Kjelsberg med kreativ sitatteknikk

0

Leserinnlegg i Klassekampen 18.01.2017

Skribenten Ronny Kjelsberg (RK) har tidligere demonstrert at han har store problemer med å gjengi enkel tekst eller følge elementær kildebruk. I Klassekampen 28.12.16 var han frampå igjen. Artikkelen handler liksom om fascismen, men siden RK ikke evner å definere fascismen, blir det et ord han slenger rundt seg mot alt han misliker, altså det Sigbjørn Hølmebakk ville ha kalt ”brønnpissing”. Han gjengir meg slik:

”Pål Steigan har for eksempel vært inne på lignende. Da The Economist mente at høyre/venstreaksen i politikken måtte vrakes til fordel for «nasjonalist/globalist», skrev Steigan på sin blogg: «Sjøl om det er gærnt, så er det noe fornuft i det.» Han omfavner også «globalist»-begrepet og synes å mene at antirasisme står i motsetning til klassekamp.”

I  det første eksemplet har han ikke forstått min ironiske bruk av en replikk fra ”Hamlet”. ”Though this be madness, yet there is method in ‘t.” Det betyr at sjøl et feilaktig utsagn kan inneholde et element av noe riktig. Å si at det betyr å støtte det feilaktige utsagnet er under lavmål for intellektuell redelighet. (Se mitt opprinnelige innlegg her.)

Det andre eksemplet er simpelthen sitatfusk. Det jeg har skrevet er:

” Ved å fjerne klassekampen som det sentrale i politikken og innføre ”anti-rasismen” endrer man både forklaringsmodell og forholdet mellom fiender og venner. Store deler av arbeiderklassen havner på fiendens side og den liberale, imperialistiske overklassen blir våre venner. (Dette sier man jo ikke, for da ville retorikken falle sammen. Men det skjer i virkeligheten.)”

Den som vil vite hva jeg mener kan ikke bruke RK som kilde, men lese mine artikler på steigan.no.

Pål Steigan

PS:

I en diskusjon med Kjelsberg på Facebook kritiserte jeg ham for å ikke definere fascismen. Han svarte at det er unødvendig, siden det finnes en så omfattende forskning på emnet. Problemet er at mesteparten av den europeiske forskninga på fascismen er betalt av EU og andre som har egeinteresse av å tilsløre klasseinnholdet i fascismen.

I Europa er alt som smaker av nasjonalisme eller nasjonal sjølråderett definert som høyreekstremisme grensende til fascisme. Du får ikke forskningsmidler til å jobbe med dette hvis du ikke aksepterer dette synet. Dermed tilsløres det at fascismen først og fremst er storkapitalens usminkede diktatur, og man skjuler at den alvorligste fascistiske trusselen i dag vokser ut av de kapitalistiske statene sjøl og av finanskapitalens behov for total kontroll.

En marxistisk tilnærming til temaet vil tvert i mot avdekke disse klasseinteressene og vise både fascismens opphav og hvem som reelt tjener på den.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUkens tema er ikke Trump. Det er oss selv.
Neste artikkelBokslut över en krigsherre
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).