Tyrkia raser mot USAs planer om å ruste opp de kurdiske styrkene i Syria

3

USA vil starte leveranse av mer avanserte og tyngre våpen til sine kurdiske allierte. Dette ble klart da president Donald Trump ga klarsignal til forsvarsdepartementet i USA for en plan som tar sikte på å ruste opp de kurdiske YPG-styrkene for angivelig å «kjempe mot den islamske staten».

Dana W. White som er talsperson for Pentagon at en slik opprustning er «nødvendig for å sikre en erobring av Raqqa i nær framtid».

USA har lenge vært alliert med kurdiske YPG, men vil nå altså sørge for at disse styrkene og deres paraplyorganisasjon Syrian Democratic Forces (SDF) får en større militær slagkraft.

Dette skaper ingen begeistring i Ankara. Heller tvert om. Statsminister Binali Yildirim sa i en uttalelse at et slikt vedtak «helt sikkert vil ha negative konsekvenser for USA».

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa at «ethvert våpen disse gruppene får, er en trussel mot Tyrkia». Han understreket at Tyrkia ser på YPG som en forlengelse av PKK og at begge to er terrororganisasjoner.

Military Times antyder at de nye våpnene kan dreie seg om antipanservåpen som TOW eller AT-4, uten at Pentagon vil bekrefte dette.

USAs forsvarsminister Jim «Mad dog» Mattis forsikret om at USA vil samarbeide nært med Tyrkia om å sikre landets sørgrenser. Det er neppe egnet til å redusere forbannelsen i Ankara.

USAs tidligere ambassadør i Ankara, James Jeffrey, sier at vedtaket er feil fordi det kan føre til at Tyrkia nekter USA å bruke Incirlikbasen, og at «det er vanskelig å forestille seg en framgangsrik kampanje mot ISIS uten våre baser i Tyrkia».

Tidligere har Pentagon gjort det klart at USA også ønsker å sende flere egne styrker til Irak og det nordlige Syria «for å bekjempe IS». Dette handler fortsatt om å dele opp Syria og skape en korridor fra Mosul i Irak via Raqqa i Syria til Tyrkia. Dette handler både om olje og om kampen mot Iran.

Men Tyrkia ser det som en plan for å skape et Kurdistan som vil legge ytterligere press på de kurdiske områdene øst i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdoğan sier at han «håper at USA vil reversere sitt vedtak». Erdoğan skal møte president Trump 16. mai 2017, og dette blir utvilsomt et hovedtema på møtet. Erdoğan er også forbannet på USA etter at han har sett bilder av amerikanske tropper som har deltatt i en begravelse for YPG-soldater rett sør for Tyrkias grense.

«Vi kan komme til å alå til mot YPG når som helst, uten å gi ne forhåndsvarsel,» sa den tyrkiske presidenten.

Det er liten grunn til å tro at den tyrkiske presidenten vil få annet enn symbolske konsesjoner fra Trump. Og Tyrkias forsvarsminister Fikri Isik betegner situasjonen som «en krise mellom to NATO-allierte». Den krisa kommer åpenbart til å fortsette.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Tyrkia har valgt russiske luft-forsvars raketter. Dette skal etter det jeg forstår skyve NATOs rakettforsvar lengre vest. Jeg vil tro at det Tyrkia i realiteten er alliert med Russland og Kina nå, og at USA ikke lenger har så mye å tape på å gjøre tyrkerne sinte. Incerlik-basen vil bli flyttet til Raqqa når kurderne har kastet IS ut derfra. Deling av Syria er etter min mening langt bedre enn planen til Obama om å la jihadistene styrte Assad.

    Hvis jeg har rett i at Tyrkia blir en alliert med Russland vil så vidt jeg forstår Europas største og nest største hær være på den andre siden.

  2. USA har visstnok planer om å ruste opp basen i Norge også. Dette er noe jeg ante ville skje.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.