USA forbereder handelskrig mot EU

17

USAs handelskrig mot EU har til nå for det meste foregått under dekke av ulike påskudd, slik som straffetiltak mot Volkswagen eller det å tvinge EU til å drive sjølskading gjennom sanksjoner mot Russland. Med president Donald Trump blir handelskrigen åpen. Snart vil ikoniske europeiske varer som fransk Roquefort og italienske Vespa-scootere bli rammet, skriver Politico.

Next Wednesday, the U.S. trade representative will hold a public hearing on slapping an eventual 100 percent import tariff on about 90 European products, particularly targeting agricultural products from France, Germany and Italy.

The potential duties derive from a transatlantic quarrel that has dragged on for more than 20 years over the EU’s refusal to accept imports of U.S. beef treated with hormones. Powerful U.S. farming groups are pushing the Trump administration to hit the EU hard. The EU has a €136 billion surplus with the U.S., making it particularly vulnerable to trade sanctions.

While most of the 90-odd products targeted by the U.S. retaliatory list are meats, Washington also has its knife out for motorbikes, chocolate, mustard, paprika, chestnuts and — bizarrely — hair clippers.

EU-kommisjonen følger den gryende handelskrigen nøye. Den tyske sosialdemokraten Bernd Lange, som er EU-parlamentets kontaktperson for handelsforbindelsene med USA, sier at det er tegn på at forholdet mellom EU og USA er på vei inn i en nye epoke.

Fra USAs side er straffetiltakene et svar på blant annet EUs forbud mot genmanipulerte kjøtt, noe som altså rammer USA kjøtteksport.

USA har underskudd på handelsbalansen med Tyskland. I 2000 var underskuddet på 29 milliarder dollar, mens det i 2016 var på 65 milliarder dollar.

Donald Trump har beskyldt Tyskland for å drive valutamanipulasjon for å styrke tysk eksport på bekostning av USAs industri.

USA har også et stort handelsunderskudd med EU totalt. Det var i 2000 på 58 milliarder dollar og i 2016 på 146 milliarder.

 

.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


17 KOMMENTARER

  1. Det ser ut som Trump innfører et nytt prinsipp for internasjonal handel, nemlig at det skal være balansert handel hvor størrelsen på import er (omtrent) like stor som størrelsen på eksport. Keynes hadde et lignende forslag til internasjonal handel. Norges eksportoverskudd stuper for tiden, slik at Norge er på vei mot balansert handel (og kanskje også på vei mot underskudd på handelsbalansen, men da kan vi vel iflg Trump ha lov til å feks iverksette importbegrensninger/toll ?).

    Oljeland har veldig ofte hatt store eksportoverskudd. Dette har gjort det vanskelig å innføre et prinsipp om balansert handel i verdenshandelen. Oljen er konsentret i visse områder og oljen er også en veldig viktig råvare (den er selve drivkraften i den industrielle sivilisasjon må man kunne si). Men nå er USA på vei til å bli selvforsynt med energi (olje, gass og kull), Folketallet i Saudi Arabia har økt og landet er nå avhengig av høy oljepris for at økonomien skal gå rundt. Skal resten av verden industrialiseres må det brukes andre energikilder enn olje, gass og kull (det finnes ikke nok fossil energi i verden til noe slikt). I vår tid er det trolig enklere å få innført et prinsipp om balansert handel. Dessuten er USA på vei mot statskonkurs og må få gjort noe med sitt handelsunderskudd og sin utenlandsgjeld.

    • Frågan är var exporten av tjänster, framför allt internettjänster, men även banktjänster, export/import av immateriella rättigheter kommer att hamna i den modellen. Det är inom tjänstehandel som USA är en stor exportör.

        • Jag är medveten om detta. Emellertid tror jag – jag är ingen ekonom – att det är svårare för ex vis Norge eller Sverige att ta ut tull på tjänster, i synnerhet internettjänster med ursprung i USA, eftersom de lätt kan tillhandahållas via länder med vilka vi har tullfrihet eller låga tullar. Detta som en tänkbar nordisk/europeisk motåtgärd i ett handelskrig med USA.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.