Tyrkia raser mot USAs planer om å ruste opp de kurdiske styrkene i Syria

0

USA vil starte leveranse av mer avanserte og tyngre våpen til sine kurdiske allierte. Dette ble klart da president Donald Trump ga klarsignal til forsvarsdepartementet i USA for en plan som tar sikte på å ruste opp de kurdiske YPG-styrkene for angivelig å «kjempe mot den islamske staten».

Dana W. White som er talsperson for Pentagon at en slik opprustning er «nødvendig for å sikre en erobring av Raqqa i nær framtid».

USA har lenge vært alliert med kurdiske YPG, men vil nå altså sørge for at disse styrkene og deres paraplyorganisasjon Syrian Democratic Forces (SDF) får en større militær slagkraft.

Dette skaper ingen begeistring i Ankara. Heller tvert om. Statsminister Binali Yildirim sa i en uttalelse at et slikt vedtak «helt sikkert vil ha negative konsekvenser for USA».

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa at «ethvert våpen disse gruppene får, er en trussel mot Tyrkia». Han understreket at Tyrkia ser på YPG som en forlengelse av PKK og at begge to er terrororganisasjoner.

Military Times antyder at de nye våpnene kan dreie seg om antipanservåpen som TOW eller AT-4, uten at Pentagon vil bekrefte dette.

USAs forsvarsminister Jim «Mad dog» Mattis forsikret om at USA vil samarbeide nært med Tyrkia om å sikre landets sørgrenser. Det er neppe egnet til å redusere forbannelsen i Ankara.

USAs tidligere ambassadør i Ankara, James Jeffrey, sier at vedtaket er feil fordi det kan føre til at Tyrkia nekter USA å bruke Incirlikbasen, og at «det er vanskelig å forestille seg en framgangsrik kampanje mot ISIS uten våre baser i Tyrkia».

Tidligere har Pentagon gjort det klart at USA også ønsker å sende flere egne styrker til Irak og det nordlige Syria «for å bekjempe IS». Dette handler fortsatt om å dele opp Syria og skape en korridor fra Mosul i Irak via Raqqa i Syria til Tyrkia. Dette handler både om olje og om kampen mot Iran.

Men Tyrkia ser det som en plan for å skape et Kurdistan som vil legge ytterligere press på de kurdiske områdene øst i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdoğan sier at han «håper at USA vil reversere sitt vedtak». Erdoğan skal møte president Trump 16. mai 2017, og dette blir utvilsomt et hovedtema på møtet. Erdoğan er også forbannet på USA etter at han har sett bilder av amerikanske tropper som har deltatt i en begravelse for YPG-soldater rett sør for Tyrkias grense.

«Vi kan komme til å alå til mot YPG når som helst, uten å gi ne forhåndsvarsel,» sa den tyrkiske presidenten.

Det er liten grunn til å tro at den tyrkiske presidenten vil få annet enn symbolske konsesjoner fra Trump. Og Tyrkias forsvarsminister Fikri Isik betegner situasjonen som «en krise mellom to NATO-allierte». Den krisa kommer åpenbart til å fortsette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJonas Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang
Neste artikkelDen universelle lærdommen fra Øst-Timor
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).