Sveriges kultur- og demokratiminister vil ha nettsensur

11

Stefan Löfvens regjering har en minister som for sikkerhets skyld har tittelen kultur- og demokratiminister. Hun heter Alice Bah Kuhnke og representerer Miljöpartiet. Hun vil ha nettsensur. Hun varsler «tvingande åtgärder» mot Facebook hvis ikke firmaet sjøl evner å drive sensuren godt nok. I Expressen blir demokratiministeren gjengitt slik:

Om inte Facebook klarar av att ta ansvar för innehållet på sajten kan det bli aktuellt med tvingande åtgärder.

I George Orwells 1984 hadde Storebror parolene «Krig er fred, frihet er slaveri, uvitenhet er styrke.» Sverige har fått sin egen variant: «Sensur er demokrati»!

Demokratiministerens sensurkrav kommer etter et åpent brev til Mark Zuckerberg fra Jonas Gardell, forfatter og kulturmedarbeider i Expressen. Brevet er i seg sjøl et stivt stykke prosa, der alt Gardell misliker klumpes sammen mad drapstrusler og personsjikane, om det så er Putin, brexit, Assad eller Trump. Og kravet er at Zuckerberg stopper alt dette, altså et krav om sensur – også av folks private meningsytringer seg i mellom.

Og sannhetsminister Kuhnke ønsker også å renske de sosiale mediene. Hun foretrekker at det skjer frivillig. Derfor har hun invitert Facebook til en samtale. Men om de ikke sjøl gjennomfører en effektiv nok sensur, så ønsker hun å ta i bruk «tvingande åtgärder».

Det är många som ser att det har gått över gränsen, men vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg.

Expressen spør:

– Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.

Så ministeren skjønner, i hvert fall på ett plan, at dette er inngrep mot  «friheter och möjligheter som vi har vant oss vid». Men dersom hun mener at det er nødvendig, så er det en vei hun vil gå.

Kjære Sverige! En gang var dere et forbilde for verden, både når det gjaldt velferd og demokrati. Jeg husker at jeg for et par tiår siden var imponert over det høye nivået på offentlige debatten hos dere. Hva er det som har gått av dere?

I Ray Bradburys roman Fahrenheit 451 har hovedpersonen, Guy Montag, i oppgave å brenne alle forbudte bøker. Bradbury sjøl sa i et intervju i 1956 at dette var inspirert av forfølgelsene av annerledes tenkende under McCarthysmen:

I wrote this book at a time when I was worried about the way things were going in this country four years ago. Too many people were afraid of their shadows; there was a threat of book burning. Many of the books were being taken off the shelves at that time.

Sverige trenger en Bradbury. Nå!

 

Les også: Sverige og Fahrenheit 451

De nyliberale og det totalitære

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

  • Forslag: Når den svenske nasjonalismen er desperat nok og sterk nok til å akseptere en leder som eliten har tiltenkt oppgaven.Viktig å se nøye på begge sider.Kan en nasjonalistisk leder kan være en globalist i forkledning?En som de ukritisk tyr til når desperasjonen blir stor?Har bare tenkt på hva som skjer når man tilsetter ting i en vaksine,så er det for å øke motstanden.Hvis de da tenker utjevning med Earth Charter,principles,10.a,vil det være viktig å også se på hvilke kunstige trekk som gjøres,også som man ser kan ha omvendt psykologi i seg,og effekt som kan være en jaging av stimen mot et garn.

 1. Gardells kronikk er svært trist lesning. At en intelligent person kan så til de grader være konform til makten. Hadde man hatt tid og svenskkunnskaper, kunne man gå gjennom den linje for linje og avsløre hvor uriktige – uærlige – argumentene hans er. Sammenblandingen av dødstrusler og skepsis til den offisielle fortellingen er kvalmende. ‘Conflation’ som det heter på engelsk, et sammensurium av stråmenn og intellektuell uærlighet.

  Siden han siterer liker å sitere Bibeln: Han ser ser grandet i sin broders öga «Exempel på falska nyheter som vunnit enorm spridning via sociala medier är att påven gav sitt stöd för Trump»

  men han icke bliver varse bjälken i sitt eget (inkludert avisen Expressen), den hundre og tusen ganger mer spredde falske nyheten, at Trump er en russisk agent osv.

  Eller et tilfeldig eksmpel: «FBI-agent som utredde Clintons e-post-läckor hittats död under mystiska omständigheter.», som er en slags ekko av den virkelige saken. En mann som var mistenkt for å være kilden for WikiLeaks (Seth Rich) ble funnet død under uklare omstendigheter.

  Jostein nevner feminismen, men homobevegelsen (ok, ikke enhetlig, men inntrykket mitt er at de fleste organisasjonene var med på dette) må sannelig skjerpe seg. Den svelger alt for lett den offisielle fortellingen, med absurde resultater. Den stilte seg i en de facto koalisjon med nazister i Ukraina. Homobevegelsen var i forreste linje i hatkampanjen mot Russland, og så ikke at den kanskje ble lurt, brukt som et verktøy for statskupp.Dette har satt den legitime homobevegelsen i Russland (dvs. de som ikke er utenlandske frontorganisasjoner for regimeendring) tilbake mange år.

  En siste tanke: Jeg tror ikke RT og Sputnik (PressTV og CCTV når den tiden kommer) er de viktigste målene for disse sensurkampanjene. Uavhengige medier er viktigere å få kontroll over; RT kan alltids avvises som statlig propaganda; det er verre med f.eks. Steigan.

  Denne kampanjen mot falske nyheter er intellektuelt uredelig. Det er ikke de falske nyhetene de vil til livs, det greier de fint å leve med eller lage selv – det er de ekte de vil få has på.

 2. Litt korrupt:) og nå er Sverige på vei mot en konkurs og nå prøver man og undgå franske revolusjonen 2. Svensson i Sverige lær nok ikke vare glad når «the shit hits the fan». Sverge har en av de mest skuldsatte befolkingerne i verden. Ponzi ponzi:)

 3. Hvordan vil det gå med Alex Jones infowars.com ? Det hersker fullstendig panikk i det mangeårige alternative media Infowars inatt om at de skal nedlegges i løpet av 48 timer.
  På et tidspunkt takket Donald Trump for innsatsen Alex Jones-redaksjonen hadde gjort i valgkampen for ham. Spørsmålet er nå: har Trump lenger noe behov for sympatiserende media som virvler opp masse upassende saker?
  Det er noe høyst enfoldig og patetisk over hva overskriften i Infowar inatt:
  «Ask President-elect Donald Trump to take a stand against the establishments desperate move to label independent media as «fake news».
  Var kanskje Alex Jones analyse helt på jorde? Er det ikke et verre establishment de har drevet valgkamp for?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.