Hva skjulte seg i Øst Aleppo?

11
Ruiner i Aleppo (Foto: Jaquesson)
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen

En gruppe mediefolk og skribenter fra hele verden, deriblant 5 fra Norge, reiste til Syria i april i år. Bakgrunnen var å få en oversikt over hvordan livet til syrere er etter 6 år med krig, samt å besøke Øst-Aleppo. Bydelen ble befridd av den syriske hæren og allierte i desember 2016.

Øst Aleppo har vært beleiret av terrorgrupper i 5 år

Øst-Aleppo har vært lukket for utenverden i 5 år. Ingen har kunnet komme inn i bydelen uten i samarbeid med Al-Nusra som hadde full kontroll over området.

Tross dette har Vesten allikevel uttalt seg skråsikkert om forholdene i Øst-Aleppo. Humanitære hjelpeorganisasjoner og Jan Egeland, som er FNs ansvarlige for den syriske sivilbefolkningen, har kommet med historier som etter Egelands utsagn, grenser til krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

«Sykehuset»

Norsk Folkehjelp, Norwac, Flyktningehjelpen, Leger uten grenser, Redd Barna har alle operert i Øst Aleppo, men ingen av dem har selv oppholdt seg der.

De har vurdert det som for farlig å være i Øst-Aleppo. De har brukt ‘lokale samarbeidspartnere’, ‘sivilsamfunnsgrupper’ der. Disse er brukt til å få penger og ulike former for hjelp inn i Øst Aleppo og informasjon ut.

Mediene i Vesten har forholdt seg til informasjon fra disse NGO’ene og White Helmets som eneste nyhetskilde.

Vi bodde i Vest-Aleppo i en gate med yrende liv. Livet gikk tilsynelatende normalt.

På veg gjennom Øst-Aleppo passerte vi ruinhaug på ruinhaug av det som engang var bolighus. Det hele fortonte seg som kulissene til en skrekkfilm.

Ruiner i Aleppo (Foto: Jaquesson)

Soldater holder vakt ved inngangen til deler av Øst-Aleppo for å sikre at den ikke utsettes for nye terrorangrep. Vi hørte lyder fra kamper ikke langt unna.

Innenfor  kontrollposten ble vi vist 2 ‘sykehus’. Vi fikk høre gjennom politikere, mediene i måneder før bydelen ble befridd, at det “siste” av alt var bombet.

Offisielt skulle det være 3 offentlige og 15 private sykehus i Øst Aleppo. Ingen av disse ble brukt som sykehus. Ingen var bombet. Sykehusene fungerte som felles hovedkvarter for Al-Nusra, White Helmets og humanitære organisasjoner’.

Torturkamre og fengsler

‘Sykehusene’ ble brukt som torturkamre, kvinnefengsler i mørke kjellere og shariadomstoler. Vi fant svarte vester som vaktene gikk med som viste hvilken shariakomité de tilhørte. Disse hadde autorisasjon til å straffe kvinner om de ikke fulgte Sharialovene. Straffen kunne være å bli dømt  til fengslet i mørk kjeller med celler ikke større enn bur. – Vi fant torturredskaper. En av sharialovene forbød barn å gå på skolen, kun på koranskole i moskeene.

Vi fant mengder med medisinsk utstyr – lagre med sprøyter, kanyler, tabletter, avanserte medisinsk utstyr. Vi fant medisinsk utstyr hvor det sto ”Made in Norway”. Vi fant utstyr med påskriften NATO. Dette skulle brukes ‘før’ et kjemisk angrep. Man måtte altså vite på forhånd når et kjemisk angrep kom. Vi fant store lagre med våpen nok til å drive krig i flere år.

Humanitære organisasjoner holdt til i samme hovedkvarter som Al- Nusra. Logoene til partnerorganisasjonene til Norwac, Syrian-American Medical Assosiation (SAMS) og Union of Syrian Relief (UOSSM), Store posters fra Shafak, en organisasjon alle norske NGO’er bruker var klistret opp på samme veggene som Al-Qaida og Al Nusra hadde sine oppslag, Sharialover, effekter brukt av White Helmets.

Vi fant bevis for at Norwac, Norsk Folkehjelp, Leger uten grenser, Flyktningehjelpen, Redd Barna har samarbeidet direkte med Al-Nusra.

Overnevte NGO’er har ikke villet opplyse hvem de samarbeider med i Øst-Aleppo med begrunnelsen at de  beskytter disse. Spørsmålet blir da hvem har beskyttet “disse”?

Når det har kommet rop fra ‘lokalansatte’ om mer mat og medisiner er det i realiteten Al- Nusra som ‘roper’. Disse hjelpeorganisasjonene og regjeringene i Vesten må ha trodd at Øst Aleppo ikke ville bli befridd.  Hadde de trodd det ville de nok ha skjult virksomheten bedre.

Al-Nusra står på terrorlisten til USA

Øyenvitner forteller at  de som trengte hjelp, men ikke var i familie med eller en del av Al-Nusra, ble mishandlet eller drept. Det samme ble de som forsøkte å rømme.

Alle som har operert i Øst-Aleppo må ha visst hvilken rolle Al- Nusra og White Helmets har, også de såkalte humanitære organisasjoner.

Da Øst-Aleppo ble befridd i desember i fjor oppholdt det seg 130 000 mennesker der, av dem 30 000 terrorister og familiene deres, ikke 300 000 sivile som Egeland hevdet. Han sa at tallene fikk han av “sikre” kilder i Øst-Aleppo. Kilder han hadde stolt på i 4 år.

Det var kun en ‘sikker’ kilde i Øst Aleppo og det var Al-Nusra. Disse 30 000 terrorister dro til Idlib. White Helmets,  Norwac, Norsk Folkehjelp, Leger uten Grenser, Redd Barna slo følge med dem. De ble ikke igjen for å hjelpe sivilbefolkningen de hevdet ble utsatt for krigsforbrytelser og trengte øyeblikkelig hjelp.

I Idlib forsetter de samme hjelpeorganisasjonene samarbeidet med Al-Nusra .

Norge har i perioden 2011–2015  bevilget 3-5 milliarder kroner til Syria. 1.4 milliarder  er kanalisert gjennom overnevnte organisasjoner.

Hva og til hvem har disse pengene gått? Ikke kan man bruke dollar i Syria. Ikke kan man veksle dollar til syriske pund. Hvordan kom pengene inn i Syria og inn i Øst Aleppo? Vi vet at det er funnet tonnevis med våpen i Øst Aleppo. Våpen koster penger.

Det er hevdet at Assad og Russland holdt tilbake nødhjelp til befolkningen i Øst Aleppo. Hvordan kunne da Al-Nusra sitte på disse enorme mengdene med mat og medisiner? Hvordan kom tonnevis av våpen inn?

Det nytter ikke for ‘humanitære hjelpeorganisasjoner i ettertid  å komme med utsagn som at vi “hjelper alle” også terrorister og deres familier. De burde heller ha sagt vi hjelper alle, også de 90% av sivilbefolkningen som oppholder seg i områder beskyttet av den syriske hæren. Der er imidlertid NGO ene fraværende.

Det nytter heller ikke i ettertid å komme og si vi visste ikke vi støttet terrorgrupper. Det er straffbart å støtte terrorgrupper.

 

Eva Thomassen


Redaktørens kommentar: Burde ikke riksrevisor Per-Kristian Foss gjennomføre en granskning av hva de enorme summene som Norge har sendt til Syria egentlig er brukt til, og hvem de til slutt har havnet hos?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. det er velig viktig at det kommer frem alternative stemmer når det gjelder Syria, men jeg tror Eva Thomassens artikkel hadde stått sterkere dersom det hadde være linket til et notat der de faktiske bevisene legges frem og drøftes i forhold til ulike problemstillinger

 2. Hvis skattepengene går til å blidgjøre Trump, er det å regne som god utenrikspolitikk.

  En norsk utenriksminister regnes som mislykket hvis hen (han/hun) ikke blir invitert på kaffe og te i «Det hvite hus».

 3. Takk Eva for glimrende arbeid.

  Du skriver aldri noe du ikke kan stå 100 % for.
  Det må gjøre vondt – svært vondt for tenketanken Atlantic Counsil, Jens Stoltenberg, vår nåværende og tidligere regjering i Norge, NATO-land, MSM-media å få servert fakta. De står der egentlig nakne avkledd alle sammen.
  Like ille som da flotte Kari Jaquesson tok NRK i å publisere feilaktige opplysninger.

  Det er ikke tvil om hvem og hva Norge støtter. Dersom inkompentanse i den norske regjering er så svak at man ikke vet hvem man sender enorme summer til samt driver militær opplæring til, er det på tide å finne seg en annen jobb.

  Redaktørens kommentar er høyst relevant.

 4. Mer billedmateriale, video, lydopptak eller annet som kan la oss andre få del i bevisførselen ifbm. de norske organisasjonenes direkte samarbeid med Al-Nusra hadde vært kjekt her.

  Jeg tviler forsåvidt dessverre ikke på at det stemmer, men dette hadde jo vært en bedre sak å gå mer offensivt på myndigheter og NGO’ene med dersom det ble mer enn påstander og generiske bilder av ruiner i Aleppo.

  Torturkamre, skjulte våpen- og medisinlagre – og innhold med opphavsland både her og der – og skiftgarderobene til Ensemble Al-White Helmets-Nusra er ikke mer enn man kan forvente å finne i et nylig frigitt område som dette, uansett hvordan ting egentlig har foregått. Men skal denne turen deres få større betydning ifbm. å øve noe press noen vei for å få en skikkelig gjennomgang av bruken av norske midler og norske menneskelige ressurser, må det jo dokumenteres bedre enn i form av bare et uhyggelig postkort fra Syria. Dere kan da umulig ha vært rundt i Aleppo og funnet beviser for alt dette (Thomassens eget utsagn) uten å ta et eneste bilde eller få et lyd- eller videointervju med noen med førstehåndserfaringer fra beleiringen.

  Eller skal vi forstå det slik at dere var på «guidet» tur med en part i konflikten og ikke fikk lov å ta bilder av bevisene dere fant?

  Jeg bare spør, for det er såpass betent og ikke så lite skandaløst fra et sivilt/ sivilisert norsk synspunkt alt sammen, så når noen kommer og sier de endelig har bevisene som skal brukes for å få kastet litt lys over virkeligheten med alle aktører på scenen, blir man litt skuffet hvis det viser seg å koke ned til udokumenterte påstander om det samme vi allerede mener å vite fra før. Disse folka vil jo forsvare seg med alle midler, og hvis det ikke finnes mer enn kritiske røster uten konkrete bevis er det ikke engang en sak.

  • Jeg skjønner hva du mener. Men, bare det å komme inn i disse områdene i Syria krever sitt.
   Hva forventer du at Eva med flere skal kunne klare ?
   Torturkamre, skjulte våpen- og medisinlagre etc er kommet frem dersom du googler Eva Karene Bartlett og Vanessa Beeley.

   Jeg har selv blitt kjent med en som kan bekrefte mye av dette. Vedkommende ønsker av egen samt familiens sikkerhet å være anonym – om enn så lenge. Selv oppholder han seg ikke p.t. i Syria.
   Du nevner Ensemble Al-White Helmets-Nusra. Om du googler de personer jeg snakker om vil du finne mye.

   Det er vel mer enn innlysende at disse Hvite Hjelmene visste at det ikke var snakk om saringass eller klorgass da de løp ut i gatene ubeskyttet for noen uker siden. De glemte imidlertid IKKE å ta med seg kamera etc. for å forevige deres heltemot. Man kan bli mer enn kvalm og uvel av mindre.

   Dersom du vil ha » dokumenterte påstander » er det bare å lene seg tilbake i stolen og slå på NRK.

   • Hvis du leser hva jeg skriver, ser du at jeg vet at man finner torturkamre, våpen og medisiner når man gjenerobrer Aleppo, og at jeg mener dette ikke er en nyhet eller overraskende. Jeg anser, i likhet med deg, White Helmets som en gedigen bløff. Og jeg tviler dessverre ikke et sekund på at det Thomassen forteller i alt vesentlig er sant. Det er ikke engang nytt, det heller. Hvis du tror at jeg stoler mest på NRK er du ny her. Vi er på samme lag, Reidun. Men kan det være så innmari umulig å begripe forskjellen på å «vite» og å kunne bevise, slik at det holder i en rettslig kontekst? Det siste er det eneste vi så langt ikke har for mye av, og det virket på Thomassen som om hun mente seg å ha nettopp det. Eller bare en lemfeldig omgang med begrepet «bevis». Du kan umulig tro seriøst at det vil føre noe sted bare å være opprørt og å vite? Hvis man ikke lar følelsene løpe fullstendig av med seg bør det være mulig å innse at vi trenger mer enn det for å kunne drømme om å få noen stilt til ansvar for noe som helst noen gang. Det er bare den usminkede sannhet, Reidun. At jeg ikke forventet noe slikt som tekniske, håndfaste bevis er helt riktig, jeg forventer i grunnen ingenting lenger annet enn det jeg selv besørger. Så at jeg ikke får det nå heller er som forventet. Men da er det bare for artikkelforfatteren, deg, og meg sjæl å stille oss opp sammen i det gamle, maktesløse hylekoret for en ny gjennomgang av repertoiret. Men ikke ert meg med å friste med bevis dere ikke har, vær så snille. Det blir bare en overtydeliggjøring av nevnte maktesløshet.

 5. Det virker ganske opplagt på meg at Eva Thomassen har valgt side. Dette er kun påstander så lenge bevis ikke er lagt frem. Og hvor troverdig er hennes observasjoner fra en guidet tur i regi av Assad Sun Travels?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.