Sykehus i øst-Aleppo brukt som militærbase, shariadomstol og fengsel for al-Nusra og Islamsk Stat

0
"Sykehuset"

Av Tommy Bergset Soltvedt

Washington Post rapporterte den 19. mars 2013 at sharialov hadde inntatt opprørskontrollerte områder i Aleppo. Da undertegnede i april som en av de første fra vestlige media fikk tilgang til et sykehus i Marjeh i øst-Aleppo ble det raskt klart at sykehuset også fungerte som militærbase, shariadomstol og fengsel for diverse salafistgrupper, Al Nusra og Islamsk Stat inkludert.

«Sykehuset»

Sykehuset var omtrent jevnet med jorden, og det framstod rimelig utvilsomt at sykehuset hadde blitt angrepet av flyvåpen. Flere steder på området kan man likevell observere ordene «miner ryddet» på kyrilisk stensilert på veggene. Dette var tilfellet i hele den delen av øst-Aleppo jeg observerte. Den syriske hær uttalte at sykehuset var minelagt og også dekket av improviserte bomber. I et lagerlokale fant vi det som kan være opptill et par tonn med tyrkisk kunstgjødsel. Kunstgjødsel inneholder ammoniumnitrat og kan brukes til å framstille eksplosiver. Jeg observerte lite blomster mellom ruinene av det som før krigen var et øye og barnesykehus.

Kunstgjødsel på «sykehuset»

Videre uttaler en representant for den syriske hær at det ble funnet store mengder med Captagon. Captagon er et preparat som går under betegnelsen Fenethylline og inneholder amfetamin. Dette understøttes av at jeg også på stedet fant store mengder med medisinsk natron som brukes for å regulere magesyre, et vanlig problem blant amfetaminbrukere som ikke spiser skikkelig.

Mageregulerende middel som brukes sammen med Captagon

Det har lenge vært kjent at ulike grupper i Syria bruker Captagon, amfetamin har også vært vanlig i tidligere kriger og ble blant annet gitt til stridende under andre verdenskrig.  Den saudiske prinsen Abdul Mohsen Ben Saoud ble forøvrig tatt på Rafik Hariri flyplass i Beirut 2015, med to tonn med captagon som skulle med flyet til Riyahd, mye tyder på at dette skulle til Yemen som også er herjet av en svært brutal krig.

Enecelle (fengsel)

Jeg lykkes også med å smugle ut en rekke dokumenter i kamerabagen, påfallende mange er ærklæringer om at pasienten samtykker til organdonasjon dersom noe skulle gå galt under operasjonen. Det har tidligere blitt avslørt at Islamsk Stat driver med organtrafficking via Tyrkia.

Tommy Bergset Soltvedt

Daesh

 

Kilder:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34700489
https://stateofmind13.com/2016/01/03/no-lebanon-has-not-legalized-captagon-to-get-the-saudi-prince-off-the-hook-yet/
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/islamic-law-comes-to-rebel-held-syria/2013/03/19/b310532e-90af-11e2-bdea-e32ad90da239_story.html?utm_term=.cc4342f1fe55
http://www.executive-magazine.com/economics-policy/lebanons-captagon-boom
https://www.gatestoneinstitute.org/9646/turkey-organ-trading-isis
http://www.ibtimes.com/isis-going-broke-islamic-state-group-starts-organ-trade-amid-cash-crunch-2449720

http://www.reuters.com/article/us-usa-islamic-state-documents-idUSKBN0U805R20151225

Forrige artikkelMI6 hjalp jihadister organisere seg i Manchester
Neste artikkelHva skjulte seg i Øst Aleppo?