Syrias hær har kontroll over gamlebyen i Aleppo

0
Folk feirer frigjøringa av Øst-Aleppo

Jihadistene taper nå (8.12.2016) på alle fronter i Aleppo. Deres siste posisjoner i Øst-Aleppo ser ut til å være nedkjempet av den syriske hæren og Syrias allierte. USAs forsøk på å redde al-Qaida-styrkene og deres allierte mislyktes og den hardt prøvde befolkninga i Aleppo går ut på gatene og feirer. Kanskje det kan gå mot fred etter mer enn fem og et halvt år med en forferdelig intervensjonskrig. På det siste skal IS ha rekruttert barnesoldater i et desperat forsøk på å holden stillingene.

Også i de sørlige bydelene blir jihadiststyrkene nedkjempet og de sivile som de har brukt som menneskelige skjold kan endelig slippe ut og få mat og forsyninger. 200.000 sivile skal ha fått hjelp fra den syriske hæren i bydelen Sheikh Lutfi i den sørøstre delen av Aleppo. (Kart som viser utviklinga av kampene i Aleppo i slutten av november – begynnelsen av desember.)

Det kommer også meldinger om at en del av jihadistene har overgitt seg til den syriske armeen. Det ser ut til at slaget om Aleppo på det nærmeste er over og at Syria har seiret over de vestligstøttede leiesoldatene i det som i sin tid var Syrias største by og viktigste handelssentrum.

Men det betyr ikke at krigen er over. Det er fortsatt lommer av jihadiststyrker i Raqqa og Deir Ezzor og andre steder. I Raqqa er de omringet og isolert, men det kan ta måneder før de er nedkjempet. Antakelig kan de se langt etter hjelp fra USA. Donald Trump har sagt at det «kampen mot Assad ikke er en prioritert sak for USA». Hvis han skulle stå ved det, betyr det at CIAs hemmelige krig i Syria også klapper sammen.

Sjøl om krigen ikke er over, har Syria og deres allierte så smått begynt å tenke på å gjenoppbygge landet. Det blir en enorm oppgave. Verdensbanken har beregnet at det vil koste 180 milliarder dollar.

Fra Damaskus er det klart at det ikke er vestlige firmaer som står først i køen når det gjelder kontrakter for gjenoppbygginga, der er det særlig russiske firmaer som vil bli foretrukket. Iran og Kina vil også være med. Og snart kan antakellig flyktningene vende hjem og være med på å reise hjemlandet fra ruinene. Til stor skuffelse og frustrasjon for de kreftene som har stått bak denne forferdelige krigen.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSveriges kultur- og demokratiminister vil ha nettsensur
Neste artikkel– EU og NATO går til krig mot «falske nyheter»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).