Obama, Clinton (og Norge) så gjennom fingrene på at Sør-Sudan brukte barnesoldater

3
Sør-Sudan er på mange måter et produkt av alliansen mellom norsk bistandsindustri og USA.

Allerede før Sør-Sudan løsrev seg og ble en selvstendig nasjon i 2011, brukte opprørerne barnesoldater. Likevel mottok de amerikansk militær støtte og opplæring. Dette skriver The Intercept. Dessuten mottok de betydelig politisk og økonomisk støtte fra Norge. Totalt har Norge brukt minst 13 milliarder bistandskroner på prosjektet Sør-Sudan.

USA vedtok i 2008 Child Soldiers Prevention Act (CSPA), en lov som forbyr USA å gi militær hjelp til nasjoner som bruker barnesoldater. Denne loven ble ikke overholdt overfor Sør-Sudan fordi president Obama ga årlig unntaksbestemmelser. Da Obama begrunnet dette i 2012, sa han at det var i «USAs nasjonale interesse» å gjøre det.

En annen fremtid for barna?

Hillary Clinton var utenriksminister mens dette foregikk. Hun har i flere sammenhenger uttalt et sterkt engasjement for barn, og på en stor konferanse om Sør-Sudan i 2011, snakket Clinton om «muligheten for å gjøre det mulig for landets barn å se for seg en annen fremtid».

Samme år brukte Obama-administrasjonen en formalitet for å få et CSPA-fritak for Sør-Sudan, ettersom listen over land som er underlagt loven det året ble skrevet før den nye nasjonen ble uavhengig.

I en tale 25 september 2012 for Clinton Global Initiative, sa Obama til stor applaus «Når en liten gutt blir kidnappet, omgjort til en barnesoldat, tvunget til å drepe eller bli drept – det er slaveri… Det er barbarisk, og det er ondt, og det har ingen plass i et sivilisert verden».

Tre dager senere, og med mye mindre fanfare, utstedte presidenten en ny CSPA-unntaksbestemmelse for Sør-Sudan. To av The Intercepts kilder sa at Clintons utenriksdepartement spilte en sentral rolle da unntaksbestemmelsene ble utgitt.

Beslutningen om å ikke følge opp den forholdsvis nye loven om barnesoldater, må antakelig sees som en følge av gleden og optimismen som rådet i forbindelse med Sør-Sudans løsrivelse. Unntaksbestemmelsene ble internt i administrasjonen sett på som nødvendig onde mens man bygget opp den nye nasjonen.

Krig og forbrytelser

I 2013 brøt det ut konflikter i Sør-Sudan som utviklet seg til en borgerkrig. President Salva Kiir hevdet at årsaken til volden var et kuppforsøk Riek Machar, en tidligere visepresident, sto bak. I følge en granskning gjennomført av en kommisjon oppnevnt av den Afrikanske Union stemmer ikke dette. Det ble begått mange overgrep og krigsforbrytelser under borgerkrigen. Soldater som var utstyrt og opplært av amerikanerne var ansvarlig for en del av disse.

Sør-Sudan var Obamas og Clintons prosjekt, men det var i høy grad også Norges og Jens Stoltenbergs prosjekt. Samt at det er videreført av Børge Brende.

Bibiana Dahle Piene beskrev dette i boka Norge i Sudan – På bunnen av sola, som et reint Klondyke for NGOene. De gikk så langt at at myndighetene ikke selv tok seg bryet med å bygge egne systemer og institusjoner. Pengene – og arbeiderne – kom alltid utenfra. Som regel fra Norge. Hun ble intervjuet om dette i Bistandsaktuelt i 2015: Under mellomtittelen Våpen til opprørerne skriver bladet:

” Etter en politisk dragkamp uten ­sidestykke fikk Norsk Folkehjelp, med den kontroversielle hjelpe­arbeideren Egil Hagen som spydspiss, større innpass i landet. Med norske bistandspenger starter historien som endte med at president Salva Kiir ­takket Folkehjelpen spesielt på uavhengighetsdagen 9. juli 2011.

Ryktene har gått i årevis om at den norske organisasjonen smuglet våpen til opprørere i Sudan Peoples Liberation Army (SPLA).

– Jeg tror sannheten ligger midt i mellom. Ifølge mine kilder bidro en liten håndfull folkehjelpere til å ­smugle våpen. De var involvert – det er helt klart. Men det vil være uriktig å si at Norsk Folkehjelp som organisasjon drev med våpensmugling. Det skjedde under radaren. Det var mange høner i kurven – og noen var rimelig frittgående, sier Dahle Piene.

Hun mener det mest interessante ikke er hvorvidt Norsk Folkehjelp smuglet eller ei, men skvisen hjelpearbeidere kommer i når de er i en krigssone. ”

Det er utmerket at The Intercept avdekker USAs rolle i Sør-Sudan, men når skal vi få en uavhengig granskning av Norges rolle i landet?

– Den Afrikanske Union holder Norge delvis ansvarlig for borgerkrig i lekket rapport.
Dette skrev Dagbladet på bakgrunn av en artikkel i Reuters.

En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig.

Reuters skrev:

The inquiry blamed the United States, Britain and Norway for creating «a politically unchallenged armed power» by backing a 2005 peace deal that «ushered in an unaccountable political class».

Hvor ble det av denne rapporten etterpå? Var den for avslørende? Var det noen som sørget for at den ble lagt på hylla?

Uansett er ikke det siste ordet sagt om tragedien Sør-Sudan.

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Norges rolle i Sudan regionene burde vært gjenstand for en større debatt. Det er tross alt skattepengen våre de bruker opp selv om det går gjennom usynlige budsjett. Krav om bidrag til hinsides prosjekter kan godt øke med trump.

  2. FN rapporterer om sult i dette landet og Norge har delvis ansvar på grunn av krigen som fulgte den misslykkede statsbyggingen. Hvorfor kommer ikke FNs tidligere spesialutsending med en kommentar? Hvorfor klarer ikke Norge å tenke selv i utenrikspolitikken.
    Lurix hadde i går en propagandapreget reportasje fra Somalia. Enda et land hvor lille Norge driver statsbygging. Det var ikke måte på hvor kvalmende fornøyd alle reporteren fant var med dette valget av den amerikanske marionetten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.