpenlagre og er et framskutt hovedkvarter for USAs Special Operations. Å miste den vil ikke bare være kostbart for USA, det vil også svekke USAs strategiske posisjon i regionen. Magasinet Foreign Policy skriver da også at «Trump-administrasjonen prøver å redde USAs forbindelser i Gulfen fra Trump».

Det er altså verken USAs interesser eller USAs initiativ som har presset fram konflikten med Qatar. Det er igjen et eksempel på at halen logrer med hunden. Israel og Saudi-Arabia ser konflikten med Qatar som et ledd i en militær opptrapping mot Iran, og de ønsker å ha USA med seg i en krig mot Iran.

Forrige artikkelKari Jaquesson forteller om sitt besøk i Syria
Neste artikkelKampflybasen på Ørland blir enda et gigantisk pengesluk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).