Afrika og den sørlige silkeveien

0
Wang Yi og president Muhammadu Buhari i Abuja

Som kjent har Kinas president Xi Jinping lansert en vei, ett belte”-strategien (engelsk: one-road-one-belt, OBOR), som skal forene Kina og de mellomliggende landene med Europa i et nettverk av veier, jernbaner, havner og andre infratrukturprosjekter. Det er den største investeringsplanen i historien, og den vil, dersom den lykkes, forandre det eurasiske kontinentet på svært mange måter. Men planen stopper ikke der.

De nye silkeveiene

Kina planlegger også en sørlig utløper av OBOR, silkeveien til sjøs, mot Afrika. Dette skriver Dmitry BokarevNew Eastern Outlook.

Kinas utenriksminister, Wang Yi, var i Afrika i januar 2017 og diskuterte denne planen med sine afrikanske partnere. Han besøkte Madagascar, Tanzania, Zambia, republikken Kongo (Brazzaville) og Nigeria. I februar møtte Wang også utenriksministeren i den lille øynasjonen Mauritius i Det indiske havet.

Gjennomgangstemaet på møtene var nettopp den sørlige silkeveien. Kina har avtalt med afrikanske stater å investere 60 milliarder dollar i perioden 2016–1018 i jernbaner, havner og andre infrastrukturprosjekter, og ifølge Wangs rapport til den kinesiske folkekongressen 8. Mars 2017 går dette etter planen.

Mauritius ligger ideelt til for å bli et knutepunkt i det indiske havet for sjøtransporten mellom Kina og Afrika. Madagaskar er et lite kontinent i seg sjøl, men er lite utviklet økonomisk. Landet håper på økte kinesiske investeringer i landbruk, fiskerier, industri, kraftproduksjon og helsevesen.

To gamle samarbeidspartnere med Kina er Tanzania og Zambia. Zambia er uten kyst, og alt på sekstitallet bygde kinesiske arbeidere Tanzam-jernbanen for å sørge for at Zambia skulle kunne eksportere sitt kopper over havner i Tanzania. Nå bringes dette samarbeidet opp på et nytt nivå med betydelige kinesiske investeringer i infrastruktur og næringsliv. Det er sannsynlig at jernbanen mellom Tanzania og Zambia blir en del av et afrikansk, kinesiskbygd jernbanenettverk.

I republikken Kongo handlet samtalene om at Kina skal være med på å utvikle en økonomisk sone i havnebyen Pointe Noire, som vil inngå i silkeveistrategien. Pointe Noire er landets nest største by og allerede en svært viktig havneby.

Nigeria er Afrikas mest folkerike land og har betydelige naturressurser, ikke minst i form av olje og gass. Fra før av har Kina deltatt i å bygge opp Nigeria telekommunikasjoner og romfartsprogram. Wang Yi sa på møtene sine i Abuja at Kina allerede har investert 45 milliarder dollar i Nigeria og at landet planlegger å investere ytterligere 40 milliarder. Dette skriver den nigerianske avisa This Day. Kina konkurrerer med USA om å være største investor i landet. Den kinesiske deltakelsen er så stor at Nigeria har lovt å kutte alle forbindelser med Taiwan og støtte ett-Kina-politikken.

Wang Yi og president Muhammadu Buhari i Abuja

Mens Kina satser på investeringer og samhandel har USA satset på å bygge seg opp militært i Afrika gjennom Africom. Kina er heller ikke uten militære baktanker. Landet bygger opp en marinebase i det lille landet Djibouti på Afrikas horn, som ”nærmeste nabo” til USAs militærbase der. Men det er ingen tvil om hvem som satser mest militært og hvem som satser mest på økonomi og samhandel. Kina er nå Afrikas største handelspartner og gjennom silkeveiprosjektene vil Kina legge alle konkurrenter bak seg vår det gjelder investeringer.

Kina er i dag Afrikas viktigste handelspartner. Og Kina går inn med investeringer i en lang rekke afrikanske land. Som et sterkt symbol på Kinas interesse for Afrika, har Kina gitt Den afrikanske union dens nye hovedkvarter i Addis Abeba, Etiopia, et prosjekt til 200 millioner dollar. Og Kina er blitt kritisert for å drive landgrabbing i Afrika for å sikre mat til Kinas egne innbyggere. Noen studier viser at denne kritikken kan være overdrevet. Men at Kina styrker kontakten med Afrika og sin tilstedeværelse der er hevet over all tvil.

En amerikansk-israelsk tenketank foreslo i sin tid for George W. Bush at USA burde opprette en spesialkommando for Afrika for å kjempe mot Kinas økte innflytelse. Resultatet ble AfricomObama fulgte opp denne strategien og satser nå på å trappe opp amerikansk militær innsats i Afrika. Det er en skjebnens ironi at USA ikke klarer å konkurrere med Kina økonomisk i Afrika, men må satse på å konkurrere militært.

Står vi foran USAs krig mot Kina i Afrika? Eller vil Kina utmanøvrere USA?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKina og Russland vil gå utenom dollar ved hjelp av gull
Neste artikkelVänstern vinner viktiga valet i Ecuador
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).