Jonas Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang

0
Jonas Gahr Støre på LO-kongressen der han formante LO om å støtte EØS.

Jonas Gahr Støre vil ikke som statsminister kreve fjerning av bestemmelsene i EØS-avtalen om at EUs lover skal ha forrang i konflikt med norske regler eller internasjonale avtaler Norge har inngått. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa skriver videre:

– Nei. Jeg vil ikke reforhandle disse bestemmelsene i EØS-avtalen.

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål fra ABC Nyheter om han vil reforhandle EØS-avtalens bestemmelser om at EØS-reglene har forrang foran norske i tilfelle konflikt.

Det kom fram på en pressekonferanse like etter at han lanserte et nytt grep i den opphetede debatten i LO om sosial dumping kan forhindres innenfor EØS-avtalen.

Arbeiderpartiets leder har sammen med LO-ledelsen lagt opp til en taktikk som skal legge lokk på diskusjonen om EØS i LO. De har forsøkt å gi inntrykk av å komme opposisjonen i møte ved å gå inn for at «sentrale ILO-konvensjoner» skal tas inn i den norske menneskerettsloven. ILO er FNs arbeidslivsorganisasjon.

Støres svar på pressekonferansen viser at med ham som statsminister vil Norge fortsatt underkaste seg lover som er i konflikt med norske regler. De fagorganiserte burde kjenne igjen dette taktiske spillet fra før.

På LO-kongressen i 2013 var faren for flertall mot EØS så overhengende, at daværende leder Arve Bakke i Fellesforbundet fant på et kompromiss:

– Dersom noen vil påberope seg at et nytt EU-direktiv er i strid med norske lovbestemmelser som bygger på ILOs kjernekonvensjoner om arbeidsliv og menneskerettigheter, da må vi slå fast at disse lovene har forrang framfor EØS-avtalen, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke til ABC Nyheter om løsningen.

Sånn ble det naturligvis ikke. Og slik vil det heller ikke bli med Støre. EØS vil ha forrang og de fagorganiserte vil bli taperne.

Det er allerede klart hva EØS-avtalen fører til for norsk næringsliv og norsk fagbevegelse. Gjennom den er det skapt et arbeidsmarked i Norge som fullstendig undergraver fagbevegelsen og alle hardt tilkjempede faglige rettigheter. Dette er vist med all ønskelig tydelighet i en rapport fra Rørleggernes fagforening, Oslo Bygningsarbeiderforening, Tømrer- og byggfagforeninga og Elektromontørenes forening. Den viser blant annet at:

 

  • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
  • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
  • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
  • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
  • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.

Med Jonas Gahr Støres klare svar på pressekonferansen vet vi nå at «venstresidas» statsministerkandidat vil fortsette denne politikken. Det er jo en grei avklaring for dem som måtte være i tvil om dette.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.