Kina og Russland vil gå utenom dollar ved hjelp av gull

0

Den russiske sentralbanken åpnet sitt første utenlandskontor 14. Mars 2017, og det var naturligvis i Beijing. Dette var enda et skritt i retning av en kinesisk-russisk allianse for å forbigå dollaren i internasjonal handel. Det later til at gull spiller en viktig rolle i denne strategien.

Ifølge South China Morning Post var banketableringa et skritt for så styrke de økonomiske båndene mellom de to landa etter at Vesten innførte sanksjoner mot Russland.

Vladimir Shapovalov, som er en ledende talsmann for den russiske sentralbanken, sier at de to sentralbankene arbeider med et memorandum som tar sikte på å stryke gullimporten fra Russland til Kina.

Russland er verdens fjerde største gullprodusent etter Kina, Japan og USA. Det har i flere år blitt regnet som sannsynlig at Kina vil skape en gullbasert yuan som motpol til dollaren. Denne satsingen på gullproduksjon og gullhandel styrker denne teorien.

Som tidligere meldt har Kina opprettet en såkalt clearing bank i Moskva for å lette samhandelen i yuan og rubel, for på den måten i enda større grad å frikople de to landene fra dollar. Denne banken vil også bli et finansielt senter for handelen i hele den eurasiske unionen.

Nestlederen i den russiske sentralbanken, Sergeij Shvetsov, besøkte Kina i 2016 og sa at partene diskuterte gullhandelen. BRICS-landene har store mengder gull og det edle metallet kan spille en stor rolle i den framtidige samhandelen mellom dem, mente han.

Vi ser altså kanskje konturene av en ny gullstandard, noe som igjen vil få stor betydning for verdensøkonomien og internasjonal handel, og som vil skape ikke så små problemer for dollarens rolle.

 

Les også Valutakrigen

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDriftstrøbbel – hilsen Italia
Neste artikkelAfrika og den sørlige silkeveien
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).