John McCain og Ukrainas snikende krig mot Donbass

0

Kiev-regimet har startet en offensiv mot utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk. Bombardementene har tiltatt kraftig. Angrepene er rettet både mot militære stillinger og mot byer og tettsteder. Flere sivilpersoner har blitt drept, og et vannverk, strømledninger og bolighus har blitt ødelagt.

Det har også vært forsøk på å erobre det som etter Minsk-avtalen har vært et ingenmannsland mellom de to sidene. Spesielt har dette skjedd ved byen Avdeevka nær Donetsk.
Utbryterne har svart på angrepene og fra deres side hevdes det at Kiev-regimets styrker har hatt merkbare tap.

Pressetalsmann for folkeperublikken Donetsk, Eduard Basurin, hevder at de skal ha fått tak i en hemmelig rapport fra den ukrainske ganeralstabssjefen som sier at  Kiev-styrkene skal ha hatt 78 drepte og 76 sårede soldater under kampene. Tapene var så store at president Petro Porosjenko forkortet statsbesøket sitt i Tyskland.

Hvorfor kommer disse angrepene nå? Bjørn Ditlef Nistad skriver på sin blogg:

Den dominerende oppfatningen er at den ukrainske ledelsen frykter at Donald Trump skal inngå en avtale med Putin, for eksempel om Syria, der ukrainske interesser (slik Kiev-regimet oppfatter dem) vil bli ofret, samtidig som Kiev-regimet har få venner i Europa. Om noen måneder vil Frankrike trolig få en president som er tilhenger av å oppheve de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland. Britene har nok med Brexit. Polakker og baltere er det ingen som bryr seg om. Bare i den tyske forbundskansleren Angela Merkel har Kiev en slags venn. I en slik situasjon forsøker Porosjenko og kretsen rundt ham å fremprovosere en krise for å tvinge Vesten til å ta Ukraina under sine vinger før alt om noen måneder kan være tapt.

Senatorene John McCain og Lindsey Graham var nylig ved fronten i Ukraina for å oppildne Kiev-styrkene. Lindsey Graham sa:

«I admire the fact that you will fight for your homeland.»
«Your fight is our fight, 2017 will be the year of offense.»
«All of us will go back to Washington and we will push the case against Russia. Enough of a Russian aggression. It is time for them to pay a heavier price.»

John McCain sa:

«I believe you will win. I am convinced you will win and we will do everything we can to provide you with what you need to win.

President Donald Trump beskyldte de to for «always looking to start World War III».

I Washington har McCain fulgt opp sitt løfte til Kiev med å kreve at USA skal sende våpen til Ukraina.

Dette ser derfor mer og mer ut som en samkjørt kampanje mellom Kiev og krigshaukene i USA. Ukraina frykter at de ikke lenger vil ha støtte for sin «antiterrorkampanje» i USA og McCain & co prøver å hindre en detente mellom USA og Russland, og en måte å gjøre det på er å provosere fram mer krig i Ukraina.

Forrige artikkelReaksjonær arbeiderklasse?
Neste artikkelEuroparådet kaller Gaza-beleiring for kollektiv avstraffelse
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).