Noam Chomsky: – USA er IKKE et demokrati

9

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Nei det stemmer det. Les Konstitusjonen. Det har aldri vært et demokrati, og aldriv vært ment som et demokrati.
  Det er et føderativ republikk.

  • Aarebrot sjokkerer meg når han sier at USA grunnlov var etablert for å forhindre noen å bli diktator.
   Men presidentembetets i USA er en valgt diktator. Embetet utgjør landets føderale utøvende myndighet og innehaveren er både statssjef, regjeringssjef og øverstkommanderende for de væpnede styrker. Den offisielle embetstittelen i grunnloven er President of the United States (forkortes iblant POTUS). I alt har 43 forskjellige personer vært USAs president. https://no.wikipedia.org/wiki/USAs_president

 2. Ironien er at amerikanske born vert oppseda til å røyste på kvarandre i alt mogleg frå dei er små, om det så er «prom queen» eller andre slike ting, men den typen demokratisk oppsedig kokar ned til reine tevlingar om popularitet. Dei skil altså ikkje mellom sakleg debatt og meiningsmåling.

 3. «Respectfully Quoted: A Dictionary of Quotations. 1989.

  NUMBER: 1593
  AUTHOR: Benjamin Franklin (1706–90)
  QUOTATION: “Well, Doctor, what have we got—a Republic or a Monarchy?”

  “A Republic, if you can keep it.”
  ATTRIBUTION: The response is attributed to BENJAMIN FRANKLIN—at the close of the Constitutional Convention of 1787, when queried as he left Independence Hall on the final day of deliberation—in the notes of Dr. James McHenry, one of Maryland’s delegates to the Convention.

  McHenry’s notes were first published in The American Historical Review, vol. 11, 1906, and the anecdote on p. 618 reads: “A lady asked Dr. Franklin Well Doctor what have we got a republic or a monarchy. A republic replied the Doctor if you can keep it.” When McHenry’s notes were included in The Records of the Federal Convention of 1787, ed. Max Farrand, vol. 3, appendix A, p. 85 (1911, reprinted 1934), a footnote stated that the date this anecdote was written is uncertain.»

 4. Dette blir stadfesta av den ekstremt låge deltakinga ved amerikanske val – noen ganger kan den komme under 50%. For å kunne tale om «demokrati» forutsettes det at flertalet av folket viser interesse ved å ta del i den politiske prosessen gjennom val. Ved valet i Iran nylig var oppslutninga over 70%. Likevel har USA (og Norge) utropt landet til verstingen blant diktatura i Midt-Østen og med det som et mulig angrepsmål – både militært og gjennom økonomiske sanksjoner. (På den andre sida blir «demokratiet» Saudi-Arabia utnemnt til hovedsamarbeidsland).

 5. There is only one party in the United States, the Property Party … and it has two right wings: Republican and Democrat. Republicans are a bit stupider, more rigid, more doctrinaire in their laissez-faire capitalism than the Democrats, who are cuter, prettier, a bit more corrupt – until recently … and more willing than the Republicans to make small adjustments when the poor, the black, the anti-imperialists get out of hand. But, essentially, there is no difference between the two parties. -Gore Vidal (engelsk Wikipedia)

 6. USA er et demokrati for de rike og undertrykkelse av de ikke-rike! Oppgaven er å snu dette rundt slik at man får demokrati for de ikke-rike og en effektiv stopper av de rikes forsøk på å hindre en slik omveltning. Epoken dette foregår under er kapitalismens forvandling til sosialisme!

 7. Vel, det amerikanske folket valgte Trump denne gangen, og trosset vel egentlig til en viss grad påvirkningen de ble utsatt for. Mange lengter tilbake til Obama og Bush uten å kunne få oppfylt det ønsket. Vi får ta oss sammen og face problemene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.