Är Ukraina på väg att lösas upp?

0
Bereza og hans uniformerte fascister på talerstolen i Ukrainas parlament

Av Tord Björk

Många tecken kan tyckas tyda på att Ukraina är på väg att lösas upp. Fascistiska milisledare som Bereza kan i ena stunden vara med och olagligen mura igen en rysk bank i Kiev. I nästa stund kan han med hjälp av frivilligbataljon Djnepr 1 som han är ledare för driva på för en illegal blockad av järnvägstransporterna som håller produktionskedjor av råvaror och industri igång över frontlinjen i Östra Ukraina. En blockad som leder till miljardskador för den ukrainska ekonomin enligt statsministern Hrojsman och drabbar Donbass lika mycket. Därefter kan denne fascistiske milisledare som tillika är parlamentsledamot ockupera talarstolen i parlamentet med hjälp av okända militärklädda män så att vice talmannen tvingas avbryta session då agerandet bryter mot reglerna vilket skedde 15 mars.


Publisert første gang i Ukrainabulletinen. Denne utgaven er hentet fra jinge.se


Bereza og hans uniformerte fascister på talerstolen i Ukrainas parlament

Men hans agerande saknar nyhetsvärde, åtminstone har ingen public service i Norden rapporterat om det. Om det tas upp riskerar den som gör det att stämplas som rysk desinformatör av EU. Dess organ East Stratcom bevakar nyheter som man anser beskrivs på ett sätt som talar emot EU makthavarnas synsätt. Att ta upp hur fascister agerar för att genomdriva sin vilja i Ukraina bemöts ofta med att det är en falsk nyhet eftersom fascistiska partier enbart fick 2 procent i senaste valet. Att motsättningarna tar sig extraordinära uttryck inne i parlamentet kan alltså inte ha hänt och alltså har det inte hänt någon nyhet. Berezas uppträdande med sitt anonyma entouarge och många liknande händelser tycks peka på ett land där ledare för fascistmilis kan styra och ställa till en hel del.

Men skenet kan bedra. Efter stort fall stabiliserades Ukrainas ekonomi förra året och började sakta gå framåt. Ukrainas salamitaktik tycks vara mycket lyckosam, låta fascister testa ny radikala attacker på de regioner som gjort sig fria med ryskt stöd som Krim eller Donbass. Sedan efter att ha sprängt några kraftledningsstolpar och gjort Krim till stora delar strömlöst och gjort bönderna i södra Ukraina som sålde till halvön med dess 2,5 miljoner invånare fattigare omvandlas fascismens makt på gatan till regeringspolitik. Samma sak har nu hänt med den sista ekonomiska förbindelsen som höll Ukraina och Donbass samman. Järnvägsblockaden för att störta 75000 arbetare ut i arbetslöshet och skapa så mycket kaos som möjligt har visat sig vara mycket lyckosam. Väst har inget som helst intresse av tunga industrin i Östra Ukraina, den kan gärna gå under bara man får tillgång till 40 miljoner ofta välutbildad billig arbetskraft, åkermark och statliga företag till slumppris. Att fascister murar igen hela banker och saboterar stora mängder bankautomater för att tvinga ryska banker ut ur landet, är också något som kan gynna väst.
Ukraina azov-brigaden-wolfsangelAzovbrigaden
Samma modell för att med fascistisk maktutövning användes när den folkvalde presidenten Janukovitsj störtades. 21 februari 2014 skrev oppositionspartierna på ett avtal som också undertecknades av tre närvarande EU ministrar. Några timmar senare förkastade oppositionspartierna avtalet om en fredligt och konstitutionellt ordnat skifte vid makten när en fascistisk milisledare vägrade följa det och strax fick uppslutning av Högra sektorns ledare Jarosj. Medan regeringen höll sin del av avtalet och drog bort säkerhetsstyrkor från regeringskvarteren.

Den långsiktiga strategin har sedan länge varit från landets ledande politiker som Porosjenkoblocket gruppledare att härma Kroatien. Bygga upp den egna ekonomin och militären för att sedan slå till med kraft mot minoriteten som i deras fall gjordes med Operation Storm 1995 mot Krajina, den största etniska rensningen under hela Jugoslavienkrigen. Från början var Ukrainas arme i uruselt skick men den har nu tre års erfarenhet och blir bättre och bättre. Samhälleliga stödet för frivilliga har varierat men även det institutionaliseras bättre. Just i dagarna firades frivillighetens dag, myndigheterna uppger att 100 000 man ställt upp i kriget frivilligt sedan det startade och i opinionsmätningarna har de ofta ultranationalistiska och andra frivilligbataljoner betydligt högre stöd än politikerna, en folklig uppslutning som funnits starkt närvarande från första början i Majdanupproret och nu uttrycker sig i omfattande frivilligarbete för att ta hand om flyktingar från Donbass eller ge stöd till fronten.

Den samlade förmågan hos de särskilt stridsvilliga frivilligbataljonerna och ukrainska militären testades nu i början av året med lyckat utfall. Trots att USA stödda Radio Free Europe rapporterade att det var den ukrainska sidan som gick till attack i en krypande offensiv som utlöste eskaleringen av striderna rapporterade västliga medier det motsatta att Moskva beordrat eskaleringen eller att att det skett mer eller mindre av sig själv, som ETC skrev i en rubrik: På Östfronten intet nytt. ETC Ukraina kan alltså göra vad de vill och invänta bifall, samma med ekonomiska blockaden samtidigt som de med små steg för steg stärker ekonomin och militära förmågan i kombination med stundtals kaotiska motsättningar som man tycks kunna leva med. Till stöd har man västmakterna som håller grytan lagom kokande med hjälp av krav och lån, något man har råd med. Sammanlagt har Danmark, Finland, Norge och Sverige en BNP som är större än Rysslands och kan med lätthet rusta sönder landet och undergräva dess stöd till separatisterna i Östra Ukraina tillsammans med andra västmakter. Något väst gjorde med Sovjet på 1980-talet och är den strategi som väst för också nu.

Der är dags även för de som mest ser till staters agerande och spekulerar över påstående om hur Ukraina snart faller samman eller hur BRICS länderna snart tar över bör ta till sig fakta om Ukrainas ekonomi och militära upprustning. Särskilt bör de och alla andra lyssna till befolkningen i Donbass som kräver att Minskavtalet följs.

Det har i början av detta år visats tydligt även med hjälp av västvänliga källor att det är Ukraina som nu brutit mot Minskavtalet och skapar allvarliga humanitära problem. Det har gjort att kravet på att också Ukraina ska leva upp till Minsk II aktuellt. Något som särskilt i Sverige bör användas för att driva kampen mot upprustningen och rysshetsen tydligare och därtill stödja humanitär hjälp till Donbass för att bryta med desinformation om den konflikt som nu förvärrats.

Skriv på namninsamlingen mot desinformation till stöd för Minsk II avtalet och följa Aktivister för freds blogg på svenska och engelska eller den oftare uppdaterade Facebookgruppen Ukrainabulletinen. Aktivister för fred och Ukrainabulletinen

Forrige artikkelAllmänna vänstern famlar kring i skenfrågor
Neste artikkelFra IRA-sjef til statsmann: Martin McGuinness er død