Tyrkia: – Flyktningavtalen med EU er død, kan utløse ny masseflukt

0

Den diplomatiske ordkrigen mellom Tyrkia og EU trappes opp. I første rekke handler den om Nederland og Tyskland, men den handler også om hele EU. Tyrkias viseutenriksminister Numan Kurtulmus erklærte 13. mars 2017 at «EU har ikke holdt sine løfter i flyktningavtalen, så for vår del er den avtalen død.» Trusselen er helt klar: Tyrkia kan utløse en nye masseflukt, slik de utløste den forrige. Det betyr at bare ett år etter at Tyrkia fikk 3 milliarder euro av EU for å holde sin del av flyktningavtalen, har Tyrkia ensidig kansellert den. Dette skjer på et tidspunkt da striden om flyktningpolitikken står på toppen av dagsordenen i land etter land.

Tyrkia innstiller alle samtaler med Nederland på diplomatisk nivå sier Kurtulmus.

Tyrkia forlanger en unnskyldning fra Nederland og stenger inntil videre tyrkisk luftrom for nederlandske diplomater. Nederlands ambassadør til Ankara, som var på reise da konflikten startet, vil ikke få returnere til Tyrkia.

Kurtulmus sa at Europa er «under innflytelse av fascisme, rasisme og nynazisme».

Det er uklart hva slags økonomiske sanksjoner Tyrkia tenker å sette i verk. Nederland. har direkteinvesteringer på 22 milliarder dollar i Tyrkia, noe som gjør landet til den største utenlandske investoren i Tyrkia med en andel på 16%.

Tyrkias eksport til Nederland hadde i 2016 en verdi på 3,6 milliarder dollar, noe som gjør landet til Tyrkias tiende største marked. Nederlandske turister har stor betydning for tyrkisk turistindustri, sjøl om frykten for terroraksjoner førte til at antallet nederlandske turister i 2016 falt til 900.000 mot 1,2 millioner året før.

Det er trusselen om å utløse en nye flyktningbølge som er Tyrkias sterkeste kort. Det kortet kunne EU raskt undergrave gjennom å endre politikk overfor Syria. Skritt for skritt vinner Syria krigen mot terroristene, og det er mulig for flyktningene å vende hjem i viktige deler av landet. Hvis EU sluttet fred med Syria og hjalp til med gjenoppbygging og repatriering av flyktningene, vil Tyrkias utpresningspolitikk miste mye av sin slagkraft. Så EU-politikerne har seg sjøl å takke for at Tyrkia har fått et slikt nakketak på dem.

Tyrkias vrede rammer også Tyskland. Angela Merkel har vært garantist for EUs svært ettergivende politikk overfor Tyrkia, men likevel belønnes hun med raseriutfall fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. I et intervvju med den tyrkiske TV-kanalen A-Haber sa han: «Fru Merdel, du støtter terrorister.» Han spesifiserte ikke hva han mente med dette, men det er nærliggende å tro at han dels siktet til kurdiske aktivister og dels til folk som ifølge Ankara var delaktige i kuppforsøket i Tyrkia i 2016.

Denne skarpe konflikten mellom NATO-land har skapt uro i NATO-hovedkvarteret. Generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordret Tyrkia og Nederland om å «vise gjensidig respekt, være rolige og opptre varsomt».

Det spørs om det er som å skvette vann på gåsa. Nederlenderne kan vel tenke seg å lystre, men det er vanskelig å forestille seg at det også vil gjelde den tyrkiske regjeringa.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.