Europarådet kaller Gaza-beleiring for kollektiv avstraffelse

0

Israel forsøkte å stoppe Europarådet fra å fordømme Israels brudd på folkeretten i Gaza. Men forgjeves. Ny rapport fordømmer Israels brudd på menneskerettighetene og krever at beleiringen oppheves straks. Den danske avisa Arbejderen skriver:

Torsdag vedtog et flertal på 46 i Europarådets parlamentariske forsamling i Strasbourg, Frankrig, en rapport om den katastrofale, humanitære situation i det belejrede Gaza. 12 stemte imod, mens to undlod at stemme ifølge Europarådets hjemmeside.

Israel og Egypten straffer

Europarådet er en europæisk samarbejdsorganisation, oprettet i 1949 og med i dag 47 medlemsstater, som arbejder på mellemstatsligt grundlag – i modsætning til EU, hvor medlemsstaterne har overladt en række beføjelser til EU-institutionerne.

«Den ni år lange blokade af Gaza – gennemført af både Israel og Egypten – har udsat befolkningen for kollektiv afstraffelse i åbenlys strid med de internationale menneskerettigheder og den humanitære folkeret,» står der i rapporten.

En israelsk delegation fra Knesset, anført af Aliza Lavieog Eli Alaluf, var til stede under mødet og forsøgte at stoppe både rapporten og udtalelsen. Men forgæves, noterer det israelske dagblad Ynet News.

– Israel ønsker at leve i fred med sine naboer. Gaza ikke er under belejring, men reguleres for ligeværdigt at beskytte borgerne i staten Israel – både jøder og arabere. Jeg håber, vi en dag for alvor kan diskutere disse spørgsmål sammen for at skabe en bedre fremtid for regionen, sagde Aliza Lavie på mødet.

Gaza bryder sammen

Rapporten fremhæver den «forværrede humanitære situation i Gaza» til trods for, at Israel hævder at have lempet blokaden flere gange siden 2010.

Men ifølge rapporten er 43 procent af den samlede befolkning i Gaza arbejdsløse. Der mangler adgang til rent drikkevand i det belejrede område, idet indbyggerne kun har adgang til vand mellem fem og otte timer om dagen på grund af nedbrud i strømmen. Rapporten minder om, at FN allerede har advaret om, at Gaza risikerer at blive «ubeboelig» i 2020.

Men det israelske parlamentariker Aliza Lavie afviser rapporten som uvederhæftig.

– Rapporten er vildledende, og den forvrænger helt selektivt virkeligheden. Den er baseret på rygter og ikke fakta. Vi flyttede vores borgere – og endda vore døde – fra Gaza i 2005. Til gengæld blev vi straks ramt af missiler, sagde Aliza Lavieog ifølge Ynet News.

Hun tilføjede, at Israel «gratis giver en tredjedel af Gazas elektricitet selvom det koster milliarder af dollars».

Israel dræber civile

Rapporten fordømmer Israels hær for at havde smadret store dele af området under invasionen i 2014. Her blev 12.500 hjem fuldstændig ødelagt, og mindst 100.000 palæstinensere mistede deres bolig.

Europarådet opfordrer Israel og Det palæstinensiske selvtyre til at samarbejde med Den Internationale Straffedomstol (ICC) om at «undersøge potentielle krigsforbrydelser begået i Gaza».

Europarådet vender sig skarpt imod «den manglende frie bevægelighed for personer og gods, som nedbryder energi- og vandforsyning». Rådet fordømmer den «uberettigede chikane og drab på palæstinensiske fiskere ved kysten samt brugen af «overdreven og forsætlig magt» mod civile i bufferzonen mellem Israel og Gaza, herunder mod landmænd, journalister, ambulancefolk».

Igen afviser Aliza Lavie:

– 130.000 palæstinensere fik gratis lægehjælp i Israel sidste år alene, herunder familiemedlemmer til Hamas-lederen Ismail Haniyeh. Og så er det os, der bliver beskyldt for at skabe en humanitær krise, spurgte hun retorisk.

Rapporten fremhæver de «bevidst udførte fatale nedskydninger af personer, der ikke udgjorde nogen overhængende fare for liv. Der er et rystende mønster af tilsyneladende systematiske ulovlige drab,» står der i Europarådets rapport.

Alle disse forhold er «åbenlyst imod principperne for menneskerettigheder og imod folkeretten», lyder det i den skarpe rapport.

Blokaden skal hæves nu

Europarådet kræver blokaden ophævet, fordi «det er en afgørende forudsætning for at løse den humanitære krise, og det bør støttes af det internationale samfund», lyder det.

Europarådet foreslår en ny international konference for at «sikre genopbygningen af enklaven», og det kræver et stop for «nye israelske bosættelser og udvidelse af de gamle» i de besatte palæstinensiske områder.

(steigan.no har inngått en avtale med avisa Arbejderen om en gjensidig utveksling av stoff.)

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJohn McCain og Ukrainas snikende krig mot Donbass
Neste artikkelKongressen i USA: Fullmakt til angrep på Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).