Jonas Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang

5
Jonas Gahr Støre på LO-kongressen der han formante LO om å støtte EØS.

Jonas Gahr Støre vil ikke som statsminister kreve fjerning av bestemmelsene i EØS-avtalen om at EUs lover skal ha forrang i konflikt med norske regler eller internasjonale avtaler Norge har inngått. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa skriver videre:

– Nei. Jeg vil ikke reforhandle disse bestemmelsene i EØS-avtalen.

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål fra ABC Nyheter om han vil reforhandle EØS-avtalens bestemmelser om at EØS-reglene har forrang foran norske i tilfelle konflikt.

Det kom fram på en pressekonferanse like etter at han lanserte et nytt grep i den opphetede debatten i LO om sosial dumping kan forhindres innenfor EØS-avtalen.

Arbeiderpartiets leder har sammen med LO-ledelsen lagt opp til en taktikk som skal legge lokk på diskusjonen om EØS i LO. De har forsøkt å gi inntrykk av å komme opposisjonen i møte ved å gå inn for at «sentrale ILO-konvensjoner» skal tas inn i den norske menneskerettsloven. ILO er FNs arbeidslivsorganisasjon.

Støres svar på pressekonferansen viser at med ham som statsminister vil Norge fortsatt underkaste seg lover som er i konflikt med norske regler. De fagorganiserte burde kjenne igjen dette taktiske spillet fra før.

På LO-kongressen i 2013 var faren for flertall mot EØS så overhengende, at daværende leder Arve Bakke i Fellesforbundet fant på et kompromiss:

– Dersom noen vil påberope seg at et nytt EU-direktiv er i strid med norske lovbestemmelser som bygger på ILOs kjernekonvensjoner om arbeidsliv og menneskerettigheter, da må vi slå fast at disse lovene har forrang framfor EØS-avtalen, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke til ABC Nyheter om løsningen.

Sånn ble det naturligvis ikke. Og slik vil det heller ikke bli med Støre. EØS vil ha forrang og de fagorganiserte vil bli taperne.

Det er allerede klart hva EØS-avtalen fører til for norsk næringsliv og norsk fagbevegelse. Gjennom den er det skapt et arbeidsmarked i Norge som fullstendig undergraver fagbevegelsen og alle hardt tilkjempede faglige rettigheter. Dette er vist med all ønskelig tydelighet i en rapport fra Rørleggernes fagforening, Oslo Bygningsarbeiderforening, Tømrer- og byggfagforeninga og Elektromontørenes forening. Den viser blant annet at:

 

 • Innleie på byggeplassene til de tariffbundne hovedentreprenørene er fordoblet fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017.
 • Nesten fire av ti arbeidstakere på byggeplassene i Osloregionen er innleide.
 • Mange av aktørene er ikke registrerte medlemmer av NHO. Dette betyr at tallet på økningen er større enn det NHOs statistikker viser.
 • 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak.
 • Av all innleie fra bemanningsforetak vi har registrert, er 85 prosent ulovlig.

Med Jonas Gahr Støres klare svar på pressekonferansen vet vi nå at «venstresidas» statsministerkandidat vil fortsette denne politikken. Det er jo en grei avklaring for dem som måtte være i tvil om dette.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Politikernes diktatur går videre. Alltid klarer de å legge lokk på en debatt om EØS-avtalen, og lyser av kynisme idet de vet inderlig godt at den er totalt udemokratisk. Men også mange i næringslivet må jo ha innvendinger. Men «politiker» Støre var arkitekten bak avtalen, som embedsmann. SP og SV er mostandere, men ikke i en regjering. Akkurat som de legger lokk på noen som helst debatt om NATO og krigsforbrytelsene som den forrige regjeringen beviselig gjorde seg skyldig i. det gikk en historie om at to stortingsrepresentanter i KRF i 1992 sa nei til avtalen, men de fikk på pukkelen av Kjell Magne Bondevik. Vi velgere har ingenting vi skal ha sagt. Ordet direktiv i seg selv minner mest av alt om ordbruk i Hitlers Tyskland.

 2. Man skal huske på at det vil ta tid å fremforhandle en ny avtale med EU hvis befolkningen i Norge skulle si nei til EØS (og spørsmålet om EØS må legges fram til folkeavstemning og man må også klare å oppnå flertall i befolkningen for et slikt nei). Hvis Arbeiderpartiet skulle si nei til EØS før valget vil store deler av de såkalte lilla-velgerne stemme på Høyre fremfor på Ap og man kan da si farvel til regjeringskifte i år. Ap er hele tiden nødt til å ta hensyn til disse lilla-velgerne i mange ulike spørsmål.

  På kort sikt høres det ut som om det uansett er veldig viktig å få på plass flest mulig andre kraftfulle tiltak mot sosial dumping. Det vil ta flere år å komme seg ut av EØS.

  Pga oljeprisfallet og pga dagens stagnasjon/krise i EU, så må man regne med at problemene med sosial dumping vil kunne bli intensivert.

  Norge er også medlem av WTO/Gats og denne avtalen åpner opp for innleie av arbeidskraft fra utlandet. Spesielt gjelder dette for IT-bransjen og det ser ut som det er fritt fram så lenge utenlandske arbeidere har fått arbeidskontrakt med et norsk firma. Trolig åpner WTO/Gats også opp for innleie av bygningsarbeidere fra andre land (Tyrkia, India…). Jeg kjenner ikke nok til dette i detalj bortsett fra det som vedrører IT-bransjen. Mulig at et nei til EØS vil gjøre at det vil bli enklere å få kontroll med innleie også via WTO/Gats, men det spørs om dette er mulig så lenge Norge er medlem av WTO.

  Norge er en del av globaliseringen og vi er vel egentlig bundet på hender og føtter. Så lenge oljeprisen var høy så var skadevirkningene mer moderate men tiltakende. Synd at Frankrike ikke kunne ha gått foran (med Mélenchon) og brøytet vei.

 3. Det står i EØS-avtalen at når EØS ikkje lenger gjeld, tek handelsavtalen som vart inngått i 1973, til å gjelde. Noreg treng såleis ikkje nokon ny avtale med EU. Handelsavtalen gjeld momentant.

  Dette er eit poeng EU/EØS tilhengarane aldri nemner. Sjå Anders M. Andersen sitt debattinnlegg om dette i dagens Klassekampen.

 4. […] Det er likevel ikke hos politi og arbeistilsyn hovedansvaret ligger. Ansvaret for at vi har fått et mer og mer kriminelt arbeidsliv ligger hos de politiske myndighetene. Det ligger hos Gro Harlem Brundtland, som kuppet Norge inn i EØS, det ligger hos Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Rett før vi fikk se dokumentaren, hadde Støre sagt på sin pressekonferanse at han også i framtida vil la EØS ha forrang i norsk arbeidsliv. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.