Kaoset i det offentlige rommet er et klassespørsmål

0

– Kaoset i Dalatrafik drabbar ingen rik, skriver lederskribent Anna Dahlberg i Expressen. Hun fortsetter:

Stök (kaos, uorden) i det offentliga rummet är ytterst en klassfråga. De som har råd kan oftast välja bort skränet, hoten och våldet. Därför borde även vänstern ta den sociala oron på allvar.
Det är lätt att tro att stökiga ungdomsgäng mest är ett storstadsproblem. Situationen inom Dalatrafiken talar ett annat språk. Under senare år har situationen på bussarna i framför allt Borlänge urartat fullständigt.
Det har kastats sten, ägg och tomflaskor mot bussar. Vid ett tillfälle stormades en buss av ett 20-tal ungdomar som knackade sönder rutor inifrån.
Inne på bussarna råder inte sällan tumult. Nödkranar vrids om så att bussen inte kan köra vidare. Ungdomar tjuvplingar, bråkar, skriker och vägrar betala biljett. Flera gånger har högstadietjejer blivit omringade av killgäng och fått utstå tafsande och förolämpningar.
Busschaufförer har kallats «hora», blivit hotade och rånade med kniv.

Anna Dahlberg er en av Sveriges mest kjente og profilerte journalister. Hun beskriver situasjoner som rammer vanlige folk, bussjåfører og busspassasjerer. Dette er en hverdag som er milevidt fra de rike og mektige og de som bestemmer hva det skal snakkes om i svensk offentlighet. Og kaoset finnes mange steder.

Det finns oroande tecken på att den sociala oron ökar i många offentliga miljöer. Hot och våld mot lärare ökar stort, enligt Arbetsmiljöverket. Inom vården rör det sig om en 40-procentig ökning av hotfulla händelser under senare år, vilket har fått sjukhus att anlita ordningsvakter och låsa dörrar på akuten. Andra miljöer som drabbas av social oro är bibliotek, resecentrum och köpcentrum. I Borlänge plågas även köpcentret Kupolen av stökiga och våldsamma ungdomsgäng som sprider rädsla.

Dette er forhold som størsteparten av den svenske venstresida vender det blinde øyet til, eller i verste fall benekter. Det er svært alvorlig, for som Anna Dahlberg skriver: Det finnes ikke noe progressivt ved å la kaoset på biblioteker, kjøpesentra eller busser få fortsette. Dette er et klassespørsmål, skriver hun, og det har hun rett i. Det er ikke overklassen som rammes av dette. Det er vanlige arbeidsfolk. Kan det være så fordømt vanskelig å forstå det?

Forrige artikkelNoam Chomsky: – USA er IKKE et demokrati
Neste artikkelJa, det står i EØS-avtalen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).