Även Danmark vill minska yttrandefriheten

4
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

Av Anders Romelsjö

Danmark sällar sig till de länder som vill minska yttrandefriheten, nu på nätet. Uppgiftyerna, som jag översatt, kommer från EDRi-gram ”This is a fortnightly newsletter about digital civil rights in Europe by European Digital Rights (EDRi).” EDri-gram Jag har nyligen skrivit om ingrepp i yttrandefriheten i USA och i Tyskland.USA – Ny Mccarthyism och Minskad frihet på nätet i Tyskland.

Den 12 januari 2017 lade det danska justitieministeriet fram ett lagförslag på hemsidan som en del av regeringens handlingsplan för att bekämpa extremism och radikalisering på nätet.
Lagförslaget tar en mycket bred syn på blockering av hemsidor
. Förslaget säger att kan blockeras om det finns anledning att anta att ett brott mot den danska strafflagen kan ske på webbplatsen. Varje överträdelse av strafflagen, kan vara skäl för att blockera.
Beslutet att blockera en webbplats kommer alltid att kräva en tidigare domstolsbeslut, men ”skäl att anta” kriteriet och tillhörande rättspraxis tyder på att de rättsliga kraven för att blockera en webbplats kommer att vara ganska låga. Dessutom sker domstolens beslut i en lägre domstol där endast polisen deltar. Det finns ingen motpart i rättegången och inget möjlighet till överklagande. Ägaren av webbplatsen kommer endast att informeras om beslutet att blockera efter domstolsbeslutet.

Det finns inget krav att polisen anser först överväger mindre påträngande alternativ än att blockera en hel webbplats, som borttagning av det påstått olagliga materialet.

Lagförslaget saknar i hög grad garantier för grundläggande rättigheter. Det finns en ganska vag proportionalitets-klausul som säger att en webbplats inte kan blockeras om blockeringen är oproportionerlig i förhållande till vikten av ärendet och nackdelen med en blockering. Förutom vagheten, är det helt oklart hur denna bedömning av proportionaliteten kommer att göras i praktiken eftersom endast polisen får framträda inför domstol. Då överklagande inte får ske är det mycket osannolikt att enhetliga rättsliga kriterier för blockering kommer att tillämpas.

Kommentarerna från lagförslaget anger (närmast i förbigående) att webbplats blockering är ett ingrepp i yttrandefriheten, men bortsett från det finns inte någon hänsyn till konsekvenserna för grundläggande medborgerliga rättigheter. Man nämner varke artikel 10 i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) eller artikel 11 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Sammanfattningsvis har det danska justitieministeriet fram ett lagförslag med mycket långtgående befogenheter att blockera webbplatser, med mycket begränsade rättsliga garantier mot oproportionerligt blockering, och med en domstolstillsyn som sannolikt kommer att vara mer formell än reell. Detta skulle kunna leda till betydande internetcensur i Danmark.

Justitieministeriet säger sig om att den nya bestämmelsen skulle kunna tillämpas på ett stort antal webbplatser,och att polisen behöver avväga de resurser som krävs för att erhålla en blockerande order mot allvaret i överträdelsen. Det är nästan som om budgetbegränsningar hos polisen kommer att utgöra ett viktigt skydd mot massiv blockering av webbplatser.Pål Steigan skrev ”I januar 2016 skrev Berlingske Tidende: … ifølge direktør for Telebranchen, Jakob Willer, lægger regeringen op til »en stærkt udvidet« overvågning af danskernes tele-, mobil- og internettrafik. »Sessionslogning på stereoider«, som han kalder det. Pål Steigan
»Det er værre, end vi havde frygtet. Der er tale om en total overvågning af alle sessioner, der bliver lavet på internettet relateret til enkelte brugere. I 2014 indsamlede vi 3.500.000.000.000 datasæt. Det svarer til, at vi registrerede hver dansker én gang hvert eneste minut. Det her bliver meget mere omfattende,« siger Jakob Willer.
Det er uklart, hvad der er «terrorfremmende propaganda», og hvad der er lovlige sympatierklæringer. Det gør det svært for den enkelte at forudsige, hvornår deling af terrormateriale er strafbart. Derfor er forslaget næppe foreneligt med Den Europæiske Menneskeretskonvention, der slår fast, at loven skal være klar og forudsigelig, siger Justitas direktør Jacob Mchangama til Arbejderen.

Litteratur
EDRi-gram: Ex parte domain name seizures in Denmark (08.10.2014)

Ex parte domain name seizures in Denmark

State prosecutor seizes 423 fraudulent websites (only in Danish, 23.02.2016)

http://www.anklagemyndigheden.dk/nyheder/Sider/statsadvokat-beslaglaegger-423-falske-hjemmesider.aspx

Access Blocking means looking away instead of acting, AK Zensur (30.09.2010)

http://ak-zensur.de/2010/09/looking-away.html

Filtering, blocking and take-down of illegal content on the Internet,
Council of Europe (20.12.2015)

http://www.coe.int/en/web/freedom-expression/study-filtering-blocking-and-take-down-of-illegal-content-on-the-internet

IT-Pol analysis of the draft law to block websites (only in Danish,
18.01.2017)

https://itpol.dk/analyser/internetcensur-lovforslag-jan2017

(Contribution by Jesper Lund, EDRi member IT-Pol, Denmark)

Några andra artiklar om yttrandefrihet
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Det kommer nok til Norge også – via EØS-avtalen.

  Støre, Solberg, Brende og Co. vil nok forsøke å overbevise oss at dette er bra for vår eksport av varer til EU.

 2. Norge har for lengst sabotert det vi kaller ytringsfrihet. HELE SYSTEMET kommer til å kollapse: Banksystemet, Det politiske Systemet og Media. Det vil bli så forferdelig at selv de som enda er så naive og TROR på dette systemet, fordi de er meget godt betalt for å forsvare Den i Dødskrampe Globale Agenda og de som er så hjernevasket at de ikke ser skogen for bare trær – VIL BRÅVÅKNE når sjokket kommer denne våren. Selvsagt man pengepressen spy ut noen milliarder mer, det leder til HYPER-INFLASJON. Samtidig krasjer Eiendomsmarket, Aksje og Obligasjonsmarkedene. GLOBALT. ENDA VERRE: «Global Warming» er over og ut. Vi får en NY ISTID, med EKSTREME Værforhold. Enorme sne-mengder, mer enn vi tidligere har opplevd. mennesker vil begynne å flykte Sydover. Isbreene vokser hurtigere enn noen gang tidligere, og ALT skifter fra for varmt til iskaldt neste dag. Disse Apokalyptiske tilstander har lenge vært prognostisert, men våre statlig betalte eksperter tror ikke på andre enn seg selv og sitt ufattelige begrensede kunnskaper.

  Vi kan jo forestille oss De KRIMINELLE BANKENE som har lånt ut milliarder (penger som ikke eksisterer) til mennesker i Norge – og plutselig forlanger at HELE LÅNEBELØPET skal innbetales. Da har vi en HUSLØS befolkning som står på gaten, mens alle de som Regjeringen har KJØPT for å komme til Norge, får beholde sine leiligheter og hus, da de ikke skylder bankene noe som helt. De har jo en så fin «Religion» som er Politikk og Strategi for ¨å overta landet vårt ved hjelp av den Politiske Eliten.

  Desperasjonen vil bare øke på «såkalt høyt nivå» de vet at Deres dager er talte, og vil gjøre ALT for å bevare Status quo, men De NATURKREFTER som har bygget seg opp over mange år, er det ingen som kan stoppe. ALLE vil både SE og ikke minst FØLE på egen kropp og legeme at «NOE» ER FORFERDELIG GALT, når det meste stopper opp. De som har studert hva som skjedde da Sovjet Unionen kollapset, vil være bedre forberedt enn de fleste. Men i Norge er det ikke lov til å advare noen, eller gi råd – fra «ikke-ekspert-hold».

  Vi lever midt i en REVOLUSJON som VERDEN ALDRI HAR OPPLEVD TIDLIGERE. Det gamle paradigmet vil forsvinne og Det Nye kommer – om vi vil eller ikke.

 3. Romelsjø,og Steigan,kunne med god grunner kikke svenskene i kortene også.Og ikke bare om stengning av Webb-plasser.
  Hva med normale fysiske bibliotek-hva skal man kunne forvente å finne der?:
  Den ,nå,kjente økonom Toni Sanandaj har funnet å måtte anmelde et bibliotek-Ekerø bibliotek-fordi de nekter å ta inn hans bok Massutmaningen,begrunnet med at den ikke bygger på riktig verdigrunnlag,og dermed bryter mot menneskerettigetene.
  Egentlig er jo dette et stjerneeksempel på et gammelt MAO-sitat.:»Hva er det reaksjonen gjør,jo de løfter store steiner,bare for å slippe dem på sine egne føtter.»

  Det er mange som bør legge seg dette på minnet,og passe føttene sine.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.