Den islamske staten erobrer by i Filippinene – hvorfor?

0
IS-flagget vaier over Marawi

Det svarte flagget til Den islamske staten vaier over den filippinske byen Marawi på øya Mindanao i det sørlig Filippinene. 70 soldater fra den fillipinske hæren skal ha blitt drept og IS-miltsen skal ha erobret mye militært materiell, inkludert militære kjøretøyer, ammunisjon og våpenlagre.

Det dreier seg om en styrke på om lag 500 jihadister som skal kontrollere mesteparten av byen på tross av en motoffensiv fra den filippinske hæren. Dette melder nyhetsbyrået AMN.

IS-flagget vaier over Marawi

AMN skriver også at dersom ikke president Duterte og den fillipinske hæren raskt vinner tilbake kontrollen over byen, vil IS kunne bruke den som regional hovedstad for å utvide sin virksomhet i Sørøst-Asia. Det skal være indonesiere og malaysiere blant jihadiststyrkene, skriver australske ABC News.

Det dreier seg om ei gruppe som kalles Maute, og som har erklært sin lojalitet til IS, en slags franchise altså. De angriper alle de anser som «vantro», også andre muslimer. De skal også ha stått bak en terrorbombe i president Dutertes hjemby Davao i september 2016.

Marawi ligger på øya Mindanao

Det er kjent at president Duterte har truet med å sparke ut USAs militære styrker fra Filippinene og søke allianse med Russland og Kina. Som en kommentar til dette publiserte den Pentagon-inspirerte nettavisa War on the Rocks en artikkel i oktober 2016 som nærmest truet Duterte med jihadistangrep. Artikkelen hadde den megetsigende tittelen: If Duterte Kicks Out U.S. Special Operators, a Hard Rain’s Gonna Fall.

Forfatteren av artikkelen er en viss Ryan Rockwell, som er kaptein i US Army. Han har blant annet vært stasjonert i Filippinene. Altså ikke top brass, men valgt ut for oppgaven. Og den dommedagsvisjonen han formidler til Duterte er ganske enkelt: Kast ut oss, så får dere trøbbel med IS!

As pressure increases on ISIL in Iraq and Syria, the estimated 100 to 200 Filipino fighters will attempt to return home to help expand the “caliphate.” Given the influx of overseas foreign workers that have “broken travel” while in the Middle East, Philippine security and intelligence organizations are going to have a very challenging time tracking them. Further pressure from the Indonesian government will likely be a catalyst for increased cooperation with regional jihadist groups such as the East Indonesia Mujahideen. Simultaneously, support for ISIL will continue to grow through recruitment tailored toward jihad in the Philippines. The Philippines will see attacks in Manila’s national capital region and other major western tourist spots, such as Palawan. Failure to counter terrorism there will return the world to the time when extremists were able to use the entirety of the Mindanao to plan attacks on a global scale.

The hair-trigger decisions of Duterte only benefit extremists who hope to leverage a resurgence of violence and gain momentum towards more wicked transnational aspirations.

Et drøyt halvt år etterpå har det gått troll i ord, og det må være lov å spørre om Pentagon i det minste indirekte har hatt en finger med i spillet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.