Italia: forslag om bøter og fengsel for ‘falske nyheter’

0

Et tverrpolitisk lovforslag i det italienske Senatet foreslår store bøter og til og med fengselsstraff for enkeltpersoner eller medier som «undergraver» demokrati og publiserer «falske, overdrevne eller partiske» nyheter på nettet og nekter å endre publiseringen i løpet av 24 timer.

Dette går fram av en artikkel i den kjente italienske avisa La Repubblica.

«Det har alltid vært ‘falske nyheter’ eller bedrag, men de har aldri blitt spredt i så stort omfang som vi ser i dag. På grunn av dette, er det ikke lenger mulig å utsette debatten,» står det i forordet til lovforslaget, som er sendt inn av Adele Gambaro, tidligere medlem av Femstjernersbevegelsen, men nå representant for det lille sentrumspartiet Ala-Scelta Civica. Forslaget har støtte fra de større partiene. Hele teksten til forslaget med forord ligger her (pdf).

For vanlig rapportering om ‘falske nyheter’, kan man få en bot på 5000 euro, mens «hatkampanjer mot enkeltpersoner» eller saker «som tar sikte på å undergrave den demokratiske prosessen» kan føre til 10.000 euro i straff. Nyheter som kan «årsake frykt i offentligheten» eller «skade allmenne interesser» vil kunne straffes med «ikke mindre enn to års fengsel».

I begrunnelsen skrev Gambaro:

«Internett har utvidet grensene for vår frihet ved å gi oss muligheten til å uttrykke oss på en global skala, Men ytringsfriheten kan ikke omgjøres til et synonym for manglende kontroll, der kontroll, i informasjonsæraen, betyr riktige nyheter, for beskyttelse av brukerne».

I paragraf 1 i forslaget står det at den som publiserer eller sprer «nyheter som er falske, overdrevne eller tendensiøse på sosiale medier eller nettsteder som er fora for online journalistikk, skal straffes med mulkt inntil 5000 euro». Mens den som er ansvarlig for «hatkampanje mot individer» eller «truer den demokratiske prosessen» skal straffes med fengsel i ikke mindre enn to år og bøter på 10.000 euro.

Forslaget sier også at den som ønsker å starte en blogg eller et forum som tar sikte på å spre informasjon online må registreres seg med all sin personlige informasjon (navn, adresse og personnummer).

De første reaksjonene på forslaget er skarpe, skriver La Repubblica. «Et redskap som dette vil i hovedsak være en uventet alliert til en mulig anti-demokratisk orden,» sa advokatene Francesco Paolo Micozzi og Giovanni Battista Gallus.

Den økonomiske og politiske eliten er tydeligvis i panikkmodus fordi de ikke lenger har full kontroll over hva som kommer av nyheter og kommentarer til lesere og seere. Derfor griper de i land etter land til antidemokratiske virkemidler som dette. Liknende forslag er fremmet i Tyskland der det er foreslått at den som publiserer en «falsk nyhet» i sosiale medier kan straffes med bøter inntil 500.000 euro hvis innholdet ikke er fjernet innen ett døgn.

Som kjent har både Italia og Tyskland en viss erfaring med fascistiske overgrep mot ytringsfriheten fra før, men forslagsstillerne ser tydeligvis ikke forbindelsen til sine ideologiske forfedre. Og antakelig kommer de til å få støtte fra angivelig liberale og «venstreorienterte» politikere, som vil bruke «progressive» argumenter for gradvis innføring av meningsdiktatur.

Nå er det jo stort sett main stream media som sprer falske nyheter. Det var de som spredde historien om irakiske soldater hadde tatt seg inn på en fødeavdeling i Kuwait, hadde ødelagt kuvøsene og latt nyfødte, premature barn dø. Historien gikk på alle de store mediene verden over, og den hadde alt. Ung, gråtende jente, premature spedbarn, barbariske soldater. Den hadde alt, unntatt sannhetsinnhold. Det var en løgn, en falsk nyhet fra a til å. PR-byrået Hill & Knowlton, verdens eldste PR-byrå, som sto for manus, regi, styling og trening av jenta før vitnemålet.

De som går inn for strenge straffer for falske nyheter i dag, har ikke redegjort for hva lederne for CNN, BBC, NRK og Aftenposten burde ha hatt for å ha spredd en falsk nyhet som dette.

Det var også main stream media som spredde Colins Powells tale i FN i 2003 der han tilsynelatende beviste at Irak hadde lagre av masseødeleggelsesvåpen. Det var også falske nyheter tvers gjennom.

Lawrence Wilkerson, tidligere stabssjef i Pentagon, var en av forfatterne av talen, der det ble lagt fram falsk informasjon om såkalte masseødeleggelsesvåpen, noe som igjen førte til den katastrofale krigen mot Irak. Wilkerson er klar over forfalskningene som ble begått, og sier i dag at «dette var bunnmålet i min karriere».

Dagens forslagsstillere har neppe tenkt på at de vil straffe slike løgnkampanjer, til tross for at de har bygd opp under kriger som har drept hundretusener av mennesker. Nei, dem de er ute etter er de som nettopp avslører den finansielle og politiske elitens propaganda.

 

Les også Kritiske situasjoner og ukritiske medier – fortellingene som dreper

Forrige artikkelNu börjar verkligen spelet om Brexit på riktigt
Neste artikkelÄven Danmark vill minska yttrandefriheten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).