Den islamske staten erobrer by i Filippinene – hvorfor?

33
IS-flagget vaier over Marawi

Det svarte flagget til Den islamske staten vaier over den filippinske byen Marawi på øya Mindanao i det sørlig Filippinene. 70 soldater fra den fillipinske hæren skal ha blitt drept og IS-miltsen skal ha erobret mye militært materiell, inkludert militære kjøretøyer, ammunisjon og våpenlagre.

Det dreier seg om en styrke på om lag 500 jihadister som skal kontrollere mesteparten av byen på tross av en motoffensiv fra den filippinske hæren. Dette melder nyhetsbyrået AMN.

IS-flagget vaier over Marawi

AMN skriver også at dersom ikke president Duterte og den fillipinske hæren raskt vinner tilbake kontrollen over byen, vil IS kunne bruke den som regional hovedstad for å utvide sin virksomhet i Sørøst-Asia. Det skal være indonesiere og malaysiere blant jihadiststyrkene, skriver australske ABC News.

Det dreier seg om ei gruppe som kalles Maute, og som har erklært sin lojalitet til IS, en slags franchise altså. De angriper alle de anser som «vantro», også andre muslimer. De skal også ha stått bak en terrorbombe i president Dutertes hjemby Davao i september 2016.

Marawi ligger på øya Mindanao

Det er kjent at president Duterte har truet med å sparke ut USAs militære styrker fra Filippinene og søke allianse med Russland og Kina. Som en kommentar til dette publiserte den Pentagon-inspirerte nettavisa War on the Rocks en artikkel i oktober 2016 som nærmest truet Duterte med jihadistangrep. Artikkelen hadde den megetsigende tittelen: If Duterte Kicks Out U.S. Special Operators, a Hard Rain’s Gonna Fall.

Forfatteren av artikkelen er en viss Ryan Rockwell, som er kaptein i US Army. Han har blant annet vært stasjonert i Filippinene. Altså ikke top brass, men valgt ut for oppgaven. Og den dommedagsvisjonen han formidler til Duterte er ganske enkelt: Kast ut oss, så får dere trøbbel med IS!

As pressure increases on ISIL in Iraq and Syria, the estimated 100 to 200 Filipino fighters will attempt to return home to help expand the “caliphate.” Given the influx of overseas foreign workers that have “broken travel” while in the Middle East, Philippine security and intelligence organizations are going to have a very challenging time tracking them. Further pressure from the Indonesian government will likely be a catalyst for increased cooperation with regional jihadist groups such as the East Indonesia Mujahideen. Simultaneously, support for ISIL will continue to grow through recruitment tailored toward jihad in the Philippines. The Philippines will see attacks in Manila’s national capital region and other major western tourist spots, such as Palawan. Failure to counter terrorism there will return the world to the time when extremists were able to use the entirety of the Mindanao to plan attacks on a global scale.

The hair-trigger decisions of Duterte only benefit extremists who hope to leverage a resurgence of violence and gain momentum towards more wicked transnational aspirations.

Et drøyt halvt år etterpå har det gått troll i ord, og det må være lov å spørre om Pentagon i det minste indirekte har hatt en finger med i spillet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


33 KOMMENTARER

 1. Timingen er også interessant. Tett på Dutertes besøk i Moskva for samtaler med Putin. Besøket måtte avkortes.

 2. Får de ikke orden på dette kansellerer jeg planene om å bosette meg på Filippinene og arbeide som fotograf der, kjøper jeg meg fullformatskamera vil jeg jo med mine nærmere 2 meter og likbleike hud lyse kidnappingsobjekt på flere mils avstand.

  Sommerens tur får gå sin gang, for de første 10 dagene bestilte vi heldigvis rom på en resort noen hundre meter fra stranda, da her var så mye billigere. Turen til Bohol på 5 dager burde vi kanskje avbestille, men har veldig lite lyst på det. Resorten her er heller ikke typisk strandresort, men ligger over noen klipper, så det kan hjelpe litt. Kjøper uansett med meg en litt større kniv til å ha under hovedputa, og satser på å treine opp muskulaturen de første 10 dagene, før turen til Bohol.

  Takk for informasjon!

  • Morsomt snakk. Mer humor än muskler och vapen är att föredra. Förövrigt undrar jag om Norge någonsin kan bli ett helt genomfotografiskt dokumenterat sted på jorden… så varför dra till Filipinerna… det lurer jag på i denna antropocens tidsepok?

   Hur som helst: Far väl (= god tur = gräv där du står = gå på hyttetur.)

   • Kona er fra Filippinene, men jeg kunne godt tenke meg å bosette meg i Å i Lofoten. Svolvær er ødelagt, men Å ytterst i Lofoten er et fantastisk sted. Utover det har jeg ikke tjangs til å selge et eneste fotografi fra Lofoten, da Skandinavias og verdens beste naturfotografer elsker stedet og overgår meg med en faktor på 10 eller mer. Som Rolf Støa: https://rolfstoa.blogspot.no/2014/09/ukens-lofoten-uke-382014.html

    Ellers morsomt å se hvordan en fotograf som Støa blomstrer på sine eldre dager, han blir jo bare dyktigere og dyktigere for hvert år som legges på alderen. I likhet med primus motor bak bloggen jeg kommenterer på her.

    • Pene bilder. ikke tal om annat… du får pröve å slå ham på konas hjemmebanae, da vel.

  • Bor i Dumaguete, alt som normalt her. Kom nedover som planlagt. Tror nok Steigan konkulderer litt raskt her. I følge personer som bor på Mindanao er situasjonen mer eller mindre helt normal. Dog noe mer scheckpoints. Selv i Malawi skriver de at det er roligere enn på lenge og at Politiet og militære har full kontroll. 70 drepte militære? I følge media under 20 + noen politifolk og securityvakter . Totalt drøye 20 og disse ble drept det første døgnet. PS. er ML i Thailand også. Vært siden Mai 2014. At USA ved støtte til Saudi og Quatar støttet oppstarten av IS har han dog helt rett i.

  • Kniv?? Den bør være jævlig spesiell skal den få noen respekt på Filippinene. Der nede kan du kjøpe deg en hjemmelaget machete for en slikk og ingenting, bladet er minimum 40 cm langt, skarpt som et barberblad og tungt som ei lita øks, og alle har en. Den filippinske IS-soldaten kapper deg glatt ned til en-søtti med den før du har fått sagt gaffel. Hvis du ikke driver med fysisk kamp og krig til daglig, bare glem å leke helt der nede. Det er bare i fantasien at du kommer fra det med skrekken i behold ved hjelp av en kniv under hodeputa. De færreste uten helt spesiell livserfaring er dessuten i stand til å bruke en kniv mot andre mennesker, uansett hvor stor livsfare man måtte stå i. Derfor burde kriger oftere utkjempes av generalene selv, med kniv. Å ligge bak en stein med lasersikte eller å fly flere kilometer over fienden og slippe bomber på dem er langt lettere enn å kjenne hud, kjøtt, bløtdeler og beinvev yte motstand mot knivbladet du besluttsomt vrir rundt og flenger opp buken med. Skjønner? Sats heller på en fredelig ferie på en av de andre øyene enn akkurat Mindanao.

   • Vi skal til Bohol, ikke Mindanao, og som du sier er det igjen en IS-soldat der nå. Han skal være i veldig dårlig forfatning og jaktet av de lokale, da det er utlovd en dusør på ham, død eller levende. Etter 10 dagers hardtrening vil jeg i alle fall ha en fysisk fordel, men mangler som sagt kamptrening. Men har sloss en gang tilbake i ungdomsskolen, og da gikk jeg av med seieren. Uten kniv!

    • Poetic justice/ instant karma dep.

     IS-soldat, først deltatt i forsøk på lokal invasjon og opprettelse av kalifat i et land, med den fremferd som IS er beryktet for, og da antakelig med såpass raust med grusomheter og ydmykelser mot ofrene på historikken at man på ingen måte kan regne med å komme spesielt godt fra det dersom ofrene eller deres pårørende noensinne skulle få muligheten til å slå klørne i en.

     Og så faktisk overlatt til seg selv som eneste gjenlevende/ ikke pågrepne mann fra IS etter et massivt nederlag, skadd og jævlig, og kringsatt av hevnlystne fiender som hater og forakter en dypt og inderlig, dusør utlovet, og det absolutt beste man kan håpe på er å bli skutt fort når de finner en. Odds dårlige.

     Det er han du virkelig ikke vil være.

     En eller annen form for selverkjennelse bør trenge seg på i en slik situasjon, men om man blir spesielt klokere på dette med meningen med livet og sånn er nok heller tvilsomt.

 3. Det var vel også sånn at IMF også måtte ut. Så det er nok på tide med litt demokrati, menneskerettigheter og sånt.

 4. Forresten, nå som det har blitt mer aktuelt å flytte til Italia, er det noen som vet om noen av de 103 historiske bygningene den Italianske staten skal gi bort finnes i Tolfa og omegn? Kunne jeg fått et gratis hotell i Tolfa ville det jo vært helt maks!

  «Truly! Since not everyone is logged in to the roster of programmes gushing from Italy’s bureaucracy, such as it may be, check out this from the website Hyperallergic. Yes, Italy is giving away free castles, villas and other unused historic state-owned properties. The one catch, if you can call it that, is that you have to restore the property and turn it into a hotel, restaurant or other attractive spot for walking and biking enthusiasts.»

  https://architecturehereandthere.com/2017/05/26/free-villas-in-italy/

 5. Tror det er ganske lurt å ikke reise til Filipinene i disse krigs dager. Det er store uroligheter i filipinene nå. Etter snart 9 mnd her i filipinene. Så tenker jeg det er på tide å reise hjem. Hilsen last viking.

  • Takk for gode råd! Men 45000 i flybilletter uten avbestillingsforsikring blir litt tungt å svelge, og dessuten kan det være greit for kona å se landet en siste gang før den Islamske staten setter i gang for alvor. Men skal være på vakt!

  • Min yngste sønn er også viking, og har bodd på Filippinene siden i fjor høst. Nå stakk nyss han til Kina, der han har vært flere lange turer tidligere, og har litt slekt og kontakter. Å få seg jobb i Kina som hvit nordmann er iflg. hans erfaringer veldig lett for tiden, de er bla. ville etter europeere og amerikanere som kan undervise i engelsk, altså voksenopplæring. Han selv fikk jobb på dagen uten å ha hverken formaliteter i orden eller et forberedt opplegg. Jeg begriper ikke hvor han har flaksen og frekkheten fra. 😉 Men det satt langt inne å forlate det tropiske paradiset han hadde funnet seg på Filippinene. En liten, frodig øy i en svær innsjø, som en Edens hage av en annen verden. Og et land med en historie om okkupasjoner og skjebne som basar-premie mellom stormakter i hundrevis av år. Skal de nå få toppet den historien med en IS-epoke? Helvete heller. Vi har bare ventet på dette, men hadde nok håpet at Dutertes ultra-harry stil endelig skulle kunne komme litt til nytte til annet enn å (underholdende nok) skjelle ut Obama for å være en horesønn. Nå får han jaggu vise hvor harry han kan være med IS, det pleier ikke å stå på vilje til brutalitet fra den karen. Men hverken han eller noen andre har i nærheten av full oversikt eller kontroll på Filippinene, og de lokale IS-gutta ser jo dønn like ut som alle andre der nede (asiatisk eksteriør), så dette kan bli et gjensidig geriljamareritt i lange tider, og i siste instans føre til en eller annen form for regimeskifte. Say no more.

  • hvor bor du på fileppinene,er uro i mandawi jeg bor litt over 1.5 til 2 times kjøring derfra.og er like trygt som i norge å bo og som tidningen skriver at det er over 500 jihadister stemmer ikke og dem har stjålet mye militært materiell, inkludert militære kjøretøyer, ammunisjon og våpenlagre.vi som bor her nede rart ikke vi får vite dette??? så det media skriver tar jeg med ei klype med salt greit å enkelt.så er velkommen til alle som vil ta seg en tur til phil og ikke hør på all den skremmsels propogandan som er

 6. Er no ikkje så sikker på om artikkelen Steigan referer til er så rett. AFP sjølv seie at dei har ca 30 drepne, ikkje 70. Får AFP arbeidsro så vil dei rydde denne byen for terroristar i løpet av nokre dagar, det er ikkje første gangen filippinske terroristar har prøvd å erobre byar på Mindanao.
  Denne Steigan teorien om at det er pentagon som står bak er heilt bak mål. Dei 3 terrogruppene som står bak dette angepet har alle eksistert i fleire år og har dreve med terrorvirksomheit lenge før Duterte kom til makta. Duterte har som han skriv truga med å trekke Filippinene vekk frå samarbeidet med USA, men det filippinske militære har nekta han å gjere det, så det Filippinene og USA har fortsatt eit militært samarbeid.

 7. Det er nok ikke noe problem og besøke Filippinene så lenge en holder seg unna den byen, viss det er bare 500 av de så har de problemer nok med å kontrollere Marawi

 8. Apropå ordbruk som – «pentagon» – får mig å tänka på ett (eventuellt) naturligt/associativt/språkligt samband mellan skildpaddens, av flera pentagonformer sammanhållna, skals försvarsstruktur. Pentagonens femhörniga befästning lär vara en i naturen oöverträffad dynamiskt hållbar försvarsanläggning. Skillnaden mellan USAs Pentagon och en sköldpadda är väl att paddan aldrig skulle finne ut att «anfall alltid är bästa försvar».

  Försvar eller anfall? Det uteslutna tredje måske motsvaras av Barselona FCs lekfulla kontroll av ställningskrigets bolltrillande på mittbanen?

  • Merk deg at fotballen er sydd sammen av flest lapper med form som en sekskant (heksagon), altså kjernen i den jødiske stjernen. Men for at ikke det hele bare skal bli et flatt lappeteppe (ørken), er det satt inn femkanter (pentagoner, kjernen i pentagrammet og den amerikanske stjernen) mellom kransene av heksagoner. Dette krummer overflaten til en kule, som også får litt hjelp av materialets elastisitet og luft under trykk til å finne formen sin. Kuleformen er den tredimensjonale formen som pakker mest volum inn i minst overflate, og røper derfor minst av sitt faktiske innhold. Tilfeldig?? Neppe!!! Corner er mål!

   • Takk för den geometriska fördjupningen av overflatens till synes politiska symbolik – det höres flott ut, tenker jeg.

    • Å, det var så lite! Jeg kan lage fullstendig komplette teorier om hva som helst egentlig, og få det til å gå opp sånn passe med litt velvilje. Og jo mer søkt det er, jo sikrere kan jeg være på at jeg får tilhengere som til slutt lager en religion av det.

     • «med lit velvilje» – ja – eftersom kunskap per definition är att säga att något är något annat på ett sådant sätt att man blir trodd då man säger det.

      (retorik) x = (Teo-ri) y = religion + (lit velvilje)…

      å andra sidan; verkar det som om «Demokrati» med stort D är en beteckning på ett begrepp som ständigt söker sin mening, vars parla-mentalt indokrina åkommor verkar i form av «paternalism», «professionalism» och «esteticism»… (eftersom «vägen till helvetet» sägs vara «stenlagd med den goda viljans avsikter») …

      «vi gör så gott vi kan», synd bara att måttet «så fort vi kan» dominerar akten så fasligt… livsverk blir så alltför likt fuskverk…

      (vad nu denna slags retorik har med ISIS, Duterte, m.m. å göre?)

     • Vi kan ikke la IS eller voldtektsromantiker Duterte få bestemme hva vi skal diskutere! Da har jo terroristene vunnet!

 9. Duarte sier det vil bli et massaker…

  IS IS er Den Androgyne Gudinnen, som ALLE Kongelige og andre eliter tilber – alle vi andre har fått En manipulert Religion og en TRO som gjør oss mer normale mennesker, uten INNSIDER viten i ESOTERISK, SPIRITUELLE og UNIVERSELLE KUNNSKAPER om HVORDAN Denne Verden og våre LIV virkelig fungerer. Vi er hjelpeløse overfor denne form for Styring av den egentlige ELITEN av Konger, Prinser og Prinsesser i ALLE LAND – GLOBALT, uansett Nasjonalitet eller offisiell Religion eller styrings-form. Vår hjertelige beundring for DERES UNIVERSELLE SYMBOLER forveksles med Dem som opphøyede vesener, unantastbare og Guddommelige. De eier halve verden – men det er enda ikke nok for å realisere målet med EN World Government og Total kontroll av alle Ressurser: Er det oljen? NEI: Det er oss Mennesker, som underkaster oss et system vi ikke begriper, men langsomt – takket være Internet og Alternative kilder raskt begynner å forstå. De Statssystemer vi opererer med er aldri ment å være for vanlige mennesker, KUN for The Royalties, de med The right BLOOODLINES and their families. THEY are all connected- her spiller hudfarge eller religion ingen rolle. Det er derfor så mange kongelige er blitt fordrevet fra sine land, men de er der like fullt. Jeg skal legge ut en reportasje om HVORDAN det ble satt opp i USA på 1700 tallet. I Tyskland har DE EKTE TYSKERE et eget Dokument som BEVISER at de er de ekte Tyskere, ALLE andre er ikke Statsangehörige, det gjelder alle som ikke har dette dokumentet. Det samme gjelder også i USA.

  Viktig å få kunnskap om det samme systemet gjelder i Norge og at det finnes dokumenter som beviser dette.

  https://www.youtube.com/watch?v=rHjlCmdyesY&t=47s

 10. Vi skulle reise en tur til Filippinene i juni og bli der 2-3 mnd. Men det blir det ikke noe av nå og med de problemene vi leser om her kan det kanskje være lurt å la det være.

 11. ..for noen blautfisker dere er!! ..reis heller ned til Philippinene og opplev det spennende , herlige romantiske øylandet før dere kommer med deres banale uttalelser..
  Jeg for min del og mange andre fra Norge har holdt til der i årevis og stortrives..
  Det føles faktisk fredeligere og tryggere å være og bo der enn i Norge..slik som situasjonen med alle illegale såkaldte flyktinger av muslimsk tro er kommet i strie strømmmer hit for å oppnå sosiale gratisfordeler..
  President Duterte i varetar folks trygghet bedre enn det vår Erna Solberg gjør i Norge..dvs det motsatte av å trygge vår egen befolkning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.