Det endelige ranet av den norske oljeformuen?

0

Gjedrem-utvalget foreslår at Oljefondet bør ledes som et eget selskap – utenfor Norges Bank. Dette skriver NRK.

Sentralbanklovutvalget anbefaler at Statens pensjonsfond utland (SPU) forvaltes av et eget særlovselskap utenfor Norges Bank, heter det i ei pressemelding fra utvalget.

Dersom fondet blir et særlovselskap flyttes det ett skritt vekk fra statens kontroll. Postbanken BA var et særlovselskap, men er nå en del av DNB.

Andre særlovselskaper er Norsk Tipping AS, AS Vinmonopolet, Folketrygdfondet og Innovasjon Norge. Oljefondet kaller seg som kjent Statens pensjonsfond utland, men det er mer enn tvilsomt om det kommer til å bli en garantist for framtidige pensjoner i Norge.

Oljefondet er verdens største uavhengige investeringsfond og eier 1,5% av verdens aksjekapital.

Oljefondet er største eier i Nestlé, som er et av de selskapene som driver mest aggressivt for privatisering av vann over hele verden. (Les mer her.)

Fondet er nest største eier i investeringsfondet BlackRock, som kontrollerer en kapital som er større en Tysklands BNP. (Les mer her.)

Fondet har etiske regler mot investering i visse typer selskaper, blant annet innen våpenindustri. Dette løses elegant ved at fondet investerer i de selskapene som eier våpenindustrien. BlackRock, der Fondet eier over 7% av aksjene, er en av de største eierne i våpenprodusenten Raytheon, som igjen er en av de største profitørene på USAs våpenavtale med Saudi-Arabia.

Fondet er en av de store eierne i Monsanto, som med sine plantegifter og sine genmanipulerte frø er en aggressiv agrobusiness.

Det må ikke oppfattes slik at Fondet kontrollerer disse selskapene. Det som har skjedd er at Oljefondet er blitt en del av global finanskapital og at Norge er en viktig kapitalkilde for Wall Street. På denne måten er Norge blitt mye mer integrert i USA imperialistiske system. Dersom Fondet også blir et særselskap vil denne rollen styrkes ytterligere. Vil ranet av oljeformuen da være fullført?

 

Se også dette intervjuet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.