USA forbereder handelskrig mot EU

USAs handelskrig mot EU har til nå for det meste foregått under dekke av ulike påskudd, slik som straffetiltak mot Volkswagen eller det å tvinge EU til å drive sjølskading gjennom sanksjoner mot Russland. Med president Donald Trump blir handelskrigen åpen. Snart vil ikoniske europeiske varer som fransk Roquefort og italienske Vespa-scootere bli rammet, skriver Politico.

Next Wednesday, the U.S. trade representative will hold a public hearing on slapping an eventual 100 percent import tariff on about 90 European products, particularly targeting agricultural products from France, Germany and Italy.

The potential duties derive from a transatlantic quarrel that has dragged on for more than 20 years over the EU’s refusal to accept imports of U.S. beef treated with hormones. Powerful U.S. farming groups are pushing the Trump administration to hit the EU hard. The EU has a €136 billion surplus with the U.S., making it particularly vulnerable to trade sanctions.

While most of the 90-odd products targeted by the U.S. retaliatory list are meats, Washington also has its knife out for motorbikes, chocolate, mustard, paprika, chestnuts and — bizarrely — hair clippers.

EU-kommisjonen følger den gryende handelskrigen nøye. Den tyske sosialdemokraten Bernd Lange, som er EU-parlamentets kontaktperson for handelsforbindelsene med USA, sier at det er tegn på at forholdet mellom EU og USA er på vei inn i en nye epoke.

Fra USAs side er straffetiltakene et svar på blant annet EUs forbud mot genmanipulerte kjøtt, noe som altså rammer USA kjøtteksport.

USA har underskudd på handelsbalansen med Tyskland. I 2000 var underskuddet på 29 milliarder dollar, mens det i 2016 var på 65 milliarder dollar.

Donald Trump har beskyldt Tyskland for å drive valutamanipulasjon for å styrke tysk eksport på bekostning av USAs industri.

USA har også et stort handelsunderskudd med EU totalt. Det var i 2000 på 58 milliarder dollar og i 2016 på 146 milliarder.

 

.

 

 

  17 kommentarer til “USA forbereder handelskrig mot EU

 1. janbjerringjan bjerring
  12. februar 2017 klokka 07:32

  Så vidt jeg kan se burde det stått milliarder og ikke millioner USD?

  • Pål Steigan
   12. februar 2017 klokka 12:27

   Du har helt rett. Min feil.

 2. gmiksche
  12. februar 2017 klokka 09:57

  Beloppen på USA underskott bör väl avse miljarder och inte miljoner USD

  • Pål Steigan
   12. februar 2017 klokka 12:27

   Du har helt rett. Min feil.

 3. 12. februar 2017 klokka 10:03

  65 millioner i underskudd på handelsbalansen med Tyskland? Det er bare småpenger. Det skulle kanskje stått milliarder? Eller?

  • Pål Steigan
   12. februar 2017 klokka 12:27

   Du har helt rett. Min feil.

 4. Nils Johnsen
  12. februar 2017 klokka 10:37

  Jeg tenkte det samme da jeg leste dette.

 5. FR.ED
  12. februar 2017 klokka 10:50

  Det betyr vel at vi snart får billig amerikansk genmodifisert biff i butikkene?

  • Anne-Hedvig
   13. februar 2017 klokka 17:55

   Nei, mange takk!!

 6. FR.ED
  12. februar 2017 klokka 10:53

  USA har også et handelsunderskudd på ca 500 millioner dollar med Norge. Så vi må vel vente oss et eller annet.

 7. SH
  12. februar 2017 klokka 12:31

  Det ser ut som Trump innfører et nytt prinsipp for internasjonal handel, nemlig at det skal være balansert handel hvor størrelsen på import er (omtrent) like stor som størrelsen på eksport. Keynes hadde et lignende forslag til internasjonal handel. Norges eksportoverskudd stuper for tiden, slik at Norge er på vei mot balansert handel (og kanskje også på vei mot underskudd på handelsbalansen, men da kan vi vel iflg Trump ha lov til å feks iverksette importbegrensninger/toll ?).

  Oljeland har veldig ofte hatt store eksportoverskudd. Dette har gjort det vanskelig å innføre et prinsipp om balansert handel i verdenshandelen. Oljen er konsentret i visse områder og oljen er også en veldig viktig råvare (den er selve drivkraften i den industrielle sivilisasjon må man kunne si). Men nå er USA på vei til å bli selvforsynt med energi (olje, gass og kull), Folketallet i Saudi Arabia har økt og landet er nå avhengig av høy oljepris for at økonomien skal gå rundt. Skal resten av verden industrialiseres må det brukes andre energikilder enn olje, gass og kull (det finnes ikke nok fossil energi i verden til noe slikt). I vår tid er det trolig enklere å få innført et prinsipp om balansert handel. Dessuten er USA på vei mot statskonkurs og må få gjort noe med sitt handelsunderskudd og sin utenlandsgjeld.

  • gmiksche
   12. februar 2017 klokka 14:00

   Frågan är var exporten av tjänster, framför allt internettjänster, men även banktjänster, export/import av immateriella rättigheter kommer att hamna i den modellen. Det är inom tjänstehandel som USA är en stor exportör.

   • SH
    12. februar 2017 klokka 19:07

    USAs totale handelsunderskudd med varer og tjenester lå i 2016 på 502 milliarder dollars.

    • gmiksche
     13. februar 2017 klokka 00:40

     Jag är medveten om detta. Emellertid tror jag – jag är ingen ekonom – att det är svårare för ex vis Norge eller Sverige att ta ut tull på tjänster, i synnerhet internettjänster med ursprung i USA, eftersom de lätt kan tillhandahållas via länder med vilka vi har tullfrihet eller låga tullar. Detta som en tänkbar nordisk/europeisk motåtgärd i ett handelskrig med USA.

Legg inn en kommentar