IMF: – Krisa i Hellas er verre enn depresjonen i USA på trettitallet

12

Det internasjonale pengefondet har publisert en rapport om situasjonen i gresk økonomi. Den inneholder en graf som sammenlikner den økonomiske utviklinga i Hellas med blant annet depresjonen i USA på trettitallet, og den viser at krisa i Hellas er en god del verre.

Denne grafen var det store samtaleemnet i Hellas da IMFs rapport ble publisert

I rapporten skriver IMF:

“Greece entered the crisis with exceptionally large fiscal and external imbalances,” write the authors of one report. “Policies supported by its two previous adjustment programs helped to address these imbalances… Nonetheless, Greece has not managed to return to sustainable growth, with output having contracted by more than 25 percent since 2008, investment down by more than 60 percent, and unemployment at the highest level in the eurozone.”

IMF beskriver også hvor hardt og urettferdig denne krisa har rammet det greske folket:

Thus, the current structure of public finances is fundamentally inefficient, unfair and ultimately socially unsustainable… denying lower-income and unemployed individuals access to the adequate and well-targeted social benefits and other essential public services they need and that are the norm elsewhere in the euro area.”

Hellas er offer for en politikk der internasjonal finanskapital med Goldman Sachs i spissen og EU-toppene i allianse med den greske eliten først dro Hellas inn i euroen på et forfalsket grunnlag og så lot offeret blø seg halvt i hjel da de  dramatiske konsekvensene av denne politikken kom for dagen. IMFs rapport gir ingen antydninger om at disse kreftene vil ønske eller klare å løse den krisa de har skapt. Og noe annet ville ha vært helt urealistisk.

Den såkalte «redninga av Hellas» tjente utelukkende til å redde finanskapitalen. En studie viser at bare 5 prosent av de såkalte «hjelpepengene» gikk til den greske økonomien. I tillegg ble risikoen overført fra finanssystemet til europeiske skattebetalere.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Kanskje en liten mismatch å sammenlikne The Great Depression i USA med Hellas som utgjør 1,9% av EUs BNP. Men den dypere ideologiske splittelsen innad i den såkalte Troikaen er interessant. EU-kommisjonen tviholder fortsatt på at medisinen virker iflg dagen The Economist: The European Commission forecast Greek GDP growth to jump to 3.1% next year, increasing the chances that it will meet conditions for an extended multi-billion-euro international bail-out. A senior EU official also said the IMF was too gloomy in claiming Greece can’t recover without debt relief.

 2. Uansett viser dette at for det greske samfunnet, majoriteten av befolkningen især, er dette en djupere krise enn 30-tallskrisa i USA. Og utsiktene til en endring til det bedre er grimme. Både gresk og EU-statistikk har nå tall som peker mot lysere tider, men de er bygd på at folk flest skal stramme inn ennå mere og «godbitene» i gresk økonomi skal forvaltes av internasjonal storkapital.
  IMF har rett i at det ikke er noe håp om en bærekraftig gresk økonomi uten en kraftig sanering av gjelda til Institusjonene. Slik sett er de på linje med Tsipras & Co opp i mot EU/Tyskland. Men IMF vil også ha hardere struktturtilpasninger etter sin mal for slikt, derfor ønsker Tsipras dem «over og ut» og satser på at han skal komme fram til en ordning med EU på sikt.
  EU/Tyskland vil ikke gi noe gjeldslette på denne siden av de tyske valgene (og trolig heller ikke etterpå, pga sterkere stilling til Alternative Deutschland etc). Hvis IMF trekker seg fra gjeldsavtalene med Hellas nå før sommeren, vil Hellas være prisgitt EU/Tyskland. Og Hellas må rette seg etter de krava som de stiller til dem for å få utbetalt de neste trancheene i låneavtalen, som kan gjøre de i stand til å unngå en Grexit når de neste store avdragsbetalingene forfaller til sommeren. Det er bare en revitalisering av bevegelsen fra folkedjupet som kan presse Tsipras & Co til å gjøre det han truet med nå i helga: nekte å gå med på «illegitime krav om nye innstramninger». For det ville være å forberede marsjen mot å kunne stå på egen bein når Grexiten kommer. Og det må den jo gjøre om pila på grafen som ble lagt fram her skal kunne gå oppover igjen…

 3. Finanskapitalens fremferd i enkelte land, minner meg om tilfeller i naturen, der parasitter er avhengig av en vert for å sikre artens overlevelse, eller gauken som legger eggene i andres reir. I begge tilfeller enten dør verten, eller er knapt nok levedyktig etter å ha blitt «utsuget» på det groveste.

 4. Ultrasnodig fra Arnljot A. Syriza synker jo som et blylodd i oppslutning. «Bevegelser fra folkedjupet» kommer for Kommunistpartiet og Golden Dawn. Siste meldinger er at Syriza har invitert Rothschild til å styre økonomien etter at Goldman Sachs hadde plyndret landet – også forbundet til Rothschild-familien.
  hellas skal ut med 7 milliarder euro før juli,landet har 323 milliarder Euro i gjeld. Spørsmålet er om ikke Syriza-epoken nå gravlegges og brutale klassekonfrontasjoner mot dem forestår.

 5. Man må vel kunne si at EU har kastet Hellas til ulvene? Hellas kan risikere å ligge nede i fattigdom de neste 100 årene
  .
  Og Erna og Jonas mfl vil altså melde Norge inn i dette systemet (en høyere form for sivilisasjon).
  Å være medlem i eurosonen ville ha vært en katastrofe for norsk økonomi da oljeprisen var høy og senere sank (både mht vekslingskurs og rentenivå). Dette vil de aller fleste økonomer nå være enig i.
  Det er på tide å konfrontere Støre & Co med slike vanvittig holdninger som å melde Norge inn i EU og dermed også melde Norge inn i eurosonen. Hvordan kan Støre som ansvarlig og moderat politiker være tilhenger av å gjøre noe så ekstremt som å melde Norge inn i eurosonen, sosialdemokrater kan ikke lenger si at det er bra for Norge å være EU-medlem.

 6. SH: det skyldes rett og slett uvitenhet om Støre å kalle ham en «ansvarlig og moderat» politiker. Denne myten kan man fort reparere med å ta seg inn på UDs arkiv hvor alle Støres taler er å lese på fransk,engelsk og norsk selvfølgelig.
  Støre er en fanatisk globalist med ambisjoner om å matche svenske Carl Bildt som har ruvet i globaliseringen som the voice of the north,fast taler hos Bilderberg og Sikkerhetskonferanser.
  Den fornemmelsen jeg har fått dengang jeg satt og leste Støre,var at han ville matche Bildt som en størrelse i internasjonal politikk. Det bildet som Klassekampen forsøker å lansere av Støre som en slags norsk grasrot-heimstad politiker er det rene dill. Han skuer kun mot det å spise kirsebær med de aller største i internasjonal politikk.
  Fullblodsglobalist. Vil sikkert bringe Norge med i krigene mot Hizballah og Iran.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.