Syrias hær har kontroll over gamlebyen i Aleppo

4
Folk feirer frigjøringa av Øst-Aleppo

Jihadistene taper nå (8.12.2016) på alle fronter i Aleppo. Deres siste posisjoner i Øst-Aleppo ser ut til å være nedkjempet av den syriske hæren og Syrias allierte. USAs forsøk på å redde al-Qaida-styrkene og deres allierte mislyktes og den hardt prøvde befolkninga i Aleppo går ut på gatene og feirer. Kanskje det kan gå mot fred etter mer enn fem og et halvt år med en forferdelig intervensjonskrig. På det siste skal IS ha rekruttert barnesoldater i et desperat forsøk på å holden stillingene.

Også i de sørlige bydelene blir jihadiststyrkene nedkjempet og de sivile som de har brukt som menneskelige skjold kan endelig slippe ut og få mat og forsyninger. 200.000 sivile skal ha fått hjelp fra den syriske hæren i bydelen Sheikh Lutfi i den sørøstre delen av Aleppo. (Kart som viser utviklinga av kampene i Aleppo i slutten av november – begynnelsen av desember.)

Det kommer også meldinger om at en del av jihadistene har overgitt seg til den syriske armeen. Det ser ut til at slaget om Aleppo på det nærmeste er over og at Syria har seiret over de vestligstøttede leiesoldatene i det som i sin tid var Syrias største by og viktigste handelssentrum.

Men det betyr ikke at krigen er over. Det er fortsatt lommer av jihadiststyrker i Raqqa og Deir Ezzor og andre steder. I Raqqa er de omringet og isolert, men det kan ta måneder før de er nedkjempet. Antakelig kan de se langt etter hjelp fra USA. Donald Trump har sagt at det «kampen mot Assad ikke er en prioritert sak for USA». Hvis han skulle stå ved det, betyr det at CIAs hemmelige krig i Syria også klapper sammen.

Sjøl om krigen ikke er over, har Syria og deres allierte så smått begynt å tenke på å gjenoppbygge landet. Det blir en enorm oppgave. Verdensbanken har beregnet at det vil koste 180 milliarder dollar.

Fra Damaskus er det klart at det ikke er vestlige firmaer som står først i køen når det gjelder kontrakter for gjenoppbygginga, der er det særlig russiske firmaer som vil bli foretrukket. Iran og Kina vil også være med. Og snart kan antakellig flyktningene vende hjem og være med på å reise hjemlandet fra ruinene. Til stor skuffelse og frustrasjon for de kreftene som har stått bak denne forferdelige krigen.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Det skal bli interessant å få mer nøyaktige anslag om hvor mange sivile som egentlig er i Aleppo. Alt fra 10.000 til en million (MSM) har blitt nevnt. Å bare velge tallet i midten (1/2 million) er ikke nødvendigvis den beste metoden. (Jeg lurer på om tallet 200.000 nevnt i artikkelen muligens er en trykkleif fra alalam.ir – videoen deres viser 200 personer).
    Vi får se om hæren finner ‘gutten i ambulansen’, vesle Omran, eller Bana (mer tvilsomt om hun overhodet er i Aleppo).

  2. Nåja. Jeg vil nå ikke ta seieren på forskudd. Regner med at USA m/allierte (inkl. Norge) kommer til å fortsette å bruke millioner av dollar hver dag på å væpne, trene opp og finansiere IS o.l. «moderate opprørere».

    • Det er nok riktig. Men Øst-Aleppo er tapt for USAs allierte. Idlid og store deler av Daraa-provisen er imidlertid i kontrollert av vestlig støttede ‘opprørere». Spørsmålet blir jo om USA og dets allierte klarer å holde oppe krigsmoralen ellers i Syria etter at Øst-Aleppo er falt?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.