Kina og Russland vil gå utenom dollar ved hjelp av gull

8

Den russiske sentralbanken åpnet sitt første utenlandskontor 14. Mars 2017, og det var naturligvis i Beijing. Dette var enda et skritt i retning av en kinesisk-russisk allianse for å forbigå dollaren i internasjonal handel. Det later til at gull spiller en viktig rolle i denne strategien.

Ifølge South China Morning Post var banketableringa et skritt for så styrke de økonomiske båndene mellom de to landa etter at Vesten innførte sanksjoner mot Russland.

Vladimir Shapovalov, som er en ledende talsmann for den russiske sentralbanken, sier at de to sentralbankene arbeider med et memorandum som tar sikte på å stryke gullimporten fra Russland til Kina.

Russland er verdens fjerde største gullprodusent etter Kina, Japan og USA. Det har i flere år blitt regnet som sannsynlig at Kina vil skape en gullbasert yuan som motpol til dollaren. Denne satsingen på gullproduksjon og gullhandel styrker denne teorien.

Som tidligere meldt har Kina opprettet en såkalt clearing bank i Moskva for å lette samhandelen i yuan og rubel, for på den måten i enda større grad å frikople de to landene fra dollar. Denne banken vil også bli et finansielt senter for handelen i hele den eurasiske unionen.

Nestlederen i den russiske sentralbanken, Sergeij Shvetsov, besøkte Kina i 2016 og sa at partene diskuterte gullhandelen. BRICS-landene har store mengder gull og det edle metallet kan spille en stor rolle i den framtidige samhandelen mellom dem, mente han.

Vi ser altså kanskje konturene av en ny gullstandard, noe som igjen vil få stor betydning for verdensøkonomien og internasjonal handel, og som vil skape ikke så små problemer for dollarens rolle.

 

Les også Valutakrigen

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Det blir vel den eneste valutaen som er bundet mot gull. Nixon droppet jo gullstandatden på slutten av sekstitallet. Jeg har stor tro på Yuan, dersom den backes av gull, det vil gjøre den til den suverent sikreste valutaen.

 2. Det høres litt utrolig ut at Kina vil knytte sin valuta til gull. Til det er nok Yuan allerede blitt en for stor valuta. Å knytte seg til gull vil også legge sterke begrensninger på den politiske styringen av valutaen. Er man først knyttet til gullverdien må man stå last og brast med den.

  Gull som investeringsobjekt er imidlertid noe annet. Kina er tungt inne i obligasjonsmarkedet og en overgang til økte investeringer i gull vil påvirke dette markedet.

  Gull er forøvrig et metall som har flere anvendelser innenfor industrien. Den gryende robotindustrien kan bli en stor kunde på gull.

  Yuan er som nevnt en stor valuta og at den vil vokse mer i årene som kommer er temmelig sikkert. Dette vil svekke dollaren, men det store problemet med dollaren er USAs vanvittige statsgjeld. Fortsetter denne gjelden å vokse vil det før eller senere føre til krakk i verdien. Dette vet valutainvestorene og sitter derfor klar på knappen for å selge seg ut på første varsel.

 3. Hei Pål!

  Takk for nok ein god artikkel!.

  Du er inne på ein svært viktig faktor/eit viktig verktøy nemleg clearing-bank. Har lese meg litt opp på dette, men føler meg ikkje kompetent til å formidla fordeler og ulemper for lesarane her på bloggen.
  Kunne du eller nokon av dei andre som skriv her, laga ein artikkel som forklarer dette i enkle termar?
  Om eg har skjøna det rett, er dette eit av fleire vesentlege verkemiddel for å kunna komma vekk frå dollaren sitt tyranni.

 4. Tilfeldig att «Spearbank» ble vandalisert i Ukraina og nylig ble lagt ned eller solgt? Hm, Insane McCain og kompisene er ikke noe glad i att Russland og kina samarbeider om en gullstandardisert valuta.

 5. Påstand: Dollaren er en valuta som er ikke er basert på gull (etter Nixon), men på olje (såkalt svart gull) og på USAs militære evne til å sikre en stabil oljepris i en stabil verdensøkonomi med stabil oljeforsyning. Når oljeproduksjonen øker så øker samtidig antall dollars i samme takt som oljeproduskjonen og kan finansiere både økt oljeforbruk og økt produksjon i verdensøkonomien. Har man dollar så er man garentert å kunne få kjøpt olje for disse dollars. Og olje er noe verdifullt som alle land trenger. Videre ser det ut som den norske kronen igjen er basert på dollar (og feks ikke på norsk olje).

  Man kan lure på hva Norge skal gjøre i en situasjon hvor en ny verdensledende valuta ikke lenger vil være basert på olje men på gull (og hvor Norges gullbeholdning tilnærmet er lik null samtidig som norsk oljeproduksjon faller).

  • Vi har vannfall (som noen prøver å selge ut…) Tørrfisk var en god valuta. Globalisme – slik den fremstår i dag, er en trussel for menneskets eksistensgrunnlag – som forlengst burde vært en menneskerett
   – Informasjonsrevolusjonen vi befinner oss i kan snu dette til noe positivt, men nå har Telia kjøpt Phonera, og et duopol mellom Telenor og Telia er et sørgelig faktum. Samtidig som dette skjer sikter den eksisterende korrupte politiker`n seg inn på selge ned hele greia til maktsjuke globalister – slik at «staten» bare skal eie rundt 30% av den digitale infrastrukturen folk benytter seg av. Du skal altså betale (skatt) for radiobølger til private investorer, som vet alt om deg – og selger ditt privatliv til den det måtte behage. At konkurransetilsynet fikk siste ord i denne saken er tragisk. Dette burde folket ha avgjort og ikke et inhabilt «tilsynsorgan» som lønnes av kjøper. Og de vet så inderlig godt hva dette går i,

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.