USA forbereder handelskrig mot EU

0

USAs handelskrig mot EU har til nå for det meste foregått under dekke av ulike påskudd, slik som straffetiltak mot Volkswagen eller det å tvinge EU til å drive sjølskading gjennom sanksjoner mot Russland. Med president Donald Trump blir handelskrigen åpen. Snart vil ikoniske europeiske varer som fransk Roquefort og italienske Vespa-scootere bli rammet, skriver Politico.

Next Wednesday, the U.S. trade representative will hold a public hearing on slapping an eventual 100 percent import tariff on about 90 European products, particularly targeting agricultural products from France, Germany and Italy.

The potential duties derive from a transatlantic quarrel that has dragged on for more than 20 years over the EU’s refusal to accept imports of U.S. beef treated with hormones. Powerful U.S. farming groups are pushing the Trump administration to hit the EU hard. The EU has a €136 billion surplus with the U.S., making it particularly vulnerable to trade sanctions.

While most of the 90-odd products targeted by the U.S. retaliatory list are meats, Washington also has its knife out for motorbikes, chocolate, mustard, paprika, chestnuts and — bizarrely — hair clippers.

EU-kommisjonen følger den gryende handelskrigen nøye. Den tyske sosialdemokraten Bernd Lange, som er EU-parlamentets kontaktperson for handelsforbindelsene med USA, sier at det er tegn på at forholdet mellom EU og USA er på vei inn i en nye epoke.

Fra USAs side er straffetiltakene et svar på blant annet EUs forbud mot genmanipulerte kjøtt, noe som altså rammer USA kjøtteksport.

USA har underskudd på handelsbalansen med Tyskland. I 2000 var underskuddet på 29 milliarder dollar, mens det i 2016 var på 65 milliarder dollar.

Donald Trump har beskyldt Tyskland for å drive valutamanipulasjon for å styrke tysk eksport på bekostning av USAs industri.

USA har også et stort handelsunderskudd med EU totalt. Det var i 2000 på 58 milliarder dollar og i 2016 på 146 milliarder.

 

.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDanmark: Stigende import av arbeidskraft
Neste artikkelObama, Clinton (og Norge) så gjennom fingrene på at Sør-Sudan brukte barnesoldater
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).