Escobar jr.: – Far jobbet for CIA og solgte kokain for å bekjempe kommunismen

0

Sønnen til den beryktede narkokongen Pablo Escobar i Colombia har skrevet ei bok om faren med tittelen «Pablo Escobar In Flagranti». I denne boka hevder han, Juan Pablo Escobar Henao, at «min far arbeidet for CIA med å selge kokain for å finansiere kampen mot kommunismen i Sentral-Amerika.»

Dette har han også gjentatt i intervju med infobae.com. Intervjuet er blant annet omtalt i noticias24.com. Escobar den yngre har levd under pseudonymet Juan Sebastían Marroquin siden 2009.

Pablo Escobar ble så rik på narkotrafikken at han i mange år lå på Forbes liste over verdens rikeste mennesker.

I et annet intervju sa sønnen at

Far tjente ikke disse pengene alene, men i samarbeid organisasjoner fra USA, som tillot ham å tjene disse pengene. Han hadde direkte kontakt med CIA.

Og han tilføyde: «Den personen som solgte mest narkotika til CIA var Pablo Escobar».

Dette kunne låte som den reineste konspirasjonsteorien, hvis det ikke hadde vært for at den bekreftes av helt andre kilder. Det at CIA drev med kokaintrafikk ble avslørt av journalisten Gary Webb allerede i 1996 i en gravende serie med tittelen «Dark Alliance». 

Webb skrev:

FOR THE BETTER PART of a decade, a San Francisco Bay Area drug ring sold tons of cocaine to the Crips and Bloods street gangs of Los Angeles and funneled millions in drug profits to a Latin American guerrilla army run by the U.S. Central Intelligence Agency, a Mercury News investigation has found.

Webb hadde altså allerde den gangen klart å avsløre CIAs rolle i kokaintrafikken, og han gjorde det grundig. Webb lagde denne serien for San Jose Mercury News. Der viste han forbindelsen mellom CIA, nicaraguanske contras og kokainhandelen. Serien førte den gangen til et stort oppstyr og mye raseri i de svarte bydelene der kokainet hadde krevd store ofre.

Men de mektigste mediekanalene i USA slo tilbake mot Webb og klarte langt på vei å ødelegge både ham og hans rykte. 10. desember 2004 ble han funnet død, angivelig etter sjølmord. Men ti år etter hans død fikk han en slags oppreisning. Ryan Deveraux skriver i The Intercept:

These days, Webb is being cast in a more sympathetic light. He’s portrayed heroically in a major motion picture set to premiere nationwide next month. And documents newly released by the CIA provide fresh context to the “Dark Alliance” saga — information that paints an ugly portrait of the mainstream media at the time.

On September 18, the agency released a trove of documents spanning three decades of secret government operations. Culled from the agency’s in-house journal, Studies in Intelligence, the materials include a previously unreleased six-page article titled “Managing a Nightmare: CIA Public Affairs and the Drug Conspiracy Story.”

En annen tung kilde er en kongresshøring som ble ledet av den seinere utenriksministeren og daværende kongressrepresentanten John Kerry.

While the contra/drug question was not the primary focus of the investigation, .the Subcommittee uncovered considerable evidence relating to the Contra network which substantiated many of the initial allegations laid out before the Committee in the Spring of 1986. On the basis of this evidence, it is clear that individuals who provided support for the Contras were involved in drug trafficking, the supply network of the Contras was used by drug trafficking organizations, and elements of the Contras themselves knowingly received financial and material assistance from drug traffickers. In each case, one or another agency of the U.S. government had information regarding the involvement either while it was occurring, or immediately thereafter. 

The Subcommittee found that the Contra drug links included:

—Involvement in narcotics trafficking by individuals associated with the Contra movement.

— Participation of narcotics traffickers in Contra supply operations through business relationships with Contra organizations.

—Provision of assistance to the Contras by narcotics traffickers, including cash, weapons, planes, pilots, air supply services and other materials, on a voluntary basis by the traffickers. —Payments to drug traffickers by the U.S. State Department of funds authorized by the Congress for humanitarian assistance to the Contras, in some cases after the traffickers had been indicted by federal law enforcement agencies on drug charges, in others while traffickers were under active investigation by these same agencies.

Så også Kerrys komité fant sikre beviser for at USAs regjering hadde vært velinformert om narkotrafikken og forbindelsen til Contras. Den fant også ut at US State Department hadde betalt narkosmuglerne penger direkte fra midler som var øremerket til himanitær hjelp.

Det Juan Pablo Escobar Henao, alias Juan Sebastían Marroquin, hevder i sin bok, er altså tidligere avslørt av den dyktige gravende journalisten Gary Webb, og den er langt på vei også bekreftet en underkomité i USAs egen kongress.

Men merkelig nok, eller kanskje heller tvert imot, har det vært svært lite interesse fra de store mediene for avsløringene hans.

 

 

 

 

 

Forrige artikkelÄven Danmark vill minska yttrandefriheten
Neste artikkelIntifada i Frankrike?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).